Svenska
Gamereactor
recensioner
Legend of Kay

Legend of Kay Anniversary

Andreas har odlat svans, morrhår och attityd för att ge sig av och försvara sin hemby. Håller den nya versionen måttet gentemot den gamla...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Legend of Kay Anniversary är, som namnet antyder, en restaurerad version av originalet som JoWood tillsammans med Neon Studios släppte för lite mer än exakt tio år sedan. Och således är det samma historia om samma katt den här gången också. För en som aldrig spelade originalet är detta första möte även det första intrycket men ni som var med då det begav sig 2005 kan förvänta er samma innehåll fast med slipad yta. Hur vida den här slipade ytan döljer några otäcka, uråldriga hemligheter eller ej, är vad jag har försökt att ta reda på.

Legend of Kay
Som sagt, innan allt trubbel hopade sig.

Historien kretsar kring ett område belagt någonstans uppe i bergen (att döma utifrån designen så någonstans i Östasien). Där rådde en gång harmoni mellan dess invånare. Dessa var katter, grodor, harar och pandor som tillsammans levde efter den uråldriga tron på "The Way", en snudd på religiös tro som grundade sig i en källa som med sitt stärkande vatten band alla samman. Men i och med att nya generationer börjat ta över mer och mer, har även banden till sagda tro minskat Ett av alla de nya ansiktena är katten Kays, som till skillnad från de äldre inte tror på den religiöst klingande källan, utan föredrar råstyrka. För att öva upp sin egen muskelmassa har han sin mästare som lär upp honom.

Det är nämligen så att deras rike har tagits över av råttor och gorillor som nu styr med hjärnhand. Efter att de tågat in i mästarens träningsläger mitt under pågående lektion och förklarat det stängt på grund av att det tränas "terrorism" på stället, blir det upp till Kay att ge sig ut för att försvara sin hemby samt sätta stopp för de banansvullande jätteaporna en gång för alla. Som tidigare nämnt så är Kay något av en tonåring attitydmässigt, uppstudsig, ivrig och med precis rätt mängd snäsighet för att inte gränsa till elak. Jag skrattar gott varje gång han möter en råtta och kallar denne antingen "cheesemouth" eller "cheesebreath", och känner på mig att det kommer bli ganska mycket komik framöver. Men, då de ger sig på hans mästares skola blir det personligt.

Detta är en annons:
Legend of Kay
Du kan enkelt få fram vilket "quest" du för tillfället har på agendan.

Själva gameplay-biten är quest-baserad. Lyssna på den här kaninen/katten eller råttan, gå dit och gör si eller så. När man gjort det blir man upplyst om att man klarat uppdraget innan ett nytt väntar bakom nästa hörn. Till skillnad från rollspel som exempelvis Elder Scrolls V: Skyrim är det sällan mer än två, tre olika quests åt gången vilket annars kunde ha placerat spelet delvis i rollspelsgenren. När du klarat ex antal quests är kapitlet avslutat och du går vidare. Men inte är det ett regelrätt rollspel inte, istället är den en enklare variant som sett till uppdragsstrukturen har mer gemensamt med Grand Theft Auto (där du arbetar dig uppåt) än nämnda Skyrim. Men det stör mig inte alls då jag under uppdragen får pröva Kays förmågor.

I och med att spelet är en flört med kinesisk kultur är just kampsport en stor del av det, och det ingår även lite halvt övernaturliga element i arsenalen. Kay kan använda sig av så kallad "Chi". Denna "Chi" kan jämföras med Max Paynes förmåga att sakta ner tiden eller Marios framfart då han käkat en viss svamp. Kort sagt kan jag med ett enkelt musklick lägga svärdet rakt över ryggen samtidigt som koncentrationen tills slut utsöndrar blixtar som i sin tur kanske inte grillar, men åtminstone förlamar motståndarna, vilket ger ett klart övertag (väldigt behändigt i trängda situationer). Man kan också säga att hela upplägget påminner väldigt mycket om Ratchet & Clank-spelen, då både till upplägget och det grafiska. Tredjeperson, 3D-plattformar och inte alltför sällan ett pussel som står mellan dig och lösningen. Exempel på detta är då Kay måste hitta fyra ädelstenar som tillsammans kallas "Dragon's Eye". Dessa ska sen placeras i en drakstatyett, och först när alla är samlade lagas en bro som måste korsas för att komma vidare. Eller då han ska ha sönder en rektangel av "Chongs" (övervuxna roterande tunnor), för att få fram en pil.

