Svenska
Gamereactor
recensioner
Flockers

Flockers

Fredrik har tagit på sig ansvaret att försöka hjälpa en större skara fårskallar att ta sig förbi livsfarliga faror och andra onda ting i Lemmings-kopian, Flockers.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Under årens lopp har jag spelat väldigt mycket Lemmings och Worms. Två spel som jag redan bekantade mig med under 90-talet när de fanns att tillgå till Super Nintendo. Framförallt så älskar jag spelet med de små grönhåriga (o)djuren för dess grundidé att vi måste föra dessa i säkerhet förbi livsfarliga fällor och annan bråte. Det kräver en hel del tankeverkstad samt tålamod, och jag har alltid älskat att sysselsätta mig med finurliga pusselspel. Worms är ett spel som jag främst har dyrkat med anledning av den humor spelet delar med sig av. Det har gett mig många härliga skratt genom åren.

Flockers
Det finns flera olika egenskaper du kan utrusta dina nyfunna vänner med. Varför inte ge dem en mössa så de kan ta sig över den här farliga avsatsen?

Därför var jag relativt nyfiken på att sätta tänderna i Flockers. Team 17 senaste spel där de blandar grundidén från Lemmings med den briljanta humorn från Worms. För er som inte är bekanta med konceptet så handlar det om att hjälpa en större skara får till säkerheten. Under färden väntar drösvis med faror och med lite klyftigt tänkande så vilar ansvaret på dig att hjälpa dina stackars små vänner förbi alla livsfarliga hot. Därefter räknas poäng ihop beroende på hur många får du lyckas hålla vid liv när du har nått målet. Dessutom kan bonusnivåer och belöningar bli aktuella beroende på hur din poängskörd ser ut på vissa nivåer.

Flockers
Flockers är till synes ett väldigt slafsigt spel och bör till allra högsta grad undvikas av alla känsliga människor
Detta är en annons:

Om man inte är bekant med Lemmings sedan tidigare kan spelmekaniken ta en stund att lära sig. Framförallt i Flockers som helt saknar en omfattande handledning och det tog mig fyra nivåer innan jag fick någorlunda grepp om spelet och började förstå hur spelkontrollen och allt därtill fungerade. Under alla dessa timmar som jag lade ner på spelet så blev jag aldrig riktigt bekväm med spelkontrollen. Flera gånger kom jag av mig under stressiga situationer och hamrade oftast på fel knappar när jag skulle verkställa en enkel sak, såsom att plocka fram en egenskap så mina får kunde hoppa över ett litet stup. Istället för ett enkelt litet skutt så blev det oftast en smärtsam död. Därför föredrar jag att spela peka-och-klicka-spel till PC och inte en konsolversion (Playstation 4-versionen testad i huvudsak) eftersom handkontrollen brukligt är mitt största bekymmer i den här genrén.

Till min hjälp har jag en hel del förmågor att utrusta mina sällskapsdjur med. En mantel gör så att de kan flyga längst väggar och en mössa gör att de kan hoppa över stup. Jag kan även beordra mina får att ställa sig ovanpå varandra för att på så sätt bygga en trappa, så de övriga fåren kan ta sig upp och vidare till nästa avsats. Till skillnad från Lemmings så har vi inte tillgång till alla egenskaper omgående, utan istället måste jag plocka upp dem på vägen innan jag kan använda dem.

Flockers
Vi kommer att ställas inför många knepiga situationer och det gäller att agera snabbt.

Det finns 60 nivåer i spelet, exklusive sex stycken bonusnivåer och bossar. Banorna är oerhört variationsrika och blir aldrig tråkiga att spela mot. Däremot är svårighetsgraden något ojämn och det finns en hel del frustrerande 'trial and error'-moment. Jag vill gärna ge ett plus i kanten för bonusnivåerna som är riktigt underhållande. Här finns det inga dödliga maskiner vi bör undvika, istället få vi glatt promenera runt under en begränsad tid på två minuter och väcka trötta får som är utplacerade på rätt så underliga ställen.

Detta är en annons:

Lösningarna på pusslen är aldrig uppenbara och blir i längden riktigt frustrerande när jag gång efter gång blir tvungen att börja om på en nivå. Ibland händer det att spelet lurar in mig rakt i en fälla när vissa föremål som jag vill åt är utplacerade på helt obegripliga ställen. Trots alla faror som lurar så ser jag det inte som den största utmaningen. Utan det är klockan. Den förbaskade klockan. Alla nivåer är tidsbegränsade till tio minuter och dessvärre finns det inte mycket utrymme för att lägga ned tid på att utforska nivån riktigt noga. Och det om något gör mig måttligt irriterad när jag bara vill rädda mina vandrande vänner från att begravas.

Flockers
Bonusnivåerna är riktigt underhållande

Någon dialog framförs inte i varken tal eller text, men precis som med Team 17 mördarmaskar så finns det gott om helvriden humor så det räcker och blir över. På den punkten gör Team 17 det otroligt bra. Vissa saker bör man inte skratta åt men jag gör det i alla fall. Det är stundtals riktigt underhållande att se dessa små och ulliga fårskallar vandra rakt in i helsnurriga fällor för att bli styckade.

För att summera så är Flockers ett underhållande pusselspel som räcker hyggligt länge om du är benägen att lösa alla kniviga situationer som du och dina ullhåriga vänner ställs inför. Däremot är Flockers ett mycket utmanande spel och det krävs ett sjuhelsikes bra tålamod för att du ska orka att röja igenom det. Älskar du Lemmings så kommer du älska Flockers. Det kan jag gå i god för.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Variationsrika nivåer, trevliga bonusuppdrag, utmanande, helskön humor, härlig design
-
Knepig handkontroll, ojämn svårighetsgrad, stundtals frustrerande
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
FlockersScore

Flockers

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Fredrik har tagit på sig ansvaret att försöka hjälpa en större skara fårskallar att ta sig förbi livsfarliga faror och andra onda ting i Lemmings-kopian, Flockers.

1
Premiärdatum spikat för Flockers

Premiärdatum spikat för Flockers

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Early Accesspusselspelet Flockers har nu fått ett officiellt premiärdatum. Team 17 (Worms-serien) säger att det kommer att släppas till PC, Xbox One och Playstation 4 den...

3
Team 17 utannonserar Flockers

Team 17 utannonserar Flockers

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Team 17 har idag officiellt låtit utannonsera sitt nästa spel, nämligen Flockers. Såhär säger de själva om spelet "Flockers is a twisted blend of Lemmings' inspired...



Loading next content