Svenska
Gamereactor
recensioner
Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises

Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises

Efter att ha motionerat våra hjärnor med både Nintendo DS-stylus och PC-mus har doktor Kawashima nu tänkt sig göra oss till små Einsteins med hälp av Kinect...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det började med det nästan ofattbart populära Brain Training: How Old is Your Brain? Till Nintendo DS. Det gjorde smått makaber succé över hela världen och gjorde doktor Kawashima (japp, han finns på riktigt) till en världskändis av rang. Sedan dess har det rullat på och allt som bara lite avlägset ens liknar något man kan spela spel på har idag massor av spel tillägnat hjärngymping.

Och idén är inte dum, det är trevliga pyssel som framför allt lämpar sig för bärbart spelande, men det har också gjorts försök till de stationära konsolerna, däribland Brain Academy: Wii Degree. Men nu är doktor Kawashima själv tillbaka igen, och den här gången har han slagit sina påsar ihop med Namco och gjort Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises till Kinect och Xbox 360.

Tanken är att det inte längre bara ska småpysslas på en skärm utan att hela hjärnan ska få motioneras med kroppsrörelser. Något som kommer visa sig fungera alldeles utmärkt. Det har hittills varit ont om spel som verkligen nyttjar Kinect och som inte hade fungerat särskilt bra till andra format, men det här är ett av dem. Att behöva koordinera både armar och ben medan hjärnan klurar på är en utmaning som heter duga.

Eftersom det dessutom nu är ett spel till konsoler så finns det även goda möjligheter att partyspela de många minispelsliknande grenarna. Jag och sambon kämpar ikapp som besatta för att få riktigt smarta hjärnor. Idag är den gamla grönsaken dock hela 56 år enligt Kawashima som glatt förklarar att jag behöver spela mer för att stärka synapser och hjärnmuskler.

Detta är en annons:

I flera tidiga Kinect-spel har det varit problem med att kameran inte är speciellt bra på att identifiera vad som egentligen händer. Lyckligtvis har Namco gjort sitt jobb ordentligt och det hela fungerar ypperligt. Här får jag plocka identiska bilder ur en hög till förvillelse snarlika ikoner, lyfta flaggor medan två avatarer i bakgrunden försöker förvilla mig att ignorera instruktionerna och lotsa fram bilar som kör över mina armar medan färg, form och tempo förändras.

Det är roliga och genomtänkte grenar som finns i en rad olika svårighetsgrader medan den välmenande Kawashima väljer vad som han anser passar bäst för tillfället. Grenarna går dessutom på tid så det gäller att hela tiden tänka snabbt. Till och med lågstadiematte visar sig vara en uktig utmaning när man ska hålla rätt på armar och ben samtidigt.

Presentationen är typiskt japansk med lite manga-känsla och typiskt blipp-bloppande i bakgrunden, ljusa fina färger som ger en känsla av seriositet och överhuvudtaget smart upplagd. Som så ofta annars är det dock jobbigt att navigera i menyerna till Kinect. Här finns det massor att jobba på alla utvecklare för att få fram ett smidigt system, och i ett ganska menytungt spel som Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises blir det extra besvärligt.

En så enkel procedur som att starta ett spel för två personer och välja sina egna avatarer är rent ut sagt en pina, och då är ändå inte Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises värst i klassen på något vis. Dessutom är allt så långsamt, det babblas och klickas bort menyer, ungefär som det var raketforskning jag skulle pyssla med när det egentligen bara handlar om att hålla armarna får att visa tiden på en analog urtavla.

Detta är en annons:

Men det finns även andra problem med spelet, nämligen att man i flera grenar förväntas stå med armarna utsträckta. Det skapar en spänning i armar och axlar som inte alls är behaglig och har mycket lite att göra med vad jag ändå skulle vilja kategorisera som underhållning. I andra Kinect-spel rör man sig yvigt så det aldrig känns som något problem, som bollspelet i Kinect Adventures, men att hålla lederna stelt framför sig gör dem snabbt märkligt tunga.

Jag kan också känna att flera grenar inte riktigt känns så vetenskapliga som jag skulle vilja ha dem. Visst håller jag armarna utsträckta, men jag fick bättre koordinationsövningar när jag hårdspelade Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds inför recensionen. Nu känns det lite för mycket Mario Party och lite för lite Brain Training.

Det är absolut ett mer än godkänt första försök som Namco knåpat ihop med doktor Kawashima vid sin sida och jag hoppas Dr. Kawashima's Body and Brain Exercises blir en framgång så vi får se mer. Namco är uppenbarligen riktigt skickliga på att utveckla till Kinect, och med fler speltyper, snabbare presentation och smidigare menyer så kommer det här att kunna bli riktigt bra.

Dr. Kawashima's Body and Brain ExercisesDr. Kawashima's Body and Brain ExercisesDr. Kawashima's Body and Brain ExercisesDr. Kawashima's Body and Brain Exercises
06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Kluriga grenar, roligt för flera spelare, välgjord spelkontroll
-
Usla menyer, söligt tempo, för få speltyper
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content