Legend of Kay
"I have the poooowwweeerrr!"
Detta är en annons:
Legend of Kay
Vissa elixir ger vissa fördelar.

Kontrollerna är tämligen enkla. Du styr kameran med musen och Kay med A, W, S och D-tangenterna (PC). Sen kan du antingen krypa fram på alla fyra (bokstavligt talat) eller hoppa ännu högre med två klick på mellanslag istället för ett. Sen svingar du svärdet genom ett vänsterklick. När det kommer till de lite mer avancerade manövrarna så är det en kombination som gäller. För säg en överraskningsattack (då du från att ha stått framför en fiende plötsligt står bakom denne) är det nedtryckning av shift och höger musknapp. Sen antingen A- eller S-tangenten beroende på åt vilket håll du vill rulla och slutligen ett svärdhugg. Dessa kombinationer kanske inte sätter sig på en gång men så fort de sitter flyter allt på som en dans och Kay blir ganska mycket farligare än en vanlig katt. Behöver jag säga att denna "roll attack" som jag just beskrev, är som gjord för stunder då fiender har trängt in dig i ett hörn?

Legend of Kay
Ljud, grafik och Kay befinner sig i delikat harmoni.

Både ljudet och bilden håller hög klass, inte bara låter det bra (den här utgåvan har inte bara putsad grafik, också bättre ljud) utan ser bra ut också. Men låt oss börja med ljudet. Som traditionen bör så går en slinga i bakgrunden under hela äventyret. Ett parti domineras av taktfasta karaktäristiska trummor vilket spär på den "kinesiska" känslan. Beroende på situation ändras musiken vilket är, förutom varierande, passande. Då jag hamnade i en utpost patrullerad av råttor gick den från uppmuntrande till suggestivt spänningshöjande.

Den kändes som hämtad ur en gammaldags kampsportsfilm och sporrade mig att verkligen ge de där kaxiga hårbollarna på en omgång, vilket jag någonstans misstänker är meningen. Så fort sista råttan hade käkat sin sista ost begav jag mig tillbaka till hararnas tillhåll och möttes där av en glatt lugnande ton, i kontrast till kampen som just varat. Oavsett vilken typ av musik låter varje slinga bra. Det är vare sig för mycket bas eller diskant, mixen mellan dialog och bakgrund är finfin och jag har inte behövt böka i inställningarna för att få till en bra mix. Samtidigt är det en skönt tung bas i ett markhugg, då klingan träffar gräset (och den stackare som befinner sig emellan). Trevligt och godkänt ljud med andra ord.

Legend of Kay
Att fatalt misslyckas med ett hopp kan gå en på nerverna, framför allt efter femhundraelfte gången.

Hur ser allting ut då? Exakt hur mycket mer polygonrikt är det här i jämförelse med originalet? Nu har jag inte suttit med en polygonräknare i ena handen under tiden jag spelat men i direkt jämförelse med originalet så är det för det första skarpare (tack vare att spelet nu flyter i full HD (1080p). För det andra så är färgerna mycket klarare och fylligare sett till originalet. Utan att jämföra allt för mycket med den senaste World of Warcraft-expansionen, World of Warcraft: Mists of Pandaria, så både liknar och skiljer de sig på flera punkter. Liknande kinesiskt tema med tempel, antika broar, typiska kläder och djur. Skiljande då Pandaria har skarpare kontraster och mindre tecknat stuk. Bortsett från det skulle jag vilja säga att Legend of Kay Anniversarys grafiska stil passar hela konceptet. Passar ett skojfriskt äventyr som, även fast det centrerar sig kring försvar, upprättelse och åsikt, inte riktigt ligger på en gravallvarlig nivå. Sist men inte minst är det väldigt behagligt att spela det sextio bilder åt gången, men nämnt ett spel som inte gynnas av det...

