Svenska
Gamereactor
recensioner
Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012

Det finns fortfarande ett underbart passystem och en bra bollkänsla i Pro Evolution Soccer-serien, men årets upplaga är ingen signifikant förbättring jämfört med förra året. Pro Evolution Soccer börjar bli aningen bekant...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När jag spelar PES 2012 är jag omotiverad. Jag tycker det är tråkigt att serien inte har gått ett steg längre. Det är tydligt att Pro Evolution Soccer inte hänger helt med i utvecklingen. Det en gång så överlägsna fotbollsspelet har inte samma lockelse som det en gång hade.

Men vänta ett ögonblick, innan du slänger din ilska över mig. Det är viktigt att påpeka att PES 2012 fortfarande är ett fantastiskt spel. En solid fotbollsimulator med massor av djup och bra gameplay. Poängen är att serien har stagnerat. Jämfört med förra årets upplaga finns väldigt lite som känns nytt och spännande, så jag motiveras helt enkelt inte att fortsätta.

Utvecklarna av spelet har sagt att efter de stora förändringarna man gjorde med passningssystemet i 2011 ska man använda detta år för att finjustera allt som händer på planen. 2012 är alltså ett år Konami tar att rensa upp i spelmekaniken, snarare än att lägga till något nytt.

Pro Evolution Soccer 2012
Detta är en annons:

Avsikten är säkert god. Balans och dynamik är två viktiga ingredienser i ett fotbollsspel, och sådant kräver enorm tid och ansträngning för att finjusteras. Det enda problemet är att jag inte märker någon förbättring jämfört med förra årets upplaga. Så vad får vi då egentligen för spel?

Personligen har jag föredragit PES framför FIFA de senaste åren. PES har haft den mest trovärdiga bollfysiken och det mest överlägsna passystemet. Spelet har haft det där lilla extra i dynamik och slumpmässighet har präglat matcherna. Pro Evolution-serien har alltid varit en kamp, en fotbollsmatch med ett fantastiskt djup.

Pro Evolution Soccer 2012

Men det har också haft ett antal brister som borde ha fixats till. Särskilt under de senaste åren, när konkurrenterna verkligen har varit på hugget. Små saker som att målvakten tar en evighet på sig att kasta bollen, att spelarna stannar upp helt i situationer där bollen ligger bara några meter bort (ojämn övergång mellan animationer), att inkast bryter upp hela spelet, att repriser och höjdpunkter presenteras på ett sätt som hör till det förflutna.

Detta är en annons:

De exempel jag nämnde är inte avgörande, men det är summan av dessa små saker som gör mig uppgiven. Medan konkurrenten verkligen har tagit tag i detta och gjort ett enormt lyft i år, lovar PES-serien igen att spelet är mer polerat än någonsin, utan att jag märker någon skillnad på planen.

Den besvikna tonen i denna recension har också att göra med förväntningar, och därmed syns nog de negativa sidorna tydligare. Jag baserar inte betyget på besvikelsen, utan snarare hur lite spelet har utvecklats sedan förra året.

Pro Evolution Soccer 2012

Pro Evolution Soccer 2012 har nämligen en rad positiva aspekter. Det har fortfarande ett överlägset, lyhört och precist passystem, som gör att du kan skicka iväg genomskärare från mittfältet till dina forwards eller sparka underbara krossbollar som vänder hela matchen.

Spelet har fortfarande en imponerande bollfysik, och det är fortfarande lika härligt att fyra av bollar från avstånd och se hur de rusar förbi målvakten och in i nätet. Dribblingssystemet har fått en del nya animationer, och här är dynamiken mycket bra. Spelare använder sina kroppar för att skydda bollen, och vid flera tillfällen krockar spelare och reagerar övertygande i förhållande till situationen.

Det finns lite nytt i Pro Evolution Soccer 2012. Vi talar om årets upplaga av den största fotbollsspelsserien under de senaste tio åren, och det är störande få förbättringar jämfört med förra årets upplaga. Utvecklarna lovade oss en mer polerad upplevelse, men jag märker ingen större skillnad. Konkurrenten har haft stadiga och betydande framsteg under de senaste åren, samtidigt som Konami har slumrat till. Som ett stort fan av serien gör det mig ledsen att behöva erkänna att Pro Evolution Soccer 12 börjar bli en gammal trött kämpe.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Forfarande lika bra passystem, bra bollfysik, trovärdiga animationer
-
Alldeles för få förändringar sedan sist
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content