Svenska
Gamereactor
recensioner
Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back

Ytterligare ett indiespel har kommit till världen genom Kickstarter och efter att ha lirat Spiffing har Lisa konstaterat att peka/klicka-genren är långt ifrån död.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Jag, likt många andra, har alltid varit ett stort fan av gamla peka/klicka-spel och har tagit mig igenom otaligt många pussel, dåliga skämt och frustrerat sökt efter svar på Google efter att ha fastnat i dessa lir genom åren. Sedan jag för första gången spelade The Secret of Monkey Island har jag ständigt varit på jakt efter fler skojiga spel i samma genre så när jag fick chansen att recensera just ett sådan tog jag den, satte mig vid TV:n och skrev snabbt in recensionskoden.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back är ett lättsamt peka/klicka-lir fullproppat med brittisk humor, film- och spelreferenser och skojiga pussel. Spelet fick liv genom den populära crowdfunding-sidan Kickstarter efter att utvecklarna BillyGoat Entertainment (ett massivt gäng på fem personer) lyckats samla ihop 388 628 kronor från intresserade spelfans. Efter att ha spelat igenom hela köret kan jag konstatera att varenda krona i slutändan blev väl spenderad, för det här indiespelet är något alldeles, alldeles extra.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Välkommen ombord, önskar English och Jones!
Detta är en annons:

I Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back axlar du rollen som den ultraengelska engelsmannen (du läste rätt) Frank Lee English. Den gode herren befinner sig ombord på den charmiga rymdfarkosten Her Majesty's Imperialise 2. På Imperialise finns även Aled Jones, andrekapten och stereotypisk walesare. Den lilla besättningen driver runt i rymden på befäl av Englands drottning (ja, den nuvarande drottningen med sina corgis) och har blivit tilldelade det viktiga uppdraget att hitta obebodda planeter att lägga anspråk på. Dessa planeter ska bli del av Englands galaktiska stormaktsvälde är det tänkt, och efter Brexit-sorgen är det klart man ställer upp.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Britterna respekterar hederlig svensk design.

Spelet har sin början från cockpit där besättningen snällt introducerar sig för spelaren. Likt andra peka/klicka-spel finns ett interaktionshjul med fyra olika valmöjligheter och det är med hjälpa av detta som spelaren löser pussel, pratar med besättningen, plockar upp prylar och undersöker diverse mojänger. Jag kikar på andrekapten, har en kort konversation och får mitt första uppdrag. Det är dags för te och det är mitt jobb att hämta drycken åt både mig och min kamrat - det är väl en av arbetsuppgifterna som kapten? Jag reser mig ur kaptenens tron, rör på styrspaken och går sakta ut mot köket innan jag kommer ihåg att man brukar kunna springa genom att hålla in högra avtryckaren. Helt plötsligt rusar jag mot köket i rasande fart, här ska fixas te.

I köket syns en drickande fågel (ni vet, de i plast som guppar upp och ner i kaffekoppen, ena riktiga skojare) och jag får genast en flashback från den mindre peppiga upplevelsen Alien från 1979. "Det här spelet vet exakt vad jag vill ha" tänker jag med växande entusiasm. Åter till spelet!

Detta är en annons:
Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Förfriskningsautomaten fixar rubbet men är oroväckande tyst.

Gubben måste vara hungrig efter sin intergalaktiska rymdresa, resonerade jag och satte ett par bröd i brödrosten. "Made in China, along with what you're holding right now" sa English och syftade givetvis på min Elite-kontroll. Oschysst att sparka på den som ligger ner tänkte jag med ett 1300-kronors hål i plånboken och surade en stund. Helt plötsligt började brödrosten leva, sade något argt på kinesiska och spottade ut bröden i ansiktet på English som svor att han skulle hålla sig till glutenfritt i fortsättningen.

Så till uppdraget då, vad var det nu igen? Just ja, britter och deras te! Jag går över till G.E.R.T.E.A., den pyttelilla besättningens massiva förfriskningsautomat som blivit med medvetande och börjat skriva manus till ett eget äventyrslir. Jag håller en ensidig konversation om skurkar och Alan Rickman medan G.E.R.T.E.A. snällt rör runt i tekoppen för perfekt sockerdistribution.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers BackHer Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
En totalt påhittad spelkontroll.

Efter att teet är färdigt smyger jag över till sovrumsdörren, det är där inne magin sker har man ju hört från flertalet källor, men icke. "No time for a nap, you butt" hörs i högtalaren, det är Jones som skäller och det är ju han som styr skutan. "Bråka aldrig med föraren" säger jag högt för mig själv och går mot bryggan.

Jag sätter mig bredvid min kompanjon Jones, ger killen sitt te och tar över rodret medan han dricker ur koppen som har Wales flagga tryckt på sidan. Det var en dålig idé - Att peta på bobblehead-bulldogen på instrumentbrädan, öka lufttrycket och öppna de bakre lastdörrarna håller inte en rymdfarkost i rätt kurs speciellt bra tydligen. Aled Jones spiller sitt te över all livsviktig elektronik och förstör styrmekanismen, det är givetvis upp till mig att laga den. Men vad kan fungera som alternativt styrdon? Jag springer till vardagsrummet och snor åt mig en original-Xbox-handkontroll, ni vet den som är känd som "The Duke" och kopplar in monstret. Klart det fungerar, allt var bättre förr.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Spelet sparar du genom att sätta dig vid skrivmaskinen... Vart har vi sett det här förr?

För att inte avslöja allt för mycket sätter jag punkt på handlings-pratet där men jag kan utan tvekan säga att det här är ett lir som kommer att bjuda på många hisnande gapskratt, oavsett vem du är och vad du gillar. Spel och filmreferenser finns överallt och det drivs med allt från Mass Effect och Resident Evil till Alien och Event Horizon. Spelets pussel är utmanande utan att vara allt för frustrerande och humorn är fantastisk. Till och med menyn bjuder på skoj med sina två talspråksval. Väljer du engelska pratas det som vanligt medan det, om du väljer amerikanska, skrattas i bakgrunden efter varje skämt.

Jag försökte verkligen att leta efter fel sedan min fem-sex timmar långa spelsession var över för att ha med i min recension, men det enda jag kom fram till var att spelet var för kort samt att spelseriens framtid är oviss. Detta på grund av att Her Majesty's Spiffing är tänkt att bli en spelserie i tre delar och om inte spelet lyckas sälja bra nog finns möjligheten att den första delen blir den enda. Med det sagt skulle jag påstå att The Empire Staggers Back klarar av att stå på egna ben då handlingen inte är allt för komplex och slutet är öppet utan att kräva en uppföljare.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers BackHer Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Vid Greyskulls styrka, Kapten Frank Lee English har nu styrkan!

Ett spel skapat av ynka fem personer som inte bara har en otroligt charmig design, bra röstskådespel, smarta pussel och noll buggar förtjänar verkligen peka/klicka-fansens stöd. Vem vet, efter ett sådant stöd kanske vi får se mer av spelets dynamiska duo framöver?

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back blev efter bara några minuter ett av mina favorit-indies någonsin och jag har inte skrattat så gott på länge som under mina timmar med spelet. Jag kan verkligen inte rekommendera denna pärla nog, oavsett om du är ett fan av peka/klicka-genren sedan innan eller inte.

Her Majesty's Spiffing: The Empire Staggers Back
Tur att man har en så kapabel autopilot-donna när Jones går på rast!
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastisk humor, smarta och logiska pussel, mästerligt röstskådespel, ljuvliga spel- och filmreferenser
-
För kort, oviss framtid för serien
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content