Legend of Kay
En ironisk och på samma gång brittisk drake. Kan det bli bättre?

Under min tid med spelet har jag haft turen att inte springa på så många buggar eller tekniska hinder. Som vanligt när det kommer till tredimensionell plattform så händer det att man ibland mäter fel, och istället för att landa på nästa klipphylla ramlar man ner i den läbbiga, oändligt mörka avgrunden. Sådant händer, och ibland är det kamerans fel, ibland ens eget. Då jag råkat ut för dessa blunder har det till största delen varit min egen uppfattning om avståndet som varit orsaken. Kameran är så oskyldig den kan bli då den, placerad strax ovanför Kay (vilket ger mig som spelare en bra överblick över situationen), är följsam och sällan fastnar. Spelkontrollerna känns lagom invecklade.

Som jag tidigare nämnt så styr man på PC kameran och Kay men musen respektive A-, S-, W- och D-tangenterna. Attackerna och hoppandet sker också med tangenterna, ofta i kombination med varandra, som tidigare nämnt. Det kan ta lite tid att få grepp om exempelvis "rollattack" men så fort det sitter kommer du kunna ge de där kaxiga råttorna på nöten six days to Sunday. Så mycket mer finns nog inte att klaga på.

Hållbarheten kan variera. Spelet i sig innehåller 25 kapitel som man kan springa igenom utan att plocka extra detaljer utöver de obligatoriska målen. Dessa kan inkludera allt från att samla nycklar till ädelstenar till att hitta sex kattstatyer som låser upp nya områden. Utöver det finns såklart otaliga minidiamanter, brons, silver och guldmynt samt extra förnödenheter som ytterligare liv, bomber att forcera väggar eller fiender med, och andra elixir. Framför allt mynten kan användas till att köpa uppgraderingar till ditt svärd eller fylla på lagret med trolldryck. Så antingen kan du spela igenom utan tillägg eller så kan du samla på dig så mycket som möjligt för att bli handlarens favoritkund. Så lite omspelningsvärde finns det.

Legend of Kay
Blir rätt maffiga effekter vid ett nedslag. Hoppas bara ingen låg där...

Om jag ska försöka mig på att avrunda den här recensionen. Legend of Kay Anniversary är för dig som framför allt inte upplevde originalet, eller för dig som vill uppleva det igen i ännu snyggare skrud. För dig som kan tänka dig ett Ratchet & Clank-liknande upplägg förlagt i ett uråldrigt Kina. För dig som inte har något emot att dra på smilbanden lite och inte bryr dig om att storyn inte är sotsvart. I korta ord, för dig som gärna dräper råttor, björnar och kaxiga gorillor medan du ler åt en katts bitska kommentarer och då, då vassa repliker. Allt med en mysig Kina-modell-äldre-kuliss i bakgrunden. Jag blev positivt överraskad av det här och med tanke på hur lättillgängligt allt är (det krävs inget lexikon för att sätta sig in i historien) så blir det en stark sjua.

Legend of KayLegend of KayLegend of KayLegend of Kay
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Skojfrisk humor, lättillgängligt, mysig grafik, passande musik, intuitiv spelkontroll, 1080p och 60 bilder per sekund
-
Snålt med sparpunkter, trilskande kamera, dåliga variation i uppdragen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

7
Legend of Kay AnniversaryScore

Legend of Kay Anniversary

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Andreas har odlat svans, morrhår och attityd för att ge sig av och försvara sin hemby. Håller den nya versionen måttet gentemot den gamla...



Loading next content