Svenska
Gamereactor
recensioner
Little Big Planet Karting

Little Big Planet Karting

Sony ställer in siktet mot casual-publiken och släpper sitt svar på Mario Kart och Sonic All-Stars Racing. Är Little Big Planet Karting en skamlös kopia eller något alldeles unikt? Elfving har satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är lite av en krock. Stephen Frys genomtrevliga, ultrabrittiska stämma som talar om trimmade motorer och att "trycka plattan i mattan". Men det fungerar givetvis perfekt. I introsekvensen, en variant på den briljanta starten av Little Big Planet, skildras hur uttråkade trafikanter i en trafikstockning drömmer sig bort, och hur drömmarna förvandlas till Little Big Planet Karting-världen. Och det är en värld där kreativitet, gemenskap och däck gjorda av korkbitar dominerar landskapen.

När Little Big Planet Karting först utannonserades bemötte jag det med en axelryckning. Att Sony igen så uppenbart ville kopiera Nintendos framgångar i partygenren kändes förutsägbart och tråkigt - särskilt med Smash Bros-plankningen Playstation All-Stars Battle Royale i åtanke. Och var det inte lite märkligt att göra ett nytt Modnation Racers, vilket Little Big Planet Karting i princip såg ut att vara? Hursomhelst, efter onyttigt många timmar med Sackboy bakom ratten har jag gjort en 180-gradig åsiktssväng.

Detta är nämligen riktigt bra partykarting. Little Big Planet-spelaren kommer att känna sig hemma direkt, trots att detta tillhör en helt annan genre. Ovannämnda intro och Stephen Fry (glöm inte att ändra språk till engelska innan du startar!) gör som sagt sitt för stämningen och här återser vi även vår Pod, krypinet där du kan klistra tretton miljarder klistermärken på väggarna - däribland "Da Vincis fönster" och en "Laserkissemiss". Du hör ju själv. Hur ska man kunna hålla tassarna från den sistnämnda?

Little Big Planet Karting
Missiler och elektromagnetiska pulsvapen tillhör arsenalen, och det innebär förstås skön skadeglädje att nita sina vänner med dessa.
Detta är en annons:

Heminredning och galna kattansikten i all ära är det ju förstås racingen vi är ute efter. Väl bakom ratten under de första två, tre storybanorna (ja, här finns faktiskt en enkel handling) kan man snabbt bemästra Little Big Planet Kartings kärror. Precis som i Mario Kart och Sonic & Sega All-Stars Racing står boost-genererande sladdar i fokus, och driftingen är essentiell om du vill kunna klå dina mänskliga medspelare (och de tuffare som styrs av datorn).

Körkänslan är så där lagomt orealistisk som den brukar vara i kart-spel. Sackboy vänder på en femöring och även när du är mitt i en drift är det lätt för en kart-veteran att hålla sig på banan. Överlag är spelkontrollen bra och logisk, och du kan välja mellan ett par olika kontrollmetoder. Personligen föredrar jag att gasa med R2 och sladda runt med X-knappen. Ett tryck på fyrkant skickar iväg de power-ups du hittar på banan.

Dessa specialföremål är av bekant natur för alla som rört ett karting-spel tidigare. Här finns missiler att flåsa iväg i endera riktning, superprylar som en turboförsedd boxhandske för åttonde plats-losers, "snabbspolning" som tar dig närmare mållinjen och föremål som förvränger vyn för motspelarna. När en missil är på väg att smiska Sackboys stjärt får du en indikation på detta, och när en ikon byter färg kan du skicka iväg en av dina missiler bakåt och undvika smällen. Detta är ett bra system och skonar nerverna för den som kokar av ilska av kartgenrens många orättvisor. Och just ja: utöver denna arsenal måste ju den genialt enkla örfilen, som du kan dela ut när konkurrenter kommer nära, få ett hedersomnämnande. Slap!

Ett ännu mer speciellt specialföremål du utrustas med efter några banor är änterhaken. I vissa hopp kan Sackboy avfyra denna Grappling Hook och Tarzan-svinga sig över avgrunder. En del av banornas dolda genvägar kan hittas via denna pryl, och det är ett ganska roligt, om än lite gimmickartat tillskott. Personligen nöjer jag mig med "bara" vanlig racing på land och klarar mig utan avancerade luftfärder (och flygplanen och båtarna i kommande Sonic & All-Stars Racing Transformed, för den delen).

