Svenska
Gamereactor
recensioner
Resident Evil HD Remaster

Resident Evil HD Remaster

Minns du skräcken? Vi glömmer den aldrig. Mathias har återvänt till herrgården där allt tog sin början...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Farfarsklockan i matsalen tickar högt. Utomhus råder en vild storm. Regnet smattrar mot fönstren och hela rummet lyses upp av de mörka molnens blixtrar. Längst det långa middagsbordet sträcker sig rutten mat och krossade vinglas. Allting är täckt av ett tunt lager damm. Vem bor här, och vad kan ha hänt dem? Capcom vill att vi besvarar dessa frågor i Resident Evil HD Remaster - en uppiffad version av deras mästerliga Gamecube-äventyr, som i sin tur är en remake av Shinji Mikamis klassiska skräckspel från 1996. Det är snart 20 år sedan Resident Evil och genren survival horror föddes, och Spencer-herrgårdens dunkla korridorer är lika obekväma att vandra genom idag som under Playstation-eran.

Nyversionen av Resident Evil är nämligen ett praktexempel på hur man väver samma hundratals små byggstenar och komponenter för att skapa en orubblig skräckillusion. Spelets fantastiska ljus- och partikeleffekter skapar atmosfären, och dess nästan fotorealistiska förrenderade miljöer försäkrar att inget oväntat bryter illusionen rent grafiskt. Det är slående hur vackert det här spelet var när det släpptes till Gamecube för tolv år sedan, och att kunna avnjuta allt i hög upplösning för första gången gör inte saken sämre precis. Kombinerat med kuslig musik och ljuddesign är Resident Evil HD Remaster verkligen en förstklassig skräckupplevelse för alla sinnen.

Resident Evil HD Remaster
Denna atmosfäriska vestibul har aldrig sett bättre ut än vad den gör på dagens konsoler.

Med det sagt hade ingenting av detta spelat någon roll om det inte vore för den spelmässiga kärnan, som även den håller måttet än idag. Det är en nästintill obeskrivlig känsla, det där obehaget jag känner när jag spelar Resident Evil. När ammunitionen och hälsoföremålen börjar sina, greppar en olustig känsla tag om mig. En oro. Jag har med mig skrivmaskinsbläcket, men närmsta sparpunkt är långt bort. Framför mig ligger en zombie som jag tidigare skjutit ner, men plötsligt reser den sig upp på nytt. Den här gången hasar den sig dock inte fram, utan istället viner den över skärmen med sylvassa klor och glupande aptit. Det är i dessa situationer som allting står på spel, och oron lämnar mig inte förrän jag nått fram till skrivmaskinen. Den är dock tillbaka igen så snart jag lämnat sparrummet.

Detta är en annons:

Att utforska Spencer-herrgården rum för rum, lösa dess mysterium och ställas inför dess boende är en spännande upplevelse som helt enkelt inte blir gammal oavsett hur många gånger man spelat Resident Evil. Inlindat bland alla dessa monstruösa varelser och gåtfulla rum finns några av mina bästa spelminnen någonsin, men även nykomlingar lär finna njutning här trots åren spelet har på nacken. Jag måste medge att den begränsade spelmekaniken (med dess stela styrning, obskyra kameravinklar och orättvisa svårhetsgrad) åldrats en hel del, men för det mesta är det ändå utfört på ett sådant sätt att helhetsupplevelsen klickar rätt. Det är dessutom oerhört svårt att lägga ner handkontrollen när man äntligen kommit på lösningen till ett pussel man fastnat på, eller när man låst upp en ny dörr för första gången och vill veta vad som väntar en på andra sidan. "Bara ett rum till innan jag stänger av" blir lätt många fler, och plötsligt letar morgonsolens strålar sig in genom persiennerna i vardagsrummet.

Resident Evil HD Remaster
Precis som tidigare erbjuder Resident Evil HD Remaster gott om återspelningsvärde i form av olika svårhetsgrader, spellägen samt två olika huvudkaraktärer med varsitt äventyr.

I denna nyversion finns dessutom två stora nyheter som gör det här till den definitiva utgåvan av spelet. Detta är första gången Resident Evil anpassats till widescreen-formatet, men eftersom bakgrunderna är förrenderade finns det både för- och nackdelar med detta. Bredare skärm bidrar såklart till bättre inlevelse, och det nya bildformatet får vissa omgivningar att kännas ännu mer klaustrofobiska än tidigare. Tyvärr klipps bitar av bilden bort i widescreen, vilket är beklagligt med tanke på hur vackra miljöerna är, och det blir dessutom svårare att se om det gömmer sig några fiender vid TV-skärmens kant. Det är upp till var och en vilket format man väljer, men det är möjligt att du växlar fram och tillbaka genom hela spelet precis som jag om du har svårt att bestämma dig.

Den andra stora nyheten, som lär glädja alla nya spelare, är det uppdaterade kontrollschemat. De tidigare Resident Evil-spelens ökända "tankstyrning" har fått sällskap av en lite modernare variant där man använder analogspaken för att röra sig i fritt i 360 grader. Man behöver inte ens hålla nere en knapp för att springa längre. Detta är förvisso en nobel gest av Capcom, men de växlande kameravinklarna i spelet ställer till med problem. Plötsligt kan uppåt på spaken bli en helt annan riktning än det var tidigare, och då ser det nästan ut som att karaktären på skärmen drabbas av något slags anfall innan spelet hunnit korrigera sig. Räkna således med att fumla omkring som en dåre lite titt som tätt om du använder det nya kontrollschemat, men det är troligen en vanesak. Personligen har jag bemästrat tankstyrningen för nästan 20 år, och därför känns det helt naturligt för mig att fortsätta spela Resident Evil på det sättet.

Detta är en annons:
Resident Evil HD Remaster
Karaktärsmodellerna i spelet är knappast fula, men de sticker fortfarande ut jämfört med de läckra bakgrunderna.

Vare sig du är gammal Resident Evil-räv eller precis upptäckt survival horror finns det ingen tvivel om att Resident Evil HD Remaster är något för dig. Både originalet från 1996, och dess remake från 2002, tillhör skräckgenrens absoluta toppskikt, och högupplöst grafik, widescreen-format och nytt kontrollschema gör detta till är den definitiva versionen. Nu finns det inga ursäkter till att undgå detta mästerverk längre. Lås dörren, släck lamporna och avslöja Umbrella-konspirationen redan ikväll.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Oerhört vackert, stämningsfullt och läskigt, utmanande, fortfarande spännande, tillfredställande gameplay
-
Grafik klipps bort med widescreen, figurerna sticker ut från miljöerna
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • AG Jati
    Muterande döda, galna ödlemän och glupska hundar. Välkommen till huset som gud glömde. Skräck och rysare. Två genrer som är så enkla och... 9/10
  • Anor
    Resident evil HD remaster Spelhistoriens mest stämningsfulla herrgård gör sitt intåg in i den nya generationen. Remakes är ett klurigt fenomen... 7/10

Relaterade texter



Loading next content