Svenska
Gamereactor
recensioner
F1 2012

F1 2012

Det är små naggande nyheter som Codemasters fyller de årliga versionerna av deras bejublade Formel 1-spel med. En racetokig chefredaktör har levt loppan som aspirerande racing-rookie i årets version...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det vore direkt lögnaktigt att försöka sitta här och lura i er kära läsare att skillnaden i F1 2012, jämfört med fjolårets version av Codemasters välpolerade Formel-pärla, är särskilt stora. För det är de inte. Inte för en sekund. Men det vore samtidigt orättvist att sänka betyget på samma grunder. Isåfall skulle vi behöva göra samma sak när vi betygsätter årligt återkommande sportserier som Fifa och Madden. Och det skulle bli knasigt ganska snabbt.

F1 2012
Nyheterna i F1 2012 är inte många, men den förbättrade bilfysiken är riktigt trevlig.

Så länge spelet i fråga håller samma höga kvalitet som tidigare år men med ett par härliga nyheter, tänker inte jag sitta här och sura över det faktum att Codemasters fortfarande inte gjort F1-spelet som jag drömmer om. Det hör liksom inte hit. F1 2012 är det bästa Formel 1-spelet på över tio år... och det känns passande, på flera sätt.

Framförallt eftersom F1 äntligen är spännande, igen. Jag är en stor motorsportfantast och älskar såväl open wheel-racing som stock cars, touring cars, cart och rally. De senaste fyra åren har jag dock haft stora problem med att känna någon slags kärlek för vad som i min värld framstått som en onödigt sölig och händelselös F1-cirkus. Konstanta och ofta ogenomtänkta regeländringar samt samma vinnarstall i samtliga lopp genom varje säsong har gjort att jag helt enkelt slutat kolla på Formel 1-racing. Tills i år. Då F1 är roligare, mer spännande och oförutsägbart än på många, långa år.

Detta är en annons:
F1 2012
Grafiken är ljusare, renare och lite mer "simulator-lik" än i tidigare versioner.

Den första och största skillnaden som man märker efter det att man startat F1 2012 är att presentationen gjorts om från grunden. Borta är den interaktiva promenaden från husvagnen till "pitten" och de sega laddningsmomenten som kom på köpet. Personligen gillade jag alltid atmosfären som kom på köpet med husbilsmomentet i framförallt Dirt 2 och hade inga egentliga invändningar mot att Codemasters nyttjande samma grundtänk i F1 2010. Samtidigt känns det nu skönt att presentationen är betydligt mer traditionell och mindre ombonad och låter mig hoppa in i mitt första race betydligt snabbare.

F1 2012 är centrerat kring en ny sorts tutorial som låter spelaren inta rollen som en ung testförare till nåt av de olika stallen, och genom denna aspirerande ungdomsstjärna får man leva ut sina vildaste drömmar om livet från okänd yngling till fullblodsproffs i världens främsta racingorganisatoion. Den här delen är väldigt välgjord om än något övertydlig och kanske lite väl grundläggande. Jag förstår absolut att Codemasters vill attrahera och utbilda icke-initierade spelare med denna funktion men de hade samtidigt gott kunnat dela upp Young Driver Test i olika svårighetsgrader eftersom jag, som inbiten sim-räv, trots allt gärna vill ta del av den härliga atmosfär som detta spelläge erbjuder.

F1 2012
Motorljuden i F1 2012 är inget annat än fullkomligt strålande.
Detta är en annons:

Väl ute på banan känns det mesta väldigt bekant. Jag drömmer fortfarande om dagen då Codemasters bestämmer sig för att göra en renodlad Formel 1-simulator. Det kan jag liksom inte släppa. Den dagen lär dock aldrig komma, men drömma går ju. Orsaken till detta är såklart pengar. Codemasters har betalat dyra pengar för licensen och vill självfallet sälja så många exemplar av spelen som det bara går. Ett enkelt sätt att bredda sin egen marknad är att balansera sitt spel för att hamna någonstans i mitten mellan kompromisslös simulator och lättspelad arkadglädje. Och samtliga av Codemasters tre Formel-spel har balanserat på gränsen mellan två olika subgenrer.

F1 2012
Tack vare den nya fysiken för bilarnas fjädringssystem är det enklare att göra jämna varv med konsekventa varvtider.

F1 2012 gör ett bättre jobb gällande detta än något av de tidigare spelen. Stänger man av alla hjälpmedel och aktiverar såväl kvalificeringsvarv som pit-stops är det här spelet ett bra sätt att lära sig mer om sporten. Bilarna är fortfarande lite för enkla att kontrollera och efter några timmar saknar jag utmaningen i att spendera hela dagar på en viss bana för att lära sig bilens balans, memorera bromspunkter, spårval och omkörningspunkter. Jag saknar realismen i Iracing när jag spelar F1 2012 men inser samtidigt att Codemasters siktar på en liten annan målgrupp än den jag tillhör.

De tidigare två versionerna av F1 kritiserades av en del fans för att bilarna tappade grepp i bakvagnen på tok för lätt. I F1 2011 kunde man bland annat drifta bilarna runt banans hårigaste kurvor, något som visades upp i flertalet halv-vansinniga Youtube-videos. Detta har såklart åtgärdats i årets upplaga. Ett nytt fysiksystem för bilarnas fjädring har utvecklats och det märks direkt att man har mer downforce än i tidigare spel.

F1 2012
F1 2012 innehåller det snyggaste spelregnet i ett racinglir någonsin.

När det gäller innehållet i Codemasters tredje Formel 1-spel är årets upplaga bättre än någonsin. Karriärläget är omgjort, utbyggt och smart strukturerat och det är svårt att sluta när man väl kommit in i teamet och börjat plocka vettiga varvtider. Precis som i tidigare Codemasters-spel har utvecklingsteamet gjort ett strålande jobb med att skapa en familjär känsla och en riktigt god atmosfär, där man ganska snabbt känner sig som en i teamet och tar utmaningarna i att lära sig rutinerna i F1-världen på största allvar. Split sceen-läget liksom samarbetsdelen är också utbyggd och överlag känns F1 2012 mer välkonstruerat, genomtänkt och påkostat än fjolårets version.

F1 2012
Söker du en utmanande F1-simulator, kika åt något annat håll. Letar du ett lättspelat och välgjort arkadspel proppad med mysiga multiplayer-funktioner - Köp detta.

Bäst i spelet är dock tveklöst den grafiska biten. Bilarna ser mer verklighetstrogna ut än någonsin och banorna är perverst välgjorda. Vädereffekterna liksom rök, dimma och spelets ljuseffekter imponerar också något otroligt. I slutändan är F1 2012 ett riktigt bra och riktigt bekant F1-spel för den som inte vill ha en simulator.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Härlig mix mellan arkad och simulation, strålande grafik, grymt ljud, bra multiplayermöjligheter, strålande presentation
-
Inte särskilt många nyheter, fortfarande lite för enkelt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

F1 2012Score

F1 2012

RECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Det är små naggande nyheter som Codemasters fyller de årliga versionerna av deras bejublade Formel 1-spel med



Loading next content