Detta är en annons:
Little Big Planet Karting
Att navigera bland banor på en planet är helt klart roligare än simpla menyer. Klarar du ett lopp låser du upp nya sidoutmaningar eller körlektioner.

På banorna ligger även prisbubblor och väntar på dig, och även efter du klarat av ett race och nått pallen öser spelet belöningar över dig. Du får nya banor till storyn, andra spellägen, prylar att inreda med och - om du varit riktigt grym - en bra plats på dina vänners och hela världens topplistor. Att utmana varandra på detta sätt ger ett bra omspelningsvärde och för mig som fått chans att spela innan spelet nått marknaden har världsrekord alltid känts inom räckhåll. Men jag gissar på att det lär förändras med tiden...

Jag gillar hur nya typer av racing dyker upp med jämna mellanrum under Story-läget. Här finns Battle-banor där allt kretsar kring vapen och du får kriga loss mot motståndarna, waypoint-lopp där du måste ta dig till nästa hållpunkt innan tiden tar slut, samt en massa mindre utmaningar och till och med körlektioner för den som känner sig osäker på banan.

Little Big Planet Kartings mäktigaste trumfkort är dock möjligheten att ta del av communityts egna banor. Helt enligt spelseriens anda finns förstås en ban-editor och du kommer att kunna ta del av fansens och Media Molecules/United Fronts skapelser. Kreativiteten och skickligheten hos vanliga dödliga ska man aldrig underskatta, så riktigt bra gratisbanor kan i princip garanteras. Ett mindre antal bonusbanor finns i skrivande stund redan upplagda och de är ett nöje att bläddra genom och sätta betyg på.

Little Big Planet Karting
Att bygga banor är kul för den som sätter sig in i det. Som i Little Big Planet finns ett tak för hur avancerad utsmyckning du kan göra, dock.

Att skapa egna banor är givande, men ordentligt tidskrävande på grund av alla valmöjligheter. Från din Pod beger du dig till din alldeles egen måne (om ändå Ted Gärdestad fått spela detta!), där dina egna verk sparas. Här startar du från scratch eller väljer bland olika grundmallar och sätter sedan igång bandesignandet. Som i Little Big Planet svävar du omkring med Sackboy i miljöerna, och för att lägga ut spår är det bara att köra omkring som du gör i de vanliga loppen - dock med en gigantisk roller.

Det tog mig två minuter att skapa banan Laser Kitty Mayhem (ett ökenlopp proppad med Laserkatt-klistermärken), men den mängd finjustering jag kan göra efteråt känns... oändlig. Roligt nog lockas jag även att påta vidare i, och utanför, min bana. Jag lägger till broar, kullar, laserkatter, snirkliga träformationer i skyn, olika typer av staket, några fler laserkatter, blåklockor, vägytor av denimtyg och ett pittoreskt medeltida stenhus beläget bredvid en gigantisk morot (intressant nog placerat i kategorin "dangerous things") jag hoppas ska förvirra medspelare strax innan mållinjen. Kort och gott: du kan tillbringa år i denna baneditor.

Little Big Planet Karting
Battle-banorna kan vara fantastiskt roliga i rätt sällskap. På en yta proppad av vapen gäller det att nita så många av dina "frenemies" som möjligt.

Finns det då några fartgupp längs Sonys virtuella gokart-asfalt? Ja, ett par små åtminstone. Rent tekniskt är grafiken inte lika vass och färgstark som i kommande Sonic & All-Stars Racing Transformed. Den artificiella intelligensen är lite märklig ibland, då motståndet i story-läget tenderar att vara både för lätt och för svårt. Att man ibland blir knuffad utanför banorna av dator-karts känns också som en miss.

Detta kan man dock väldigt lätt ha överseende med. Jag trivs nämligen ypperligt bland Little Big Planet Kartings banor, oavsett om jag spelar ensam eller på delad skärm. Med tanke på den höga partyfaktorn och alla kommande nedladdningsbara banor är detta ett spel med en fin och varierad raksträcka framför sig.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Roligt partyspel, mysigt presenterat, massvis med onlinebanor, djup baneditor
-
Märklig artificiell intelligens, kunde varit snyggare
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Little Big Planet KartingScore

Little Big Planet Karting

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Sony ställer in siktet mot casual-publiken och släpper sitt svar på Mario Kart och Sonic All-Stars Racing... Elfving delar ut betyg



Loading next content