Svenska
Gamereactor
recensioner
Mega Coin Squad

Mega Coin Squad

Få saker slår att spela lokal multiplayer i goda vänners lag. Jonas har spelat ett av de främsta bidragen på länge i denna kategori...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det får trots allt betraktas som en absolut sanning att multiplayer aldrig når de extrema höjderna som en kväll med vännerna innebär. Ni vet när alla trängs runt samma TV och vrålar glåpord åt varandra och man verkligen kan gotta sig åt andras frustrerade och uppgivna miner efter att de drabbats av något tjuvtrick.

HQ

För min egen del brukar det vara spel som Bionic Commando: Rearmed, Trials Fusion och Mario Kart 8 som står för denna typ av upplevelser, men de senaste dagarna har det istället varit Mega Coin Squad till Xbox One som levererat det roliga. Ett actionplattformsspel för upp till fyra personer där co-op absolut inte behövs, utan där jag som spelare närmast uppmanas att roffa åt mig på andras bekostnad.

Fyra spellägen finns att välja bland där Bank the Coins är det som är mest närbesläktat med singleplayerdelen (mer om den senare). Här gäller det att locka på sig så mycket mynt det bara går och sedan säkra dem i banken innan andra giriga svin, även känt som "goda vänner" utanför Mega Coin Squad, saboterar för dig. En variant på detta är även Mega Coin där det istället är ett jättemynt som ska säkras.

Mega Coin Squad
Äventyret går via en tjusig Super Mario World-inspirerad karta.
Detta är en annons:

Utöver detta finns såklart ett dödsmatchläge, något väldigt få multiplayerspel någonsin bör vara utan och Hold the Rainbow. Detta blev snabbt favorit i min bekantskapskrets, och här gäller det att komma över regnbågsmyntet, varpå den som har det får pengar genom att bara röra på sig. Det gäller därför för de andra tre att plocka ned personen med regnbågsmyntet illa kvickt för att förhindra att de når målet. Oheliga allianser uppstår snabbt där gruppen hjälps åt ena sekunden för att sedan utföra skoningslösa svek direkt efter.

Det råder för min ingen som helst tvekan om att Mega Coin Squad är som absolut bäst i goda vänners lag, redan på två är det roligt och är vi fyra som spelar går det knappt att sluta. Lite fler spellägen hade dock behövts, och jag tror och hoppas att detta blir nog populärt för att en uppföljare ska kunna bli verklighet och då dra nytta av konceptets möjligheter. Samtidigt som det kan betraktas som kritik, är det såklart också första klassens beröm att konstatera att jag vill ha mer av det roliga.

Mega Coin Squad
Grafiken och musiken sätter stämningen perfekt.

Faktum är dock att Mega Coin Squad är underhållande även för den ensamme spelaren. Här är upplägget mer av speedrun-typ. Det gäller dock att ta sig tiden att samla på sig mynt (och diamanter), för mellan banorna ges möjlighet att köpa powerups som behövs för att svårighetsgraden inte ska bli alldeles obarmhärtig mot slutet. Sex figurer med olika egenskaper finns att välja bland med achievements som låses upp sedan du klarat spelet med dem.

Detta är en annons:

En genomspelning tar mellan 1-2 timmar, vilket jag misstänker lär vara uppskattat i dessa tidspressade tider, och eftersom figurerna gör samma spel varierat och grundkonceptet är så underhållande - så kommer jag på mig själv med att faktiskt vilja klara Mega Coin Squad med alla. Och även sedan jag gjort det fortsätter jag med att putsa mina egna tider och göra det bättre och bättre. De som inte tilltalas av poängjakt, lär dock ha väldigt lite att hämta från singleplayer.

Mega Coin Squad
Multiplayer är förträffligt, singleplayer är bra, men motiverar inte ensamt ett köp om du inte verkligen brinner för speedrun-plattformande.

Jag vill även slå ett slag för den Super Mario World-liknande kartan färden går via i singleplayer. Grafiken och musiken förtjänar också hedersomnämnande, och för tankarna till svunna tiders TV-spel, någonstans runt PC Engine och Mega-CD. Det är otroligt läckert pixlat och sådär medryckande att låtarna sätter sig på hjärnan direkt. Att en ur bekantskapskretsen frågade mig om soundtracket finns på Spotify, säger väl en del om hur pass bra det är.

Spelkontrollen är också hutlöst bra och hoppa, dasha och skjuta fungerar galant och skapar en kombination av New Super Mario Bros, Contra och Metal Slug. Och sämre inspirationskällor än så kan man naturligtvis ha. Sedan gäller det att med zen-liknande koncentration spela nog bra för att dänga sina egna rekord och roa sig med de olika puffror som finns tillgängliga.

HQ

Det går dock inte att komma ifrån att bara bra återspelningsvärde inte riktigt räcker till. Singleplayer borde trots allt ha varit längre och lite mer innehåll hade behövts i multiplayer. För som sagt, du kommer att vilja ha mer. Därför kan jag inte riktigt rekommendera dig att köpa Mega Coin Squad om det främst är singleplayer som lockar, men är det däremot underhållande lokal multiplayer du letar efter så är det inget att tveka över, du behöver verkligen detta. Så bra är det faktiskt.

Mega Coin SquadMega Coin SquadMega Coin Squad
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Superb lokalt multiplayer, originellt upplägg, charmig grafik, medryckande musik, varierade spellägen, högt omspelningsvärde
-
För lite innehåll, singleplayer håller inte måttet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Mega Coin SquadScore

Mega Coin Squad

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Få saker slår att spela lokal multiplayer i goda vänners lag. Jonas har spelat ett av de främsta bidragen på länge i denna kategori...

1
Två nya indie-spel ute nu till Xbox One

Två nya indie-spel ute nu till Xbox One

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Major Nelson har såhär lagom till fredagen presenterat två nya indie-titlar som nu finns att ladda hem till Xbox One. Ett billigt och sannolikt roligt sätt att göra din...



Loading next content