Svenska
Gamereactor
recensioner
The Evil Within

The Evil Within: The Consequence

Vi har återvänt till Krimson Citys mentalsjukhus, och alla de sinnesrubbade mardrömmar som nästlat sig innanför dess väggar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Jag är en råtta i en labyrint. Jag springer genom trånga och dunkla korridorer, och jag känner hur hur väggarna börjar närma sig. Jag kan inte göra annat än att springa för livet, för bakom mig hör jag hur ett omöjligt väsen kommer alla närmre. Jag får inte titta bakåt, det vore slutet. Jag vet inte hur varelsen ser ut, men jag ser dess skugga hänga över mig. Alla dess armar, och dess stora händer med sylvassa klor. De sträcker ut sig och vill åt mig. Jag trodde jag var klar med The Evil Within, men jag har blivit tillbakasläpad. The Consequence är den andra delen i berättelsen om polisassistent Juli Kidman (efter mars månads The Assignment), som utspelar sig parallellt med skräckspelet från ifjol.

Var det något jag inte gillade med originalet så var det just den ofokuserade och överdrivna storyn, med dess platta karaktärer och unkna manus. Det var svårt att hänga med när varje fråga besvarades med ytterligare två frågor. Den här gången har dock Tango Gameworks försökt knyta ihop säcken, en gång för alla. Det är en nobel tanke som jag uppskattar, men av denna anledning är slutresultatet proppfyllt med flashbacks, ljuddagböcker och förvirrande mellansekvenser som tar över när det blir som mest spännande.

The Evil Within
Ta en titt på bilden ovanför så förstå du nog hur pass galen Juli Kidmans resa genom mentalsjukhuset blir. Att inte veta vad som väntar härnäst är fortfarande det bästa med The Evil Within.

Man får inte riktigt samma chans att leva sig in i spelvärlden den här gången, vilket är väldigt beklagligt med tanke på att det är ett skräckspel vi snackar om här. Som tur var är The Consequence dock fortfarande läskigt när det väl försöker. Precis som tidigare så känner man sig aldrig trygg någonstans i Shinji Mikamis ytterst sinnesrubbade och surrealistiska mardrömsvärld. Vi får vandra genom vickade miljöer som transformeras framför ögonen på oss, och det är ju denna olustiga resa ner i galenskap som är det absolut bästa med The Evil Within.

Detta är en annons:

Samtidigt lurar ond, bråd död bakom varje hörn. Spelets groteska och förvridna fiender gör allt för att käka Kidman till middag, och grymmast är helt klart de nya bossarna. En av dem förföljer Juli genom spelets gång, med långa ben och puckelrygg. Något som gör det hela ännu bättre är det faktum att Juli är mycket svagare än protagonisten från originalet. Hon tål inte lika mycket stryk och tvingas dessutom strida utan skjutvapen ibland.

The Evil Within
Ljus spelar en stor roll i Juli Kidmans nedladdningsbara episoder. Ett stort fokus har lagts på pussel kring ficklampor och dylikt, vilket är en intressant gimmick som hjälper expansioner att urskilja sig från originalet.

Istället förlitar hon sig på stealth i denna situationer, vilket får spelet att dofta mer av Amnesia och Outlast än Resident Evil och Dead Space. Det är en välkommen tempoförändring enligt mig, och det är kul att se att utvecklarna fortfarande har en del äss i rockärmen. Och fler lär det bli, för senare denna månad är det tänkt att den tredje nedladdningsbara episoden ska släppas, och då kommer vi få återbekanta oss med bossfiguren The Keeper.

Juli Kidmans saga tar dock slut här, och med en spellängd på fyra timmar så känns hennes äventyr mer som ett fullprisspel om man kombinerar det med föregångaren The Assignment. De två delarna säljs för 129 kr vardera, så är inte törsten släckt än vet du var du ska vända dig. Än finns det gott om omöjliga ting att skåda innanför mentalsjukhusets väggar.

Detta är en annons:
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Fantasifulla miljöer, fantastisk fiendedesign, spännande bosstrider, många nya idéer
-
Dåligt berättande, ojämn spelkontroll, vissa frustrerande scenarion
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Imperial scout
    Fadern till survival horror-genren, Shinji Mikami, har återvänt till genren han skapade i sitt senaste alster The Evil Within. Ett spel som jag... 7/10
  • Ironfist00
    Efter att ha planat ut på spelfronten är det inte speciellt mycket som intresserar mig längre. Jag har ca två titlar som intresserar mig i snitt... 8/10
  • YakLoin
    Tiden då japanska spel stod för kvalitet och relativt säkert köp är nog tyvärr bara ett minne. The Evil Within blir ytterligare en besvikelse... 5/10

Relaterade texter

The Evil WithinScore

The Evil Within

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Survival horror-kungen Shinji Mikami har återvänt till genren han en gång skapade, och Mathias har återvänt från denna mörka värld med ett betyg...



Loading next content