Svenska
Gamereactor
recensioner
Bad Piggies

Bad Piggies

Rovio gör ett protagonistbyte och ersätter arga fåglar med stygga grisar. Nu ska vi bygga fordon och leta skattkartor i mobilspelet Bad Piggies, något Elfving gillar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Att "få se saken ur grisarnas perspektiv" var en halvsanning från Rovios sida. Det står klart under den första minuten i fågelfinnarnas Bad Piggies, som skiljer sig rejält från enorma succén Angry Birds. Grisarna är fortfarande på jakt efter fågelägg, men denna gång behöver svinen delar av en skattkarta för att nå det vita guldet - och dessa hittas i slutet av banor som nås via smått galna lådbilsrace.

Det är ett skönt och till och med lite vågat grepp, som påminner om både Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts och gamla The Incredible Machine. Inför banorna ställs du inför ett rutnät där du ska bygga ihop en kärra med hjälp av träramar, hjul och en rad föremål som påverkar din framfart på olika sätt. När du känner dig nöjd sätter du igång banan, puffar med blåsbälgar och andra föremål och siktar in dig på målflaggan.

Bad Piggies
Att peta ihop sina svinbilar är ett gemytligt nöje, och läskflaskor som motor känns som en galen men logisk detalj i spelvärlden.

Precis som i Angry Birds är många av banorna lätta att klara av, men desto klurigare att klara av med stil. Du får exempelvis bättre poäng genom att nå målflaggan utan stödhjul eller genom att samla bonusar på mer svårtillgängliga områden på kartan. Perfektionister lär få samma eld i baken som de fått i Rovios tidigare utmaningar, i jakten på maxpoäng i varje bana. Sandlådeläget, där fordonen blir rejält avancerade och banorna längre, är också något som lär sluka tid.

Detta är en annons:

Bad Piggies är inte ett lika lättillgängligt spel som Angry Birds. Att snärta iväg fåglar med slangbella var något en treåring greppade omedelbart, men att snickra ihop ett fordon med ballonger, pysande läskflaskor, fläktar och en svinaktig passagerare är en stillsammare och aningen mer krävande process. Trots TNT-lådor och kärror som blir kaffeved är Bad Piggies inriktat på kreativitet, inte destruktivitet - och det är en kul omsadling från Rovios sida. Att bygga, modifiera och "styra" (så gott det går) sitt fordon är dessutom så intuitivt det kan bli.

Bad Piggies
En ballong och en gris. Ibland navigerar du med väldigt få fordonsdelar.

Inledningsvis lär du segla genom banorna utan ansträngning, vilket kan få rutinerade spelare att gäspa, men i de senare världarna blir det svettigare. Fordonsvarianterna blir fler, målflaggan svåråtkomligare och omstarterna sålunda fler. Frustrerande? Ibland. Lyckligtvis kan du anlita en grismekaniker för att få den korrekta ritningen direkt, men lömskt nog kostar dessa en slant (även om du kan få några gratis genom ett Facebook-"like"). Lösningen påminner om fuskfågeln Mighty Eagle i Angry Birds, och även om jag försökt undvika den så gott det går är det ändå en lättnad att den finns.

Vi måste också tala prisvärdhet i det här fallet, för det är en stor del i det positiva betyget. Bad Piggies är gratis till Android och har en riktigt generös Ios-gratisversion med många banor, och sju kronor för fullversionen (Iphone) svider inte direkt i plånboken. Den skarpare HD-versionen till Ios kostar 22 kronor, inte heller en enorm summa.

Detta är en annons:

Jag gillar Bad Piggies. Det finns en finurlighet i de galna fordonen, Rovio-charmen är ständigt närvarande och det är ett perfekt mobilspel med tanke på de korta, men många banorna. Att åtminstone delvis bryta sig fri från Angry Birds-världen var ett nödvändigt steg för Rovio, och detta bygge rullar ända in i mål med bara några få blessyrer.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Charmig presentation, finurligt fordonsbyggande, väldigt prisvärt, bra omspelningsvärde
-
Frustrerande ibland, tar fart först mot slutet
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Bad PiggiesScore

Bad Piggies

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Rovio gör ett protagonistbyte och ersätter arga fåglar med stygga grisar. Nu ska vi bygga fordon med trälådor och leta skattkartor i mobilspelet Bad Piggies, något Jonas "Trynet" Elfving gillar



Loading next content