Svenska
Gamereactor
recensioner
Borderlands 2

Borderlands 2

Återbesöket till Pandora är en färgstark och humoristisk actionpärla, anser Jonas Elfving som haft det hutlöst roligt med 30 miljoner vapen i Borderlands 2

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är som om någon slängt ett smatterband i en färgpyts. Skärmen täcks av högteknologisk krutrök, skadeindikeringar och ökendamm. Metallrester från nysprängda robotväktare flyger förbi i samma takt som förstärkningar når slagfältet. Men till slut... Till slut glimmar marken i regnbågens alla färger av all den skimrande loot jag och mina medspelare kämpat oss till. Vi sörplar segersötma, överväger att avsluta den långa spelsessionen - och spelar sedan en timme Borderlands 2 till.

Uppföljaren till 2009 års fräscha - men inte fläckfria - "rollspels-shooter" är en förbättring på alla punkter. Som tidigare väljer du mellan fyra färgstarka karaktärer/klasser, kastar dig ut i en cel-shadad, öppen värld och ger dig på en uppsjö story- eller sidouppdrag. Frihetskänslan är ytterst påtaglig när du bränner iväg med en ökenbil, testar effekten hos 30 miljoner vapen (ja) och utvecklar din karaktär - en så kallad Vault Hunter som tar upp kampen mot sliskige superskurken Handsome Jack och dennes Hyperion Corporation.

Borderlands 2
Fiendefloran täcker allt från små ettriga Shotgun Midgets till gigantiska isvarelser med 39 233 tänder.

Du kan välja bland fyra karaktärer som representerar varsin klass - och hela kvartetten är spelmässigt intressant och noga avvägd. Själv har jag lagt mest tid på lönnmördartypen Zer0, som förlitar sig på prickskyttebössor och en specialförmåga som låter honom skicka ut en vilseledande hologramkopia av sig själv. Även den dual wield-kunnige Salvador är kul att leka krig med. Även Maya, som kan låta fiender hänga i luften med sin phase shift-förmåga, samt stridspitten Axton och hans praktiska turrets finns att välja bland.

Detta är en annons:

Överlag är Borderlands 2 ett effektivt kontrastrikt spel - inte bara tack vare de olika karaktärerna. Hektiska strider blandas med eftertänksamhet. Täta gångar med öppna landskap. Att metodiskt jämföra olika vapen, klura på granatmodifikationer och hur man ska spendera sina "Badass-poäng" för att bättra på sin hjälte är kanske inget för den rastlöse spelaren, men för mig är det ett väldigt trivsamt pillande.

Borderlands 2
Gearbox räds inte att använda alla delar av paletten, så rosalila karaktärer, vapen och fordon är ingen ovanlig syn.

Ibland tvingas du till de där "döda X antal av fiende Y"-utmaningarna som inte direkt höjer pulsen, men överlag är det varierat och bra. Det kittlar dödsskönt att infiltrera ett fiendenäste där skurkarnas level är lika läskiga som belöningarna är lockande, och skulle du stupa på slagfältet är du snabbt tillbaka i fighten igen tack vare ett smidigt återupplivningssytem. De serviceinriktade kommentarerna från maskinen som tar dig tillbaka till livet igen är för övrigt fantastiskt roliga.

Precis som i föregångaren är det i co-op-läget som Borderlands 2 skiner som starkast. Har du tre vänner och lirar online får du den bästa upplevelsen. Både utforskandet av Pandoras nya zoner och de intensiva striderna blir i rätt sällskap en höjdare, och en gemytlig kamratanda uppstår fort under diskussion om vem som borde ha ett nyfunnet vapen, eller kring hur en envis boss ska bemötas bäst.

Detta är en annons:

Även i split-screen fungerar samarbetet fint, och trots brist på skärmmässigt stjärterum (du kan dela skärmen våg- eller lodrätt) är det en utmärkt sysselsättning en lat söndag. Själv har jag delat många skratt och handsvettiga strider med Gamereactors Daniel Steinholtz, och framförallt en incident med en högt levlad Loot Midget som hoppade ur en skenbart oskyldig vapenlåda, är redan en intern klassiker.

Borderlands 2
Du kan utveckla din karaktärs färdigheter i tre olika träd, där du lägger färdighetspoäng på grenar du finner intressanta.

Hållbarheten får dessutom med beröm godkänt, då jag efter 40 timmar fortfarande har mycket kvar att göra. Det finns alltid något extra sidouppdrag att ge sig på, en till Sanctuary-invånare att tala med eller fler vapenvarianter att experimentera med. En bit in i spelet hittar du en gladiatorliknande arena att testa din avtryckarfingrar i. Att börja om med en ny klass ger också variation, och för en billig penning kan du dessutom "specca om" din befintliga karaktär för att se hur en annan klättring i färdighetsträdet påverkar striderna. Ett nytt spelläge väntar när du varvat härligheten, det finns fyramannabossar att ta itu med när du dingat 50 och som grädden på moset har ju Gearbox utlovat en mängd DLC-material framöver.

