Svenska
Gamereactor
recensioner
Sports Champions

Sports Champions

Sony introducerar sin nya rörelsekänsliga handkontroll Playstation Move och ett av releasespelen är Sports Champions. Skamlös Wii Sports-kopia eller en dundertitel som står på egna ben?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är förstås omöjligt att tala om Sports Champions utan att diskutera hårdvaran. Precis som när Wii Sports släpptes för en herrans massa år sedan (2006) så var det handkontrollen och dess möjligheter som den mesta kritiken kretsade kring. Det var något nytt.

Men nu är det egentligen inte något nytt. Playstation Move har anklagats för att vara en Wii-kopia och att samtidigt släppa en Wii Sports-klon vid release gör den kritiken befogad. Men jag ska försöka bedöma Sports Champions utifrån sina egna meriter.

Sports Champions består av sex olika grenar och dessa kan avverkas i turneringsform eller enskilda matcher, oftast upp till fyra personer. Frisbee slängde vi sist på liknande sätt i, jäpp, Wii Sports Resort. Precis som resten av grenarna inleds spelessionen med en kalibrering. Vi står upp framför Eyetoy-kameran och placerar oss inom en vit rektangel på skärmen. Därefter ombeds vi hålla Move-kontrollen vid låret, i axelhöjd och slutligen strax ovanför könet, vilket Sony valt att kalla "vid bältesspännet". Good to go.

Jag plockar upp frisbeen och vrider den lite i handen. Responsen är god och Sony har helt rätt när man säger att detta är den mest exakta rörelsekänsliga kontrollen på marknaden. När jag slänger iväg plastbiten och får den att dra katastrofalt långt till höger är det jag som vridit för mycket på handen, och inte spelet som jävlas med mig.

Detta är en annons:

Omgivningarna är inget grafiskt under, men visst: fågelkvittret och de i vattendragen reflekterade barrträden skapar en hygglig stämning. Problemet här är att frisbeegolf per definition har ett lågt tempo och inte är världens roligaste sysselsättning, inte ens om man gör det i verkligheten. Att turas om att kasta, höra frisbeen landa på gräset med ett dovt "tfvoff" och räcka över handkontrollen till sin vän blir nog bara roligt om ni satsar pengar på resultatet.

Tempot höjs dock rejält till bordtennisen, vilket snabbt blir min favoritgren. Här väljer du återigen en av (de riktigt trista och generiska) spelfigurerna och sätter igång med servar, skruvar och smashar. Alla fungerar faktiskt riktigt bra och att skära bollen under- eller överifrån och få till en lurig skruv är tillfredsställande (särskilt när motståndaren missar returen). Lite i förväg får du via en symbol en indikation på var motståndarens boll kommer att landa så du hinner placera dig rätt.

Överlag tycker jag att ju mer lik handkontrollen är sin fysiska förlaga desto bättre blir spelet. I bordtennisen är känslan bra, mycket på grund av att Move-kontrollen påminner mer om skaftet på ett pingisracket, än om till exempel en frisbee.

Pilbågsskyttet är den mest svårkontrollerade grenen, men också den mest tillfredsställande. När du använder två Move-kontroller börjar du med en rörelse för att plocka upp en pil ur kogret och alla som lekt luft-Robin Hood kommer att få barnasinnet åter av denna förberedelse. En hand kontrollerar bågen och den andra spänner strängen, och efter att ha studerat en vit linje som anger pilens bana släpper du iväg din dödliga projektil. Dödlig mot saker som måltavlor, pumpor och pengasäckar åtminstone.

Detta är en annons:

I pilbågsskyttet varierar man spellägena lite och förutom att skjuta på tavlor som placeras allt längre bort får du även tävla i ett slags luffarschack där du måste vara snabb och skjuta fast dina kryss eller ringar. Hade alla grenar haft samma variation hade Sports Champions varit en riktig kanontitel.

I gladiatorspelen ger du dig på en datormotståndare eller en kompis, rustad till tänderna med vapen från romartiden. Här är det inte subtila rörelser som gäller utan yviga svärdsving och försvarande moves med skölden, antingen med en eller två Move-kontroller. Att spela mot datorn känns ganska meningslöst, men att hamra bort sköld och livsmätare från en kompis är hyggligt roligt, åtminstone några omgångar.

Samma sak kan sägas om boule. Jag uppskattar tekniken, jag gillar hur mina rörelser översätts väldigt naturtroget. Styrka, vinkel, grepp - alla detaljer i något så enkelt som att kasta en boll tolkas finfint av Playstation Move. Men är det roligt att spela? Nja. Tempot är lågt och här finns ingen vidare strategi utöver "kom så nära den lille som möjligt" att använda sig av.

Beachvolleybollen är en av de sämre grenarna och, återigen, något jag inte vill ägna mer tid än några matcher åt. Du imiterar servar, baggrar, fingerslag och smashar och ska se till att motståndarlaget får kasta sig i sanden i en misslyckad retur. Inlevelsen är inte den bästa och sporten är lite för avancerad för att passa i spelformat.

Sports Champions fungerar bättre som en demonstration av Move än som ett eget spel. Karaktärerna och inramningen är väldigt intetsägande, men om du vill se vad Sonys trollstav går för är det värt en provrunda.

Sports ChampionsSports ChampionsSports ChampionsSports Champions
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Rolig bordtennis, skojigt pilbågsskytte
-
För få roliga grenar, trista karaktärer, anonym helhetskänsla
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • GameBoyReactor
    En av de bästa Playstation Move spelen ever! Har ni för första gången skaffat Move? Skaffa det här spelet direkt för att den är så himla bra... 8/10

Relaterade texter

Sports ChampionsScore

Sports Champions

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Sony introducerar sin nya rörelsekänsliga handkontroll Playstation Move och ett av releasespelen är Sports Champions...



Loading next content