Svenska
Gamereactor
recensioner
Rory McIlroy PGA Tour

Rory McIlroy PGA Tour

Tiger Woo... Rory McIlroy gör debut på den nuvarande generationens konsoler. Jerry har dragit på sig pikétröjan och satt betyg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det har gått två år sedan Tiger Woods PGA Tour 14 släpptes, men trots att EA Tiburon har haft dubbel så lång tid på sig än vanligt med att utveckla den senaste delen i EA:s populära golfserie, är resultatet nästan skrattretande risigt. Var ska jag börja?

Medan Tiger Woods sista spel i serien (och det sista till Xbox 360 och PS3) bjöd på den ena nyheten efter den andra, där Legends of the Majors och kvinnornas LPGA-tour var mest anmärkningsvärda, har EA i årets upplaga plockat bort... det mesta. Tiger Woods verkar ha tagit med sig alla kvinnor när han försvann från spelserien, för här finns inte längre någon kvinnlig liga. Även många manliga proffsspelare lyser med sin frånvaro och antalet banor att golfa på har nästan halverats. De 20 banor som fanns i PGA Tour 14 har i Rory McIlroy PGA Tour blivit reducerade till blott tolv, varav en är en påhittad Battlefield 4-inspirerad bana vid namn Paracel Storm.

Rory McIlroy PGA Tour
Ett militärfartyg från Battlefield 4, i ett golfspel...

Det sistnämnda är dock inte så märkligt, eftersom EA under reklamkampanjen stoltserat med att Rory McIlroy PGA Tour minsann använder sig av Frostbite 3-motorn. Klart att en Battlefield 4-bana ska vara med i EA:s golfspel... Jag hade föredragit fler riktiga banor, istället. Var tusan är världsberömda Augusta National, till exempel?

Detta är en annons:

EA Tiburon tycks ha satsat mer på yta än innehåll. Men inte ens grafiken imponerar, trots Frostbite 3-motorn. Redan i startmenyn anar jag oro, då en sprallig räv plötsligt ploppar upp ur tomma intet. Mina farhågor besannas snart, då spelet dryper av liknande, snurrigt löjliga pop-ins, där framför allt djur, träd och buskage har en osviklig förmåga att dyka upp från ingenstans, alltmedan min boll flyger längs banan. Och det är inte bara denna ständiga grafikbugg som stör, utan det visuella överlag är en rejäl besvikelse.

Med tanke på att spelet är exklusivt till de nya formaten, förvånar det mig att Rory McIlroy PGA Tour inte ser bättre ut. Gräset är Playstation 2-platt, renar och rävar som ploppar upp här och var i ruffen är lika livlösa som åskådarna, vilka står i en klump som zombier längs fairway. Det enda som jag imponeras över, är min karaktärs pikétröja. Den ser realistiskt piké:ig ut, med sträva texturer som får den att kännas äkta och se skön ut, som en piké bör göra. Pikén är i stort sett det bästa med hela spelet och just därför borde titeln istället hetat Piké PGA Tour. Men det är ungefär allt positivt jag har att säga om grafiken, det här med pikén, tråkigt nog. När det gäller själva banorna och karaktärsmodellerna, ser jag faktiskt ingen jätteskillnad jämfört med tidigare spel i serien som släpptes till åtta år gamla konsoler.

Rory McIlroy PGA Tour
Frostbite 3-motorn imponerar inte särskilt mycket i Rory McIlroy PGA Tour.

På tal om karaktärsmodeller: att skapa en egen golfare som faktiskt liknar mig, är helt omöjligt, fastän jag ser allmänt alldaglig ut inklusive en jätteliten jazzmustasch. Valmöjligheterna är få och att hitta ett ansikte som liknar mitt, är en omöjlighet - vilket inte var fallet med de senaste Tiger-spelen. EA Tiburon tycks ha hämtat inspiration från Neandertalarna (eller möjligen Jay Leno) när de skapade spelets valbara ansiktsmodeller. Totalt finns det elva olika, den ena fulare än den andra. Att inte kunna forma sin karaktär på ett djupare, mer personligt sätt, ger spelet en unken, lastgammal känsla. Det här är begränsningar som hör hemma i spel från början av 2000-talet. Lite bättre är det dock på klädfronten och övrig golfutrustning, där en massa olikfärgade plagg och golftillbehör blir upplåsta ju högre jag stiger i rank.

Detta är en annons:

Efter att ha bläddrat mig igenom de hackiga, långsamma menyerna, hittat ett ansikte till min golfare som får självaste Quasimodo att framstå som en skönhet och bedömt att det helt enkelt inte blir bättre än såhär, sätter jag igång Pro Career-läget. Det finns tre olika förval av spelkontroll, där Classic innebär tre-klicks-principen: klicka för att starta baksvingen, klicka igen när mätaren når boxen högst upp för att avgöra kraften i slaget och klicka sedan en tredje gång, för att slå iväg bollen. Det mer spännande alternativet Arcade innebär att jag svingar klubban med vänster analogspak istället och Tour fungerar på ett liknande sätt, men kräver mer av mig som spelare.

Med Tour aktiverat måste jag koncentrera mig på hur hårt jag drar bak och fram analogspaken, samt i vilken riktning, Om jag drar den snett nedifrån och upp, sätter jag skruv på bollen. Dessutom kan jag inte zooma ut för att planera exakt var bollen ska hamna och inte heller har jag någon blå båge som visar hur den kommer att flyga.

Rory McIlroy PGA Tour
Super Mario, är det du?

Även om Tour lockar med sin realism, väljer jag att strunta i de tre förvalen och istället utforma en egen spelkontroll: Custom. Hår kan jag stänga av och sätta på all extrahjälp precis som jag vill. Vill jag zooma ut för att planera mitt slag, men inte se den blå bågen? Det går utmärkt. Sätta på puttlinjen när jag står på greenen för att slippa känna pressen från alla zombie-åskådare? Inga problem.

