Svenska
Gamereactor
recensioner
Endless Ocean 2

Endless Ocean 2

Sophie har dragit på sig våtdräkten och gett sig i kast med världshavens spännande djurliv i uppföljaren till Arikas dykarsimulator Endless Ocean...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag ska vara ärlig. Japan och marint djurliv är inget som fungerar ihop. Japan är en av de ytterst få nationer som tycker att det är helt motiverat med valslakt, massivt överfiske och övergrepp på livet under ytan. Det kommer aldrig att bli okej eller det minsta motiverat ens i mina sämsta fantasier, så är det bara. Med dokumentären The Cove i bakhuvudet känns det bara så fel att ta i titeln Endless Ocean 2. Det känns dumt att nästan rata ett spel på det sättet, jag vet, men djurvännen i mig blir så frustrerad.

HQ

Men okej, visst ska man inte generalisera alldeles för mycket. Så, jag bestämmer mig för att ge Endless Ocean 2 en chans. Och jag blir ju lite ställd. Det är mysigt, lite heal the world a'la Michael Jackson-känsla som sköljer över mig när en pastischig låt om förståelse och att vi är en ack så liten del av vad jorden har att erbjuda varvas med scener av ändlösa blå hav. Otippat. Jag känner mig något mer välvilligt inställd till Arikas dyksimulator när introsekvenserna har glittrat förbi.

Endless Ocean 2 är som sagt ett simulationsspel med fokus på dykning och utforskning under vattenytan. Du styr en dykintresserad kille eller tjej, som dras in i ett mysterium med två halsband i strålkastarljuset. Handlingen är ganska fjantig, och du får i uppgift att luska ut varför dessa halsband är graverade med en mystisk text. Tillsammans med den avsevärt yngre tjejen Océane ska ni luska fram svaret, vilket gör att du kommer att dyka på platser som Sydpolen, i Amazonas slammiga vatten, Röda havet och i mer tropiska områden.

Något som slår mig är att Endless Ocean 2 är ett ganska avslappnande spel. Du styr din dykare med wiimoten, och spelkontrollen är enkel och rakt på sak. Att bensprattla sig igenom oändliga vattenmassor går långsamt och ackompanjeras av sävliga in- och utandningsljud. Spelet är tacksamt, för du kan själv välja hur pass ingående du vill vara. Visst kan du pilla och kolla närmare på alla fiskar, krabbor och andra blötdjur för att få mer info om dem, mata dem och så vidare, men du kan även sprattla på utan att titta närmare på dem och bara göra det du "måste".

Att dyka med handkontroll har nog aldrig varit så okomplicerat som det är i Endless Ocean 2. Du pekar med wiimoten i den riktning du vill färdas i, och trycker ned B-knappen för att börja simma samtidigt som du styr din dykare. Om du ser något som du vill kolla in, lägger du din blinkande markör på djuret eller saken ifråga och trycker på A. För att hamna i menyerna om du exempelvis vill använda prylar för att hjälpa sjuka fiskar eller jaga bort hungriga sådana, gör även det enkelt och smidigt.

Detta är en annons:

För de djurlivsintresserade kan man med andra ord pyssla ganska länge för att få reda på allt om clownfiskar, hammarhajar och knölvalar. Det känns trevligt att kunna ta den tiden om man så önskar. Det jag föredrar mest är, förutom det sövande simmandet, är att interagera med den mer eller mindre tama delfinen vid dykarnas paradisliknande tillhåll. Att lära den trick och att få den att komma med på några av dykutflykterna är ett mysigt inslag. Överlag ger Endless Ocean 2 ett mysigt intryck, trots att grafiken inte är imponerande. Eller snarare, de många havsdjuren ser tjusiga ut och rör sig fint, medan de mänskliga karaktärerna ser riktigt stela och tråkiga ut.

Jag får lite känslan av att Endless Ocean 2 är ett perfekt spel man kan spela när man egentligen inte vill spela något, men samtidigt inte vill sitta och passivt kolla på TV, lite som TV-spelens motsvarighet till slösurfande. Man kan bara hoppas att detta spel, trots sin inbjudan till att spela det något tillbakalutat, engagerar människor att ta upp vad vi gör med det marina djurlivet. Kanske är det bästa med hela spelet att Arika verkar ha tagit en mycket glädjande ställning.

Endless Ocean 2Endless Ocean 2Endless Ocean 2Endless Ocean 2
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Avslappnande, enkel spelkontroll, fina djuranimationer, innehållsrikt
-
Töntig handling, simpel grafik, ganska kort
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Endless Ocean 2Score

Endless Ocean 2

RECENSION. Skrivet av Sophie Warnie de Humelghem

Sophie har dragit på sig våtdräkten och gett sig i kast med världshavens djurliv i uppföljaren till Arikas dykarsimulator...



Loading next content