Svenska
Gamereactor
recensioner
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations

Den orangeklädda ninjan Naruto är tillbaka i ännu ett bombastiskt fightingspel. Daniel har testat och rapporterar om det är något att ha...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations har, förutom ett långt namn, även en lång radda föregångare att bygga vidare från. Jag kan helt ärligt säga att jag inte spelat ett enda av dem. Eller ens läst mangan. Eller kollat på animen. Det enda jag på förhand vet är att det har något att göra med orangea ninjor och bombastiska strider.

Min avsaknad av Naruto-kunskap är alltså närmast total. Det gör mig kanske inte så speciellt bra lämpad för att bedöma detta. Kan man tycka. Eller, av just samma anledning, så är jag det. Det låter mig nämligen hoppa in i detta projekt helt neutral och bedöma det jag faktiskt kan: hur kul det är att spela.

Min åsikt efter ett par kvällar präglade av hutlösa slagkombinationer och skrikiga ninjor? Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations är, i sin kärna, en överraskande rolig, lättspelad och välfylld titel, fullsmockad av färgstarka karaktärer och extravagant fighting.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations
Fighterna i Ultimate Ninja Storm Generations bjuder trots sin relativa enkelhet på vissa finesser. Bland annat kan man kalla in medhjälpare med jämna mellanrum via bumperknapparna.
Detta är en annons:

Story-läget fokuserar på den komplicerade relation som Naruto och hans ömsom vän, ömsom fiende, Sasuke, har. Det berättas främst genom stillbilder som ackompanjeras av berättarröst och dialog. De engelska röstskådespelarna är väl sådär karaktäristiskt skitnödiga som de brukar vara när japanskt berättande ska översättas. Men det har samtidigt sin charm. Det som är värt att notera är hur man berättar storyn ur olika karaktärers synvinklar på ett snyggt och sammanflätat sätt. Som i slutändan resulterar, för mig personligen, i ett ökat medvetande för Naruto-seriens förmåga att inte bara leverera episka ninjastrider, utan även en välskräddad berättelse.

Men sekvenserna som för berättelsen framåt är ändå relativt kvickt överstökade anhalter för spelets egentliga huvudnummer: slagsmålen. Jag nämnde tidigare att Ultimate Ninja Storm Generations är en lättspelad titel. Det betyder att man, till skillnad från i Street Fighter eller King of Fighters, slipper gnugga vansinnessvåra knappkombinationer till absurdum för att ha en chans. Här kan du med enkelhet släppa lös de värsta krafterna utan att tillbringa månader med att lära dig dem.

Just detta är både spelets styrka och svaghet. Styrka eftersom det tillåter fighting-noviser som mig själv att ha roligt. Svaghet eftersom det bjuder in till planlöst knapphamrande. Riktig skicklighet åsidosätts på ett visst plan. Men att avfärda Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations som casual-trams vore aningen förhastat. För även om slagkombinationerna inte är speciellt svåra att lära sig, så finns det strategiska aspekter att bemästra och som i slutändan kommer att skilja bättre och sämre spelare från varandra.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations
Storyn berättas genom både stillbilder och animerade filmsnuttar. I fighterna har man lyckats överföra det tvådimensionella källmaterialet till vacker och färgglad 3D-grafik på ett ypperligt vis.
Detta är en annons:

Duellerna sker på stora, tredimensionella arenor där man hela tiden måste bedöma om det är rätt läge att attackera eller inte. Beslut om hur man väljer att positionera sig i relation till motståndaren, när man väljer att gå till blixtsnabb attack eller om man ska avvakta är avgörande för ens framgång. Förutom alla rörelser och attacker som finns tillgängliga, som för övrigt är otroligt snyggt animerade, så finns det ett antal offensiva eller defensiva föremål man kan aktivera med styrkorset under strid.

Andra finesser är "Awakening Mode", som gör att spelare med låg hälsa blir extra kraftfulla, samt en mätare som begränsar användandet av så kallade "instant escapes", där man med ett knapptryck försvinner illa kvickt utom räckhåll från motståndaren.

Med det sagt hade jag ändå velat se några fler attacker för varje karaktär. Nu har man förvisso ett lätt hisnande utbud på hela 72 spelbara karaktärer från Narutos värld, men många av dem särskiljer sig enbart till utseendet och kan vara närmast identiska i sina attackmönster. Man kan bara se en attack tillräckligt många gånger, hur snyggt animerad den än må vara, innan man tröttnar och vill se något nytt.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations
En hel uppsjö av karaktärer finns att tillgå. Dessvärre skiljer sig många endast till utseendet.

Grafiskt är Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations alltså ett riktigt läckert spel. Animationsarbetet har jag redan nämnt, men även miljöerna översätts väl till 3D från det tvådimensionella källmaterialet. För fans av serien kan jag tänka mig att det hela kan framstå som ett enda stort, dignande smörgåsbord av Naruto-läckerheter.

Utöver storyläget kan man givetvis hoppa in i sedvanliga versus-matcher, både offline som online. Uppkopplad mot nätet kan man spela både rankat och för skojs skull, men även delta i turneringar med upp till sju andra spelare. Lägg till en hel drös med innehåll som kan låsas upp och du har ett synnerligen välfyllt fightingspel.

Trots ett aningen grunt utbud av attacker och trots att avsaknaden av det där riktiga speldjupet håller tillbaka upplevelsen en aning, är det ingen tvekan om att Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations är ett välgjort fightingspel. Både fans av Naruto och spelare som tycker att konventionella fightingspel är för oförlåtande bör definitivt ta en närmare titt på detta.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ursnygga animationer, lättspelat, trevlig story, mycket innehåll
-
Saknar visst speldjup, lökiga röstskådespelare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content