Svenska
Gamereactor
recensioner
Ultimate Marvel vs Capcom 3

Ultimate Marvel vs Capcom 3

I ett fyrverkeri av effekter och kilometerlånga combos drabbar Capcom och Marvel samman på PS Vita. Jonas har tagit reda på om detta är fightingspelet du ska satsa på vid enhetens premiär...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det var först förra generationen vi på allvar började få helt perfekta versioner av arkadhallarnas storheter inom fightinggenren. Men i den portabla världen har det tagit ännu längre tid. Till Nintendos enheter har det oftast saknats knappar och prestanda och inte heller PSP hängde med i svängarna alla gånger. Faktum är att även kraftpaketet Nintendo 3DS hade vissa problem med Super Street Fighter IV 3D Edition och Tekken 3D Prime Edition.

Med PS Vita är det dock slut på det här och framför allt Blazblue: Continuum Shift Extend har visat potentialen för genren. Det är även i detta fack vi hittar Ultimate Marvel vs Capcom 3, ett nästan oförskämt snyggt spel där jag måste leta med mina grinigaste falkögon för att eventuellt hitta några skillnader mot Playstation 3-versionen. Det betyder alltså i praktiken 48 väldigt väldesignade kämpar från både Capcom och Marvel som gör upp i strider som stundtals för tankarna mer till shoot 'em ups än fighting.

Ultimate Marvel vs Capcom 3
Strider Hiryu är en gammal Capcom-legend som fanns med i de båda första spelen i serien. Man tog dock bort honom i Marvel vs Capcom 3, men i Ultimate-versionen är han alltså tillbaka igen.

Storheten med fighting ligger som alltid i att spela mot mänskligt motstånd. Det är tack vare långa köer och heliga communitys i arkadhallarna samt fanatiska fans som bra fightingspel aldrig dör. Man blir aldrig fullärd och i takt med att man lär sig nya moves blir spelet bättre och bättre. Med extremt få undantag tröttnar man dock på fightingspel om man inte har någon att spela mot, och då spelar det ingen roll hur bra det är.

Detta är en annons:

Och det är en faktor som är extra viktig på det bärbara formatet där det ju oftast tyvärr saknas folk att spela mot. Ska man spela hemma kan man ju lika gärna gejma på Playstation 3 eller Xbox 360 Ultimate Marvel vs Capcom 3 på sin storbilds-TV istället och då även få tillgång till bättre kontrolldon, allra helst arkadstickor. Och med detta i åtanke måste jag tyvärr meddela att Ultimate Marvel vs Capcom 3 till PS Vita i all sin konverteringsbriljans ändå känns lite som en besvikelse.

Ultimate Marvel vs Capcom 3
Heroes and Heralds släpptes som DLC dag 1 till de stationära versionerna förra året, men i PS Vita-funktionen finns spelläget inkluderat från start.

Förutom lite DLC från de stationära förlagorna finns nämligen ingenting som är tillagt för att göra det roligare att spela ensam. Nu finns egentligen bara Heroes and Heralds med dess samlarkort att sysselsätta sig med, vilket absolut inte är nog. Här hade det varit trevligt med ett träningsläge, kanske något mer uppdragsbaserat koncept, grejer att låsa upp och så vidare. Vad som helst egentligen som gör det mer meningsfullt att spela själv än att bara gå match efter match. Något som är lättare sagt än gjort, men en nöt som bör knäckas om man vill aspirera på hög försäljning av fighting till bärbara format.

Eftersom PS Vita för med sig lite extra möjligheter med den tryckkänsliga baksidan har Capcom valt att lägga in en rad genvägar för diverse attacker. Det fungerar tyvärr slafsigt och är precis den typen av lösningar som gör att man som nybörjare aldrig kommer ha en chans att lära sig förstå folk fascination för serien. Ett snortight hardcore-spel med millimeterprecision förvandlas plötsligt till något som för tankarna till Wii-budgetlir, vilket väl aldrig kan vara meningen. Dessutom går PS Vita att använda som en extra handkontroll till Ultimate Marvel vs Capcom 3 tillsammans med Playstation 3, vilket dock måste avfärdas som en funktion jag tvivlar på att någon kommer använda seriöst.

Detta är en annons:
Ultimate Marvel vs Capcom 3
Japp, den vidriga Galactus-fighten är fortfarande lika vidrig. Ingen vill ha specialbossar i fightingspel, var vänlig förstå det kära utvecklare.

Märkligt nog finns inget bra träningsläge inkluderat, vilket dels hade kunnat lära folk grunderna i denna spelmässigt ändå ganska annorlunda serie, samt även varit ett kul tidsfördriv för den som spelar ensam. Men om man har erfarenheten sedan tidigare eller faktiskt orkar lära sig spelsystemet väntar ett härligt fightingspel under den tjusiga ytan där möjligheterna vid varje givet tillfälle är större än i de flesta spel.

Långa combos, sjuk humor, sanslösa specialattacker och en god portion självdistans från både Capcom och Marvel avlöser varandra under slagsmålen, och att spela med exempelvis nykomlingen Frank från Dead Rising får mig att fnissa till flera gånger. Ta bara en sådan sak som att han slåss med tillhyggen från Willamettes köpcentrum som enorma tändstickor och svingar zombies som tillhyggen, eller det ljuvliga faktum som att han tvingas fly från sin egen segerceremoni efter en vunnen match för att odött patrask invaderar.

Ultimate Marvel vs Capcom 3
Att spela Ultimate Marvel vs Capcom 3 känns precis som de stationära förlagorna, vilket såklart är oerhört imponerande.

Som jag skrev ovan är det grafiska väldigt genomarbetat och Capcom har inte genom någonstans för att erbjuda en fullödig spelupplevelse. Det är verkligen Ultimate Marvel vs Capcom 3 utan kompromisser man bjuds på, och i rättvisans namn ska det inflikas att bara man får tag i nät hör detta till absolut världsklass sett till onlinestöd. Jag har haft laggfria matcher mot både italienare, jänkare och japaner och det här är ett föredöme för alla andra i genren på området.

Det som hindrar Ultimate Marvel vs Capcom 3 från att bli lika bra som sina stationära förlagor är det enkla faktum att det inte är speciellt kul när man spelar ensam, vilket risken är betydligt större för än när man spelar stationärt. Men vet man bara om det och är ett fan av serien, eller rent av bara spelar bärbart, så är Ultimate Marvel vs Capcom 3 absolut köpvärt även om Blazblue: Continuum Shift Extend är vad jag personligen skulle satsa på som fightingsugen vid PS Vita-premiären.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Underbar spelkontroll, väldigt tjusig grafik, snudd på perfekt onlinestöd, djupt spelsystem
-
Man tröttnar snabbt ensam, uselt touch-stöd, saknar träningsläge
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Ultimate Marvel vs Capcom 3Score

Ultimate Marvel vs Capcom 3

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

I ett fyrverkeri av effekter och kilometerlånga combos drabbar Capcom och Marvel samman på Sonys nya. Jonas har tagit reda på om detta är PS Vita-fightingspelet du ska satsa på...



Loading next content