Svenska
Gamereactor
recensioner
Helldivers

Helldivers

Mänskligheten har ställts inför ett utomjordiskt hot, och Mathias har återvänt från fronten med ett betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Fötterna först, rätt ner i helvetet. De tappra män och kvinnor som skyddar vår planet från högteknologiska cyborger, människoätande insekter och andra fula typer kan inte ha det särskilt lätt. I Helldivers står nämligen hela vårt rymdimperium (även känt som Super Earth) inför ett intergalaktiskt krig - och du har första parkett. Det är inga mindre än svenska Arrowhead Game Studios som stått för utvecklingen, och om du är bekant med deras tidigare spel Magicka så vet du nog vad väntar dig här: En galen och rolig actionfest för fyra personer, där ena analogspaken styr din krigare och den andra spaken riktar dennes vapen mot diverse utomjordiska hot.

Det stora kriget utspelas sig över hela galaxen, och på spelets stora stjärnkarta har man delat in den i ett flertal regioner. I mitten finner vi just Super Earth, och runt omkring lurar tre fientliga fraktioner som försöker erövra region efter region för att nå vår hemvärld. Det är vårt jobb att hålla dem tillbaka, samt invadera deras planeter och utöka människans egna imperium. Vare sig du föredrar att spela själv eller med andra så är just detta hela Helldivers-communityns gemensamma mål. Alla deltar i samma krig, och kriget pågår även om du personligen inte spelar för tillfället.

Helldivers
Helldivers är som bäst när man spelar tillsammans med tre kamrater, antingen över nätet eller lokalt i vardagsrumssoffan.

Som helvetesdykare reser du (och upp till tre av dina vänner) till de olika regionerna i galaxen för att erövra så många planeter som möjligt. Varje planet är en liten, instängd bana där stora puffror och specialförmågor ska användas för att besegra fiendens arméer. Varje bana har dessutom ett antal miniuppdrag som ska utföras, som att ta över en bas, aktivera ett försvarssystem eller något liknande. Det tar cirka tio minuter att erövra en planet, och det finns väldigt, väldigt många av dem. Den minimalistiska uppdragsstrukturen gör det lätt för spelaren att hoppa in och få något gjort utan att behöva lägga ner allt för mycket tid, vilket lär passa Playstation Vita-spelare på bussen utmärkt.

Detta är en annons:

Ju fler världar du tar över, desto kraftfullare blir din Helldiver. Nya vapen, förmågor, uppgraderingar och dräkter låses upp allt eftersom. Ibland händer det också att fienden invaderar en av människornas världar, och då gäller det att så många spelare som möjligt beger sig till striden för att communityn inte ska tappa en region på kartan. Skulle man å andra sidan lyckas ta sig hela vägen till en av utomjordingarnas egna hemvärldar så har man chansen att besegra dem en gång för alla. Denna eviga dragkamp bidrar med en spänning som man inte hittar i många andra indiespel, även om det är det sällan man känner att man personligen gör någon skillnad på den stora skalan.

Helldivers
Fiendepatruller vandrar runt och letar efter spelarna, och det gäller att ta sig förbi dem eller hålla sig gömd tills de passerat om man inte vill dra på sig deras uppmärksamhet.

Helldivers är dock inte utan skavanker, och det finns gott om irritationsmoment att hitta här. Spelkontrollen känns lite seg, och man tvingas stå helt stilla för att kunna använda sin karta. Detta blir inte bättre av det något begränsande fågelperspektivet. Ibland vet man helt enkelt inte riktigt var man är någonstans. Det största problemet är dock slutsegmenten på alla banor. När man är klar med sina uppdrag tvingas man ta sig till en specifik punkt på kartan för att bli evakuerad, och sedan får man vänta i någon minut på transport. Under tiden tvingas man strida mot fiender som tycks vara oändliga till antalet. Visst kan det bli riktigt spännande ibland, men dessa stunder är oftast de sämsta i Helldivers.

Lägg till det att banor, fiender och uppdrag blir väldigt monotona efter en stund, och du inser att det inte riktigt når toppbetygen. Detta spelar dock ingen större roll när man har tre nära vänner att dela upplevelsen med, eftersom Helldivers galna action ändå lär resultera i många roliga spelminnen. Som den där gången då den sista spelaren vid liv i vår grupp lyckades överleva tills transporten kom för att rädda honom, men dessvärre dog av att transportflygeln landade ovanpå honom.

Detta är en annons:
Helldivers
Helldivers finns både till Playstation 3, 4 och Playstation Vita, och självklart kan spelare på olika format spela med varandra.

Helldivers är verkligen ambitiöst för att vara en nedladdningsbar titel med en prislapp på ynka 199 kronor. Jag kände mig överväldigad redan under spelets tutorial eftersom det var så många spelmässiga funktioner att ta in på så kort tid. Om du letat efter ett indiespel med lång livslängd och fantastiskt samarbetsläge för fyra personer rekommenderar jag dig att dyka ner med fötter först du med. Du lär inte ångra dig.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Helgrymt multiplayerläge, ambitiöst upplägg, lång livslängd, lättsam design, avslappnat gameplay
-
Monotona uppdrag, vissa irritationsmoment, inte mycket till story
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

HelldiversScore

Helldivers

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Mänskligheten har ställts inför ett utomjordiskt hot, och Mathias har återvänt från fronten med ett betyg...

5
Helldivers kommer till Steam i december

Helldivers kommer till Steam i december

NYHET. Skrivet av Kristian Kask

Alla ni som längtat efter att få spela svenska Arrowhead Game Studios smarbetsactionspel Helldivers, men inte har tillgång till en av Sonys konsoler, har nu något att se...

0
GR Live: Svenskt råröj i Helldivers

GR Live: Svenskt råröj i Helldivers

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vad vore livet utan Super-Earth? Nä, precis, vi tänkte väl det, därför kommer vi kämpa för saken i dagens avsnitt av Gamereactor Live när vi ger oss i kast med...



Loading next content