Svenska
Gamereactor
recensioner
Saints Row: Gat Out of Hell

Saints Row: Gat Out of Hell

USA:s president har blivit kidnappad av Satan och Johnny Gat reser till helvetet för att rädda honom. Ja, du läste rätt. Vi har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

"Jag ska skjuta Djävulen i nyllet," utbrister spelvärldens hårdaste gangster Johnny Gat. Det har inte gått mer än 10 minuter sedan jag startade den fristående Saints Row IV-expansionen Gat out of Hell, och Johnnys uttalande har redan sagt allt jag behöver veta om spelupplevelsen som väntar mig i Volitions tolkning av dödsriket. Att polisen är knallröda demoner i Monster Truck-bilar och att William Shakespeare är DJ i helvetets hetaste nattklubben känns helt naturligt enligt mig, vilket säger en hel del om hur pass mycket Saints Row-serien spårat på senaste tiden.

Det hela börjar med något så oskyldigt som ett födelsedagskalas, men det dröjer inte länge innan USA:s president blivit släpad till helvetet där ett tvångsgifte ska hållas mellan presidenten och Satans dotter. Johnny och hackaren Kinzie Kensington dyker sedan ner i underjorden själva och plötsligt inleds ett cirka fyra timmar långt räddningsuppdrag. Här finns allt vi kommit att förvänta oss från ett Saints Row-äventyr, fast i en mindre skala.

Saints Row: Gat Out of Hell
Både Johnny och Kinzie är spelbara i Saints Row: Gat Out of Hell, men karaktärerna skiljer sig inte spelmässigt och ditt val att karaktär påverkar inte storyn.

Här finns en ny spelvärld som är öppen och uppfriskande att utforska. Visst är det lavafloder och färgen brunt så långt ögat ser, men vi har tröttnat rejält på staden Steelport från de två tidigare delarna i serien. Precis som i Saints Row IV kretsar Gat out of Hell kring superkrafter (eller snarare satanistiska krafter), och den stora nyheten är änglavingarna som låter både Johnny och Kinzie att flyga fritt. Det var väldigt länge sedan det kändes så här coolt att ta sig omkring i en öppen spelvärld, då flygkänslan är helt fantastisk.

Detta är en annons:

Räkna inte med att spendera särskilt mycket tid inuti fordon med andra ord, vilket känns lite tråkigt med tanke på att Saints Row-spelen en gång i tiden var kända för sina helgalna åkdon. Som tur var finns det andra spännande saker att se i helvetet istället. Vapnen är tokigare än någonsin, speciellt de som är inspirerade av de sju dödssynderna. Vad sägs om att glida omkring i en fåtölj utrustad med maskingevär och raketstrutar? Detta är också platsen dit alla karaktärer som trillat av pinn genom seriens historia hamnat, och det finns därför tonvis med referenser till tidigare spel. De som varit med ända sedan starten kommer känna igen många av namnen som nämns, och det att kul att återse dem även om det bara är för stunden.

Saints Row: Gat Out of Hell
En trevlig nyhet är alla nya fiender som tillkommit i Gat out of Hell. Flygande demoner, små imps och magiska präster som kan återuppväcka de döda jagar Gat genom helvetet.

När man inte flaxar omkring som en dödsängel finns det precis som tidigare en massa Acitivites och Diversions att ägna tid åt - både helt nya typer och tolkningar av gamla favoriter. Klassikern Insurance Fraud heter nu Torment Fraud, och handlar om att plåga fördömda själar genom att utsätta dem för trafikolyckor, explosion och dylikt. Det fungerar exakt så som det gjort förr med andra ord.

Det är också här som det allra största problemet med Saints Row: Gat Out of Hell kommer in i bilden - avsaknaden av riktiga storyuppdrag. Cirka 90% av uppdragen i spelet är Acitivities som redan är utplacerade på kartan från början, och målet är alltså att klara så många av dem som möjligt för att låsa upp nästa mellansekvens som för handlingen vidare. Det är inte särskilt spännande, varierat eller ambitiöst gjort av Volition. Att man dessutom skämtar om detta genom spelets gång gör inte saken bättre. Det visar bara att de var medvetna om att det var snålt gjort av dem. Det finns några riktigt roliga scener här, som det Disney-inspirerade musikalnumret till exempel, men jag lämnas med dålig eftersmak i munnen när allting före och efter dessa sekvenser är utfyllnad.

Detta är en annons:
Saints Row: Gat Out of Hell
Den absolut största höjdpunkten med denna fristående expansion är möjligheten att kunna flyga. Det känns riktigt, riktigt bra och nu hoppas vi att Volition hittar något sätt att föra vidare detta till Saints Row V.

De regelrätta uppdragen är dock inte det enda som saknas. Radiostationer, klädbutiker och övrigt som jag alltid ansett vara höjdpunkter i serien är bortklippta. Saints Row: Gat Out of Hell lever således inte upp till sin fulla potential, men samtidigt är det också värt att tänka på att det är en expansion och inte ett helt nytt spel. Ha därför inte allt för höga förhoppningar när ni drar ut på äventyr med Johnny Gat i underjorden. Är det dock bara seriens signaturartade kaos du är ute efter kommer du inte bli besviken. Serien har nu uppnått nya, helgalna nivåer. Vi får ju skjuta självaste Djävulen i nyllet, trots allt.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Galnare en någonsin förr, rolig flygfysik, fantasifulla vapen, härliga referenser till tidigare spel
-
Tråkigt storyupplägg, enformiga miljöer, avskalad Saints Row-upplevelse
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Saints Row: Gat Out of HellScore

Saints Row: Gat Out of Hell

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

USA:s president har blivit kidnappad av Satan och Johnny Gat reser till helvetet för att rädda honom. Ja, du läste rätt. Vi har satt betyg...

Lång gameplay-video från nya Saints Row

Lång gameplay-video från nya Saints Row

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Volitions senior producer Jim Boone guidar oss igenom en väl tilltagen del ur det kommande Saints Row: Gat Out of Hell. Det är en fristående expansion/uppföljare till...



Loading next content