Svenska
Gamereactor
recensioner
Assassin's Creed Chronicles: China

Assassin's Creed Chronicles: China

Björken har prövat på Climax Studios kommande giv i Assassin's Creed-serien. Han är inte imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Assassin's Creed är så mycket mer än bara en spelserie nu för tiden. Det är ett varumärke som omsätter miljonbelopp årligen och att Ubisoft spottar ut spel på spel är därför ingen överraskning. Assassin's Creed Chronicles: China skiljer sig i från de andra delarna i serien, då vi denna vända blir bjudna på tvådimensionell, sidoscrollande plattformsaction alá Rush'n Attack Ex-Patriot istället för en öppen tredimensionell värld. Synd bara att resultatet av denna otroligt vilda utsvävning är ett oengagerat, generiskt och tråkigt spel som känns som renodlad mjölkning.

Assassin's Creed Chronicles: China
Fienderna vi springer på är både korkade och tröttsamma.

Spelet kretsar kring lönnmörderskan Shao Jun och hennes hämndlystna jakt på tempelriddaravskum i 1500-talets Kina. Som om detta inte vore nog för Shao Jun så ser hon hur Ming-dynastin sakta men säkert håller på att rasa samman framför hennes ögon och hur blodtörstiga mongoler står runt husknuten och inväntar rätt ögonblick att söndra och härska. Kommer hon få sin hämnd innan allt kreverar runt henne?

Då gänget bakom Assassin's Creed-spelen allt som oftast har koll på sin historia så är berättelserna i spelen, minus allt som behandlar übertöntiga Animus och nutid, för det mesta riktigt intressanta och detsamma gäller i Assassin's Creed Chronicles: China. Tyvärr så är både röstskådespeleri och karaktärsutveckling gruvligt oinspirerat och jag blir i det närmaste förbannad över att Ubisoft och utvecklarna Climax Studios valt att slösa bort en sådan här lovande grundstory på den här typen av hafsverk. Och då det är en rätt så kort spelsession vi blir erbjudna, cirka två timmar om man är duktig, så får vi dessvärre inte heller nog med tid att verkligen komma in i berättelsen.

Detta är en annons:
Assassin's Creed Chronicles: China
Mest av allt vill jag bara rusa förbi och få ett slut på eländet men ibland måste jag ta till våld.

Trots att speltiden är knapp så hinner jag ändå tröttna på Assassin's Creed Chronicles: China långt innan eftertexterna börjar rulla. Detta beror på en hel drös med saker såsom att spelkontrollen känns både trögflytande och inexakt vilket resulterar i frustrerande många omstarter, korkade fiender som är lätt att fly undan då de varken kan klättra på stegar eller tänka logiskt och ett stridssystem som känns oerhört klumpigt.

Jag misslyckas med att blocka fiendeattacker, att pricka något med mina tokslöa slag och trilskas hysteriskt för att lyckas använde kastknivar och andra attiraljer i striderna. Lägg även till i högen av klagomål att de partier som involverar spelseriens paradmoment såsom fasadklättring och annan parkour både är på tok för lätta samt såpass långdragna att de mer än sällan känns intryckta i spelet endast för att utöka den totala speltiden.

Assassin's Creed Chronicles: China
Dör gör jag mer än en gång och det beror oftast på den röriga spelkontrollen.
Detta är en annons:

Efter varje avklarad nivå i spelet så delas det dessutom ut poäng höger och vänster beroende på om du exempelvis blev upptäckt eller inte, lyckades lönnmörda dina fiender helt felfritt eller möjligen klarade av den banans sidouppdrag. Det senare består allt som oftast av att antingen rädda eller mörda specifika karaktärer och att välja att göra dessa resulterar inte i mycket mer än lite extra poäng på fickan och högst troligen en trofé i slutet av resan. Huvuduppdragen, som oftast utgörs av simpla "ta dig från punkt A till B", räcker alltså gott och väl men om det nu är din kopp te så kan du ta hjälp av spelets oerhört rörig karta för att leta reda på alla de små "hemligheter"som behövs för att nå toppen. Något som är aningen intressant är diverse rullar som man hittar som innehåller text som låter dig bli mer fördjupad i Shao Juns historia. Jag känner dock av en stadig dos med vemod i själen när jag läser dem då jag känner att man kunnat göra något riktigt bra av det här materialet om man bara brytt sig ett jota. Vill du känna detsamma så råder jag dig att finkamma alla vrår på varje nivå i Assassin's Creed Chronicles: China.

Bandesignen i spelet är för övrigt rätt rörig och jag fann mig själv många gånger inte veta vart jag skulle gå då vägen eller stegen i fråga var nästintill omöjlig att se från den tvådimensionella vinkeln. En bana var dock tämligen underhållande och byggde på att man skulle fly från hamnen som stod i lågor så fort man bara kunde. Tänk dig en urvattnad och sämre version av de superba musikbanorna i Rayman Legends så förstår du vad jag menar. Men ett svagt leende gick faktiskt att skönja på mina läppar under det här spelögonblicket.

Assassin's Creed Chronicles: China
Mellansekvenserna är snygga i varje fall.

För att nämna något annat positivt utöver detta, den historiska aspekten och bristen på Animus-babbel så är spelet rätt så snyggt att titta på tack vare sin oljemålningsbaserade stil och oerhört suggestiva mellansekvenser. Många av de senare skulle jag utan tvekan kunna skriva ut och ha som målningar på väggen vilket gör mig än mer förbaskad över vilken undermålig produkt Assassin's Creed Chronicles: China faktiskt är. Du borde inte slösa dina penningar på det här utan du borde istället njuta av plattformsspel som tidigare nämnda Rayman Legends eller fantastiska Ori and the Blind Forest. Spendera smart helt enkelt.

Att vi har två titlar till i Chronicles-serien att se fram emot, som utspelar sig i Indien respektive Ryssland, gör mig alltså varken särskilt glad eller hoppfull. Assassin's Greed kanske vore ett mer passande namn på dessa stickspår?

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Smakfull grafik, bitvis intressant historia
-
Rörig och ojämn spelkontroll, urtråkiga strider, korkade fiender tröttsamma parkour-moment, oinspirerat röstskådespeleri
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content