LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      recensioner
      Rock Band Blitz

      Rock Band Blitz

      Harmonix har pensionerat plastinstrumenten och släpper nu ett Rock Band avsett att spelas ensam med handkontroll. Enmansorkestern Jonas Mäki har rockat loss och satt betyg...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Även om Harmonix idag mest förknippas med Rock Band och Dance Central, fanns det en tid då man gjorde musikspel med en närmast japansk hardcore-touch såsom Amplitude och kanske framför allt Frequency. Och det är till just den eran Harmonix återvänder med Rock Band Blitz men med en ryggsäck packad av Rock Star-erfarenheter. Ett koncept som borde borga för något riktigt underhållande.

      Och det gör det, redan sedan spelet laddats ned får man chansen att använda alla låtar man skaffat till sitt Rock Band 3-bibliotek, vilket i mitt fall är en direkt skoningslös mängd musik. Och utöver det erbjuds 25 hyfsade dängor att spela till. Grundkonceptet att sköta ett helt rockband själv med hjälp en handkontroll låter kanske inte sådär övermåttans upphetsande för den som trakterat plastgitarr de senaste åren, men faktum är att det fungerar utmärkt.

      Rock Band Blitz
      I början vill man gärna ta alla noter som brukligt i Rock Band-spelen, men i Rock Band Blitz handlar det inte om att ta allt, utan om att göra det på rätt sätt.

      Grundkonceptet innehåller fem banor av traditionellt musikspelssnitt där noter kommer åkande. En bana för varje instrument, och i varje bana kan det sedan komma en vänsternot eller högernot. Sedan gäller det att efter bästa förmåga hushålla med alla instrumenten. Grejen är dock att det inte går att ta alla toner, och man ska faktiskt inte ens försöka, utan se till att inget instrument halkar efter.

      Detta är en annons:

      Man får nämligen multiplikatorer efter ett visst antal klarade noter, och vid varje checkpoint längs låten får man bonus om alla instrument avancerat sedan förra checkpointen medan man bestraffas om något dragit ifrån. Konceptet är genialiskt i all sin enkelhet och tvingar mig som spelare att hela tiden peppra på LB och RB för att hoppa mellan instrumenten där jag tycker att det behövs spelas lite extra. Och under långa partier är ju dessutom vissa instrument tysta, kanske framför allt sång och klaviatur.

      Rock Band Blitz
      Även om grundkonceptet är enkelt, så finns flera bonusvarianter som fungerar olika bra på olika låtar och som ger en extra strategisk dimension.

      Det vill sig till att alla är med så man inte närmar sig en checkpoint och behöver poäng med sången bara för att finna att det sista är ett tyst parti. Utöver detta finns några extra twistar till spelsystemet, nämligen tre power-ups fördelade på flera varianter. Dels den vanliga typen som kallas Track som ger en extra poäng och dels Overdrive som vi känner igen från den ordinarie Rock Band-serien, även om den här ger en automatisk kamrat som spelar ett valfritt instrument åt en medan man själv tar andra för fina poäng.

      Till sist är det den mest speciella power up-varianten som Harmonix döpt till Note. Här får man mer oberäkneliga extra faktorer, där den mest anmärkningsvärda är en Arkanoid-liknande kula som plockar poäng så länge man lyckas knuffa den framför sig. Det finns dock ett stort problem med dessa bonusar. Dels måste de låsas upp innan de kan användas, och framför allt kostar de pengar att använda.

      Detta är en annons:
      Rock Band Blitz
      Musiken i Rock Band Blitz kan exporteras till Rock Band 3, vilket ger 23 nya låtar samt "Give it Away" med Red Hot Chili Peppers och "Spoonman" av Soundgarden. De fanns med i Rock Band 2 men har inte gått att exportera till trean.

      Inte riktiga pengar lyckligtvis, men en valuta i spelet som man får genom att spela. Men man får mindre poäng än man spenderar på låtarna, så sedan man spelat igenom musiken måste man harva på med dem ändå bara för att kunna få pengar för att efter det kunna ha en highscore-chans. Det här systemet är direkt idiotiskt, men det finns en liten lättnad som gör att jag inte drar av mer på betyget än jag redan gjort.

      Det är att man får extra pengar om man spelar låtar man inte spelat. Och har man som i mitt fall ett halvt oändligt bibliotek är det bara att spela ny musik för att få nödvändig cash. Men även här märker man bristerna, för det halvt oändliga biblioteket består inte bara av favoriter, och när de är avverkade börjar jag spela låtar jag egentligen inte ens gillar för att få pengar. Då snackar vi dock efter många investerade timmar, men ändå, det här kunde ha gjorts betydligt smartare.

      Rock Band Blitz
      För att få extra pengar kan man även använda Facebook, vilket inte känns som ett speciellt smart drag eftersom många valt att stå utanför Facebook.

      Jag vill verkligen gilla Rock Band Blitz och det har helt klart sina förtjänster. De flesta spel av den här typen baseras uteslutande på elektrisk musik, här är det ändå bredbent rock till största del. Och visst är det underhållande, men aldrig riktigt sådär att man verkligen, verkligen fastnar. Vad vi har är istället ett stabilt rockdoftande arkadspel som underhåller i korta stunder, och det är visserligen inte det sämsta, men den sedvanliga mästarklassen Harmonix skämt bort oss med lyser dock med sin frånvaro.

      HQ
      07 Gamereactor Sverige
      7 / 10
      +
      Fiffigt spelupplägg, rolig highscore-jakt, smart Rock Band-kompatibilitet, flera bra låtar
      -
      Idiotiskt bonussystem, vissa funktioner kräver Facebook, banal design
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      En andra åsikt

      Jesper Karlsson
      Jag gillar Rock Band 2 och Guitar Hero: World Tour. Jag är usel på båda spelen men gillar känslan av riktig rock, med "riktiga" plastinstrument. Att gå tillbaka tio år i utvecklingen till gamla koordinationstitlar som Amplitude - är inget jag var särskilt sugen på innan jag började spela Blitz. Och det räcker med ett par timmar för att jag ska vara dödstrött på det här spelet. Monotont är nämligen bara förnamnet och känslan av att man faktiskt rockar - är som bortblåst. Så himla kul är det faktiskt inte att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle, bara, i timmar. Rock Band Blitz är inget för mig. 5/10

      Relaterade texter

      9
      Rock Band BlitzScore

      Rock Band Blitz

      RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

      Harmonix har pensionerat plastinstrumenten och släpper nu ett Rock Band avsett att spelas ensam med handkontroll. Enmansorkestern Jonas Mäki har rockat loss och satt betyg...



      Loading next content