Inställningsmöjligheterna för spelkontrollen är en av få ljuspunkter i Rory McIlroy PGA Tour och snart hittar jag ett kontrollschema som jag trivs med. Det dröjer inte länge innan jag börjar få fler Birdies än Par, vilket skapar en viss tillfredsställelse. Vad som är mindre tillfredsställande, är att jag inte får dela ut mina intjänade erfarenhetspoäng själv. Det gör spelet åt mig, konstigt nog. Fastän jag vill få mer kraft i mina slag när jag rankar upp, väljer spelet att jag ska bli bra på att putta långt istället. Jahapp...

Medan jag tar mig an bana efter bana, vaknar zombiepubliken till liv och ger mig entusiastiska applåder. Kommentatorerna är också noga med att kommentera mina slag, även om de stundtals upprepar sig och dessutom drar till med knasiga påståenden. De kan till exempel säga att jag har en "helt okej" chans att sätta en putt när bollen ligger precis bredvid hålet, samt glatt påpeka att jag nu har gjort två Birdies på rad, fastän det i själva verket är tre. Virrpannor!

Rory McIlroy PGA Tour
Pop-ins av djur och natur sker ofta i Rory McIlroy PGA Tour.

Trots att jag hela tiden blir bättre på att golfa och uppskattar att det inte är några laddningstider mellan hålen på en bana, blir jag snart uttråkad. Redan efter några timmar har jag gått igenom varje bana ett flertal gånger och känslan av enformighet kommer sakta krypande. Att det här är ett fullprisspel som varken är färdigställt eller värt sitt pris, är en tanke som börjat gnaga i mig.

Med stigande desperation flyr jag därför online. Där kanske jag kan möta lite härligt, mänskligt motstånd och känna någon form av variationsrikedom. Min dröm krossas dock rätt fort, eftersom 90 procent av ljudbilden är bortplockad i onlineläget. Kommentatorerna och publikens applåder existerar inte när jag spelar över nätet, utan här finns bara ljudeffekter för när klubban träffar bollen, samt när bollen träffar hålet. Sedan är det vidare till nästa hål, och nästa... Fågelkvittret som ibland hörs ger en närmast komisk effekt och påminner mig om att Rory McIlroy PGA Tour inte alls är en tyst, poetisk rymdsimulator, utan ett väldigt halvhjärtat försök till golfspel. I motsats till de flesta titlar, känns onlineläget mer dött än enspelarläget i Rory McIlroy PGA Tour.

Rory McIlroy PGA Tour
Edna Masterson är en av två påhittade, kvinnliga karaktärer i spelet.

Mitt sista hopp ligger i partyläget Night Club Challenge. Här ska jag bland annat träffa poängtavlor och få mellan en och tre stjärnor för varje utmaning, varpå jag låser upp nästa bana. Precis som ett mobilspel alltså, fast utan underhållningsfaktorn. Jag spelar några banor och inser snabbt att det här spelläget är lika trist som onlineläget. Om det hade funnits stöd för flera spelare i Night Club Challenge, kanske det kunde ha blivit lite roligare. Att inte tävla mot någon annan än sig själv, känns ungefär lika kul som när man prompt ska spex-vända alla sina pannkakor i luften och de givetvis hamnar på golvet. Skillnaden är att jag äter pannkakorna ändå (tre sekunders-regeln) medan Night Club Challenge snabbt stängs av.

På de vanliga banorna går det däremot att lira fyra personer. Jag väljer därför att använda mig av min absolut sista livlina: att ringa en vän. Lite lokal multiplayer slår ju aldrig fel? Jo då, när det gäller EA:s senaste golfspel gör det tydligen det. Det dröjer cirka två och ett halvt hål innan jag och mitt motstånd slutar bry oss, på grund av det oerhört sega tempot. Att skicka runt handkontrollen och tålmodigt vänta på sin tur, gör spelupplevelsen ännu mer utdragen än vad den redan är. Jag kommer fram till att karriärläget är spelets "höjdpunkt", och det har jag redan fått nog av på grund av det fattiga utbudet av banor.

Rory McIlroy PGA Tour
Trist nog finns ingen multiplayer i Night Club Challenge.

Om grafiken hade varit bättre, buggarna färre, menyerna smidigare, utformandet av karaktären djupare, onlineläget mer livfullt, spellägena fler och antalet verkliga banor det dubbla, skulle EA:s senaste golfsimulator kanske ha varit roligare under en längre stund. Rory McIlroy PGA Tour prickar rätt när det gäller spelkontrollen och dess många inställningsmöjligheter, men resten av spelet känns tyvärr alldeles för opolerat, halvfärdigt, snålt och allmänt halvdant. I mitt tycke gör du därför bäst i att spela Tiger Woods PGA Tour 14 istället, medan du väntar på nästa års upplaga.

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Många inställningar för spelkontrollen, upplåsningsbara kläder och golftillbehör
-
Ful grafik, långsamma menyer, få banor, många pop-ins, inga kommentatorer eller applåder online
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Rory McIlroy PGA TourScore

Rory McIlroy PGA Tour

RECENSION. Skrivet av Jerry Fogselius

Tiger Woo... Rory McIlroy gör debut på den nuvarande generationens konsoler. Jerry har dragit på sig pikétröjan och satt betyg

6
Rory McIlroy PGA Tour försenat till juli

Rory McIlroy PGA Tour försenat till juli

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

EA låter meddela de tråkiga nyheterna att Rory McIlroy PGA Tour försenas en månad och kommer därför nu istället att släppas den 14 juli. Lanseringen kommer därmed ske i...



Loading next content