Svenska
Gamereactor
recensioner
Ultratron

Ultratron

Mathias har rest till framtiden för att meja ner mördarrobotar i dussintals, samt utsätta sig själv för ett eller två epilepsianfall...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Välkommen till framtiden. Människan existerar inte längre - det enda som finns här är kallt mörker, levande metallbjässar och psykedeliskt neonljus. Jag har alltid haft svårt att föreställa mig hur saker och ting kommer se ut så långt framåt i tiden, men det känns som att indiestudion Puppy Games är något på spåren med deras helgalna shoot 'em up Ultratron. Robotrevolutionen startade redan för två år sedan på PC, men har nu spridit sig till alla tänkbara format i uppgraderat skick - inte minst Xbox One som är vår testade version.

Mänskligheten har utrotats av ondskefulla mördarrobotar, och det är upp till dig att hämnas oss. Detta är egentligen den enda ursäkten du behöver för att springa runt på en drös kvadratiska arenor och dela ut stryk till vandrande plåtburkar. Den största nyheten är dock att man nu kan dela denna glädje med en vän i TV-soffan. Mer än något annat påminner det mig på det gamla kultspelet Smash TV, där två spelare plöjer ner allting på skärmen samtidigt som de undviker fiendernas egna projektilregn. Även Ultratrons charmiga pixelgrafik påminner om 80-talets arkadhallar. Ljudmixen är snäppet bättre till och med, där klatschig techomusik blandas med ekande robotstånk som troligen spelats in inuti en konservburk.

Ultratron
Co-op är den stora nyheten i Ultratron till konsol, och även om det inte precis gör spelet mer spännande på något sätt så är det alltid kul att dela galen arkadaction med någon som sitter bredvid en.

Var tionde bana i spelet är en bosstrid mot en av robotapokalypsens fyra ledare, och även om detta innebär att spelet är "avklarat" efter 40 banor, så fortsätter äventyret fram till dess att man dött. Mitt rekord är bana 79, och när det väl tar slut knuffas man tillbaka till ruta ett igen. Det är möjligt att det fortsätter i all oändlighet, tills fienderna rör sig så snabbt och avfyrar så många skott att TV-skärmen sprängs. Det är riktigt roligt att se hur långt man kan ta sig, och oddsen blir ständigt bättre då de förbaskade robotarna lämnar godsaker efter sig som kan användas för att uppgradera spelarens vapen och förmågor.

Detta är en annons:

Tar det stopp på bana 20 första gången kanske man har vapnen som krävs för att ta sig mycket längre nästa gång, och det känns riktigt bra att återvända till arenan där man föll och visa upp sina nya puffror. Först och främst måste dock skölden repareras mellan varje bana, vilket innebär att spelare som undviker att bli träffade får mer pengar över till annat. Detta medför en riktigt bra balans mellan offensivt och defensivt spelande. Tyvärr finns vissa fundamentala brister som ofta ger de tillfredsställande striderna ett frustrerande slut.

Ultratron
Så här de uppgraderingsschemat ut i Ultratron, och det finns gott om utrymme för experimenterande för den som vill skräddarsy sin spelstil. Vare sig man vill vara offensiv eller defensiv.

Det kan nämligen bli lite för mycket av det goda ibland. För många fiender på skärmen, omöjliga projektilmönster som inte kan undvikas, samt intensiva ljuseffekter. Plötsligt är man död och tvingas börja om från början. En av dessa brister är färgerna som används i spelet: Om en bana använder sig av ett lila färgschema så är underligt nog många av fienderna och deras skott i samma färg. I stridens hetta blir det svårt att urskilja vad som är vad när allting blinkar och skakar. Som om inte det vore svårt nog så finns det även fiender som inte ens hunnit dyka upp på skärmen innan de börjat skjuta mot en. Det känns såklart orättvist att dödas av något man inte var förberedd på.

Ju längre man kommer, desto mer grötigt blir det på skärmen med andra ord - speciellt om man spelar med en vän då man lätt blandar ihop de två protagonisterna. Trots det är Ultratron en beroendeframkallande och charmig actionfest. Prislappen är i det snällaste laget med tanke på hur många timmar som kan gå förlorade i robotslakten (crossbuy på samtliga aktuella Playstation-format uppskattas också), så om du känner dig manad är det bara att ladda geväret och följa med mig till framtiden. Vem hade kunnat tro att mänsklighetens undergång skulle vara så här rolig?

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Beroendeframkallande, tillfredsställande strider, charmig presentation, utmanande, roligt samarbetsläge
-
Kan bli för rörigt på skärmen, stundtals frustrerande svårhetsgrad
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
UltratronScore

Ultratron

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Mathias har rest till framtiden för att meja ner mördarrobotar i dussintals, samt utsätta sig själv för ett eller två epilepsianfall...



Loading next content