Svenska
Gamereactor
recensioner
Dead or Alive 5: Last Round

Dead or Alive 5: Last Round

Så har det blivit dags för den fjärde och sannolikt sista utgåvan av Dead or Alive 5. Vi har kollat in vad steget till den nya generationen inneburit för Team Ninjas anrika spelserie...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Precis som Capcom har Koei Temco hakat på trenden med att släppa nya inkarnationer av fightingspelen med ojämna mellanrum. Dead or Alive 5: Last Round är det fjärde Dead or Alive 5-spelet som nu finns till salu, och som brukligt med uppgraderingar som dessa finns ett antal tillägg och smärre justeringar i spelbarheten.

För de som helt missat är det i synnerhet versionerna till Playstation 4 och Xbox One (samt PC som kommer senare) som är de intressanta i detta specifika fall, eftersom det betyder att det även levereras ett grafiskt lyft till vad som faktiskt redan var ett snyggt spel när det släpptes första gången. I synnerhet figurerna var väldigt tjusiga och utan några som helst kantigheter. De hade även välgjorda klädesplagg som skitades ner i takt med att blåtirorna delades ut och svett som formligen forsade av kämparna.

Dead or Alive 5: Last Round
Team Ninja har helt egna uppfattningar om vad som är de bästa plaggen att slåss i.

Som sig bör i ett spel i denna serie är Team Ninja ohyggligt stolta över att ytterligare ha finslipat tuttfysiken, men det syns direkt att det jobbats hårt med att snygga till grafiken. I synnerhet klädesplaggen och hår ser betydligt bättre ut än tidigare med ökad detaljrikedom och fler plagg som rör sig realistiskt medan man delar ut stryk. Allt liksom andas och ser bättre ut, och Team Ninja ska ha en eloge för att det flyter på så stabilt i 1080p och 60 bilder per sekund.

Detta är en annons:

Enda brasklappen är att Dead or Alive 5: Last Round fortfarande har problem med tyngd och kollision. Det känns aldrig riktigt som figurerna väger och något och de flyger iväg efter smällar på ett sätt som för tankarna till gamla Ragdoll-effekter. Vidare så är det väldigt mycket så kallad clipping (objekt som går in i varandra) vilket jag tycker stör illusionen något. Där har Dead or Alive fortfarande långt kvar till framför allt Tekken-nivåerna, vilket är det spel jag tycker har absolut mest tyngd i smällarna (gäller även ljudet).

Dead or Alive 5: Last Round
Även om grafiken fått ett märbart lyft sedan originalet, så håller den inte samma klass som spel utvecklade exklusivt för de nya formaten.

I synnerhet clippingen är också ett problem med spelets alla kostymer. Eftersom Dead or Alive är en serie där tjejerna på alla sätt och vis har huvudrollerna (på sätt som kan uppfattas som både bra och dåliga), har de också överlägset mest kostymer. De mest spektakulära har detaljer som sticker ut och de är helt enkelt inte särskilt bra tillägg eftersom de hela tiden behandlas som om figuren var naken där leder går igenom allting och kläderna framstår som om de vore hologram. Jag är såklart medveten om problematiken med att anpassa kläderna efter figurerna med en sådan mängd olika dräkter och frisyrer, men då skulle jag föredra att Team Ninja bantade denna typ av utstyrslar till något som fungerar istället.

Annars är Dead or Alive 5: Last Round naturligtvis ett väldigt visuellt spel. Om vi fortsätter på dräkttemat går det att klä tjejerna i minimala bikiniunderdelar och endast ett blomsterhalsband på överkroppen. Men Team Ninja stannar inte där, utan erbjuder lösningar för att sedan exploatera kämparna ännu mer tack vare fotolägen och liknande. Jag räknar med att många Xbox One-spelare kommer vråla "XBOX RECORD THAT" i högre grad än någonsin förr.

Detta är en annons:
Dead or Alive 5: Last Round
Onlinebiten i Dead or Alive 5: Last Round är väldigt genomarbetad, vilket förhoppningsvis kan ge ett levande community.

