Svenska
Gamereactor
recensioner
Rare Replay

Rare Replay

Den legendariska spelstudion fyller 30 år, och Mathias har återupplevt deras rika historia med tidsmaskinen de byggt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Rare. Få ord inom spelindustrin säger så pass mycket. Det är sällan ett ord säger olika människor så skilda saker. Rare är ett av vår industris största kulturarv, med ett viktigt och betydelsefullt förflutet. Om de har en betydelsefull framtid återstår att se, men jag kan inte tänka mig ett bättre firande av studions 30-årsjubileum än att släppa 30 av deras spel till en av dagens konsoler.

Det dröjer inte många minuter innan jag inser att Rare Replay är en av denna generations mest ambitiösa (och varierade) spelsamlingar. Här hittar vi odödliga retrotrippar som Jetpac, oförlåtande svåra slagsmålsspel som Battletoads, legendariska 3D-plattformsäventyr som Banjo Kazooie samt kultförklarade actionklassiker som Perfect Dark. Detta är ett kärleksbrev till miljontals fans som följt Rare genom åren, genom att hylla några av deras bästa och mest ikoniska speltitlar, samtidigt som man passar på att ge nytt liv till förbisedda pärlor som Jet Force Gemini och Kameo: Elements of Power som många kanske glömt bort eller helt enkelt missat.

Rare ReplayRare Replay
Battletoads och Cobra Triangle, två hyllade retrospel som ser nysläpp för första gången på väldigt många år.

Jag blev faktiskt väldigt överraskad när jag insåg hur pass roligt jag hade med några de äldre spelen. Jag växte tyvärr inte upp med spel som Banjo-Kazooie och Banjo-Tooie, men trots att jag inte finner något som nostalgiskt värde i dem har jag nu fastnat för spelen och lagt ner cirka 10 timmar på dem sammanlagt. Jetpac från 1983 (det äldsta spelet i samlingen) fungerar än idag tack vare enkla kontroller och ett simpelt men roligt koncept, och det slår mig att jag aldrig kommer tröttna på Kameo nu när jag inlett min fjärde eller femte genomspelning av det underskattade Xbox 360-spelet.

Detta är en annons:

Sen finns det såklart titlar ur Rares bibliotek som inte åldrats lika väl. Killer Instinct Gold visar hur pass långt vi kommit inom både spelbarhet och grafik, Perfect Dark Zero kan vara en av de största besvikelserna inom spelindustrin någonsin och jag personligen är alldeles för ung för att se något i spel som Sabre Wulf och Knight Lore. Med det sagt så är det bara positivt att utbudet är så pass varierat som det är, för det försäkrar att det finns något för alla här. Vare sig du varit med sedan starten eller precis hört talas om Rare för första gången.

Rare ReplayRare Replay
Banjo-spelen, samt alla andra Rare-spel som släppts till Xbox-360 sedan tidigare, måste installeras på hårddisken och kan även köras utanför Rare Replay. Detta tack vare den nya bakåtkompatibiliteten till Xbox One.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts är farligt beroendeframkallande med sitt bilbyggande, och Nintendo 64-spelet Blast Corps likaså med sin demolering. Livssimulatorn Viva Piñata och dess uppföljare är bland de charmigaste spelen man kan hitta medan Atic Atac och Lunar Jetman för oss tillbaka till en simplare tid. Alla retrospelen fungerar bra med Xbox One-handkontrollen, och en välkommen nyhet är att man kan spara sina framgångar samt spola tillbaka tiden i spelen för att rätta till eventuella misstag. Nu kan till med jag klara av Battletoads.

Av naturliga skäl saknas dock några av spelen från studions guldålder, så som Donkey Kong Country, Goldeneye 007, Diddy King Racing och Starfox Adventures. Varken Rare eller Microsoft äger rättigheterna till dessa spelserier, och utan dem kommer tyvärr Rare Replay aldrig kännas "komplett". Det finns dock titlar som saknas av andra skäl. Det kultförklarade Conker's Bad Fur Day är ett av de mest vulgära plattformsspelen någonsin, och har tidigare endast släppts till Nintendo 64. Däremot släpptes en remake av spelet till Xbox, kallad Conker: Live & Reloaded, men av någon anledning finns endast originalet tillgängligt i Rare Replay.

Detta är en annons:
Rare Replay
Det närmsta vi kommer Goldeneye 007 på Xbox One är att spela multiplayerkomponenten av Perfect Dark på Bond-banor med Bond-vapen.

Detta är oerhört tråkigt enligt mig, som älskade Live & Reloaded, och dessutom föredrar det över originalet. Visst är Bad Fur Day aningen snuskigare - och multiplayern är hur kul som helst med diverse partyvänliga spellägen - men det råder inget tvivel om att Live & Reloaded är bättre rent spelmässigt. Förfinat kontrollschema, helgrymt onlinesupport, snyggare grafik och framför allt bättre flyt har bytits ut mot en version som saknar stöd för widescreen och som dessutom har en tendens att börja lagga när det blir som rörigast på skärmen.