Borderlands 2
Självklart återvänder fordonen i Borderlands 2, denna gång med mer realistisk körkänsla. I co-op kan ditt gäng välja varsin bil eller ta förar- respektive kulsprutesätet i samma kärra.

Så var det grafiken. Skärmdumpar och trailerfilmer har skvallrat om det länge, men insikten om hur vackert, unikt och kaxigt designat Borderlands 2 är känns ändå överraskande i mina äventyr i Pandora. Isbergstoppar med kraftiga konturer, de färgstarka bossarna och sättet siffror och text strömmar från träffade fiender... ja, den cel-shadade stilen är helt enkelt makalös - och den står majestätiskt på egna ben bredvid genrekonkurrenternas mer ängsliga strävan efter realism. Borderlands 2 ser (förstås) absolut bäst ut på PC, där du med rätt burk välsignas med superbt ritavstånd och texturer som kommer i tid. Summa summarum får grafiken mig att längta tillbaka till Pandora efter att jag stängt av spelet, vilket förstås är ett mycket bra tecken.

Borderlands 2Borderlands 2
Vänster fisk: PC-versionen. Höger fisk: Xbox 360-versionen.

Grafikstilen gifter sig också väldigt bra med den avspända och humoristiska tonen i Borderlands 2. Betydligt mer dialog från de datorstyrda karaktärerna har spelats in denna gång, och den bjuder ständigt på fniss. Claptrap, den ständigt käcka robot-sidekicken, är i sina bästa stunder lika rolig som Wheatley i Portal 2 och till och med i laddningsskärmarnas tipstexter dryper det av karaktäristisk Borderlands-attityd.

Borderlands 2Borderlands 2
Vänster: dag i PC-versionen. Höger: natt i Xbox 360-versionen.

Och just den attityden, som bara kan beskrivas som "väldigt Borderlands", är vad som får mig och mina co-op-vänner att återvända till Pandora, om och om igen. Det är fantastiskt kul och vanebildande att äventyra bland dessa vidder, höra kulorna vina och knyta allt starkare band till min vault hunter, definierad av mina egna val. Gearbox spel kommer att ligga kvar i både mitt spelrum och mitt minne en lång tid framöver.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Strålande co-op, matig kampanj, fantastisk design, många anpassningsmöjligheter, kaxig presentation, komisk ton
-
Några få långtråkiga uppdrag
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall:
Visst. Jag kan tycka att transportsträckorna mellan uppdragen är lite tradiga ibland, och att storyn och karaktärerna är lite bajsnödigt tokroliga. Men i övrigt är Borderlands 2 en helgjuten actionupplevelse, med förbättringar på nästintill alla plan jämfört med ettan. Jag fläskar mig fram med min Gunzerker och dennes raketstrut, blåser ut banditnästen på drägg och pepprar sönder 23 399 hagelbössedvärgar. Jag frustskrattar åt vad som sker - ofta. Det är kul nästan hela tiden och Borderlands 2 är en solklar köprekommendation för actionfantasten. 8/10

Medlemsrecensioner

  • SpamKnugen
    BADASS! Ordet beskriver så tydligt Borderlands 2 att det inte kan bli mer precist, du kommer höra ordet så många gånger under spelet att det... 9/10
  • Oni Sushi X
    Från början när Borderlands kom ut fanns det en viss tvekan på om det var ett spel värt att spela igenom. Det var ett spel som blandade rollspel... 8/10
  • Puddingface
    Borderlands 2 är en förstapersonsskjutare som utspelar sig på planeten Pandora fem år efter första Borderlands och planeten har tagits över av... 6/10
  • Shadowcraft96
    Jag orkade inte ens lira igenom det första Borderlands. Men i Borderlands 2 är det svårt att sluta spela. Allting har förbättrats. Pandora är... 9/10

Relaterade texter

7
Borderlands 2: Sir Hammerlocks Big Game HuntScore

Borderlands 2: Sir Hammerlocks Big Game Hunt

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Jonas Mäki har varit på storviltsjakt och tillsammans med Sir Hammerlock har de utrotat djur, dödat urbefolkning och våldfört sig på hela den nya kontinenten Aegrus...

0
GRTV återbesöker Borderlands 2

GRTV återbesöker Borderlands 2

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Du vet hur det fungerar vid det här laget. Varje dag klockan 16:00 drar vi igång något som vi valt att döpa till Gamereactor Live där skribenter från hela vårt 14 länder...



Loading next content