Spelmässigt var jag aldrig överdrivet förtjust i det första Dead or Alive 5, men undan för undan har det blivit bättre och idag är det en helt annan historia. Kontringarna känns välbalanserade och jag tycker det fungerar smidigare än det initialt gjorde. Det är dock minimala förändringar som gjorts i spelbarheten och är du inte fightingexpert kommer du ha svårt märka några skillnader. Det betyder också att om du spelat dig leds på föregångaren så kommer du inte få någon nytändning av detta. Spelar du däremot mycket Dead or Alive 5 och vill ha den senaste versionen för detta och/eller bättre grafik så är det definitivt värt.

Jag vill även slå ett slag för onlinekoden. Dead or Alive-serien har alltid varit lite av ett föredöme i genren, något som startade med förre Team Ninja-chefen Tomonobu Itagakis Dead or Alive Ultimate. Dead or Alive 5: Last Round är lyckligtvis inget undantag. Även om det varit få personer geografiskt i närheten att spela mot under min recensionsperiod, så märks det hur bra nätkoden faktiskt är. Det kommer såklart aldrig vara ett alternativ för de verkligt inbitna (lika lite som en omgång rundpingis på fritidsgården är för de bästa bordtennisspelarna, men det är roligt när fler får vara med) med viss fördröjning, men fighting online fungerar inte bättre än såhär.

Dead or Alive 5: Last Round
Tyvärr uppstår en helt del problem med kollisionsprogrammeringen av kläder med utskjutande detaljer.

Två nya banor har också lagts till i Dead or Alive 5: Last Round, och det mest anmärkningsvärda är att Danger Zone är en av dem. Den togs bort i och med Dead or Alive 4 och har heller inte varit med i den femte delen i serien. Tills nu alltså. Det är den mest klassiska Dead or Alive-banan och det lär glädja en hel del fans att den nu alltså är tillbaka igen.

Men det är inte det enda som är nytt, utan Koei Tecmo har lagt till annat innehåll med. Det inkluderar samtliga de 32 karaktärer som var med i Ultimate-versionen av spelet, men Team Ninja har även lagt till gamle bossen Raidou samt skolflickan Honoka. Sistnämnda har fått all hype på förhand, och är en mix av de andra figurerna. Hur pass välbalanserad hon är återstår att se, men spontant kändes hon inte särskilt rolig att spela med helt enkelt för att man sett allt förut.

Dead or Alive 5: Last Round
Dead or Alive 5: Last Round är det överlägset mest välfyllda spelet i serien hittills.

Jag anar dock att de som spelar på hög nivå kan komma att spela en hel del Honoka som har både bra räckvidd och styrka. Lägg några användbara combos på det och du har en potentiell dräpare. Hon är dock ganska svår att ta till sig för nybörjare (jodå, jag har spelat med både fightingveteraner och vänner som hatar genren) då hon inte har en egen stil. Därmed måste man memorera exakt vad Honoka gör på varje knapp eftersom det inte finns någon kampstil att gå efter. Lite besviken är jag dock på att det totalt sett alltså är en återvändande figur och en blandad figur som Honoka som är nytillskotten. Hade hellre sett åtminstone en helt ny kämpe med en helt egen stil.

Det är faktiskt nästan överväldigande vilket smockfyllt paket Dead or Alive 5: Last Round faktiskt är. Det är 34 kämpar och i runda slängar 300 kostymer att låsa upp. Banorna har aldrig varit fler, det finns drivor av spellägen och gameplay-biten känns föredömligt finslipad. Visst märks det att spelet inte är byggt från grunden för Playstation 4 och Xbox One, men om du är fightingsugen och inte orkar vänta på Tekken 7 eller Street Fighter V, alternativt vill ha den överlägset bästa versionen av Dead or Alive 5 hittills - så är detta något för dig.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Enormt mycket innehåll, finslipad spelkontroll, korta laddningstider, bra träningsläge, suveränt onlinestöd, uppiffad grafik, stabil bilduppdatering
-
Dålig kollisionsprogrammering, nya figurerna känns snåla, ljudeffekter saknar tyngd
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Dead or Alive 5: Last RoundScore

Dead or Alive 5: Last Round

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Så har det blivit dags för den fjärde och sannolikt sista utgåvan av Dead or Alive 5. Vi har kollat in vad steget till den nya generationen inneburit för Team Ninjas anrika spelserie...



Loading next content