Men vare sig vilken version av snuskekorre du föredrar så är Rare Replay fortfarande en fantastisk resa genom utvecklarens historia, vilket är både roligt och en aning hjärtekrossande att se med tanke på var Rare befinner sig idag. Förhoppningsvis är denna samling ett tecken på att Microsoft äntligen insett deras sanna värde som spelutvecklare. Det är tydligt att denna samling behandlats med kärlek och respekt. De äldre spelen ser faktiskt jättebra ut i den höga upplösningen, och allt presenteras på ett ytterst Rare-doftande sätt. Detta är ett charmigt inslaget paket, som utöver spelen i fråga är fyllt med lite annat smått och gott.

Rare Replay
Kameo: Elements of Power. En av mina personliga Rare-favoriter. Älskar du Rare, men aldrig spelat Kameo förr, har du nu den perfekta chansen att åtgärda det misstaget.

Snapshots är små utmaningar som placerar spelaren i ett scenario från ett visst spel, med förändrad spelmekanik och speciella målsättningar. Och ja, självklart finns det en snapshot som involverar de ökända svävarmotorcyklarna från Battletoads. Bäst är dock de intressanta bakom kulisserna-filmerna som demonstrerar spel som tidigare varit under utveckling hemma hos Rare men som sedan lagts ner. Det gör lite ont i hjärtat när jag tittar på gameplay från titlar som Kameo II och kartracingspelet The Fast and the Furriest, och jag inser att de aldrig kommer få se dagens ljus.

Tyvärr måste allt detta bonusmaterial låsas upp innan det blir tillgänglig, vilket man åstadkommer genom att spela så mycket som möjligt av så många olika spel i samlingen som möjligt. Det uppmanar en att utforska speltitlar som man kanske inte nödvändigtvis köpte Rare Replay för, men det gav mig fortfarande en dålig eftersmak i munnen.

Rare Replay
Att uppnå diverse mål i de olika spelen leder till att man levlar upp och får tillgång till fler bonusar inne i den charmiga Rare Replay-teatern.

Som jag skrev tidigt i denna recension så är Rare ett kulturarv, och Rare Replay kan ses som något av en tidsmaskin för att påminna oss om detta. För fans är samlingen ett sätt för att återuppleva den där speciella Rare-känslan i spel som dessvärre gått förlorad. För nykomlingar är samlingen ett välkomnande första steg in i en helt ny värld. Detta är helt enkelt en klockren hyllning i spelsamlingsformat som ingen bör missa. Och att prislappen ligger på ynka 300 kronor är bara gräddet på moset.

Den fullständiga listan av spel i Rare Replay finner ni på bilden nedan.

Rare Replay
30 år, 30 spel. Vad väntar du på?
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Ambitiös och varierad spelsamling, kärleksfullt presenterat, välanpassat till hög upplösning, bra stöd för Xbox One-handkontroll, vissa spel har åldrats väldigt bra
-
Vissa spel har åldrats sämre, Conker: Live & Reloaded saknas, tar stor plats på hårddisken
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Rare ReplayScore

Rare Replay

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Den legendariska spelstudion fyller 30 år, och Mathias har återupplevt deras rika historia med tidsmaskinen de byggt...

1
Det blir inget DLC till Rare Replay

Det blir inget DLC till Rare Replay

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Trots att Rares härliga dundersamling Rare Replay släpptes för ett halvår sedan gissar vi att de flesta har mycket retromys kvar att göra bland de drygt 30 spelen som...

5
Rare Replay ska inte släppas till Wii U

Rare Replay ska inte släppas till Wii U

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Eftersom Microsoft själva släpper Minecraft: Wii U Edition är det många som fått upp hoppet om att fler titlar kan vara på väg. Framför allt är det Rare Replay - en...

0
Officiella Rare-kläder lanserade

Officiella Rare-kläder lanserade

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Du kanske redan är bekant med Insert Coin, hyggligt kända skapare av spelkläder. De har nu lanserat en Rare-kollektion baserad på Battletoads, Conker: Live & Reloaded och...

2
Rare avslöjar nedlagd Conker-titel

Rare avslöjar nedlagd Conker-titel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Rare har under natten avslöjat en nedlagd titel kallad Conker: Gettin' Medieval, och som namnet antyder var det alltså ett Conker-spel. Dock inte i samma anda som Conker:...

Rare tycker spelare borde blicka bakåt

Rare tycker spelare borde blicka bakåt

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Spelantologin Rare Replay, med sina mastiga 30+ spel från studion Rares 30-åriga bibliotek, fick fina recensioner när det släpptes för en tid sedan. Detta var ett väldigt...



Loading next content