Svenska
Gamereactor
recensioner
Curiosity: What's Inside the Cube

Curiosity: What's Inside the Cube

Det är inte bara en "världsförändrande hemlighet" som döljer sig i den senaste skapelsen från Peter Molyneux. Där finns också fyrkanter, mynt och instabila servrar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Peter Molyneux är inte en man som är rädd för de stora orden. Han har byggt en karriär på sina storslagna löften som allt för ofta aldrig infriats, och på ett sätt är Curiosity: What's Inside the Cube en naturligt fortsättning (avslutning?) på den karriären.

Upplägget är enkelt. En gigantisk, fullständigt enorm kub presenteras för spelaren. I dess allra innersta finns en hemlighet som bara en person i hela världen, den som hackar sig fram först, får ta del av. Denna person har sedan valet att dela med sig av hemligheten eller avstå. Som en annan taskmört.

För att nå kubens mitt ska du, och resten av världens alla spelare, hacka dig igenom lager för lager. Lagren består av mindre kuber som du helt enkelt tar bort med hjälp av ett fingertryck på skärmen. Det hela går fort och du sitter snart och hamrar med fingrarna på skärmen. Du kan dessutom bygga upp enklare kombinationer (som att till exempel rensa ett helt lager från den inzoomade del av kuben du hackar på).

Curiosity: What's Inside the Cube
Kuben ändrar färg ju mer människor hackar sönder den.
Detta är en annons:

Du tjänar också mynt på detta sätt, mynt som sedan kan användas i spelets interna affär för att köpa tillfälliga uppgraderingar av olika slag. Eller så kan du köpa tillfällig åtkomst till spelets leaderboard. Det är inget du spenderar riktiga pengar på utan något som du "belönas" med från spelets interna valutasystem (som vi på skoj kan kalla kubiner, om ni är på det humöret).

Och det är ungefär där Curiosity: What's Inside the Cube börjar och slutar, för många. Målet är helt enkelt att vara den enda människan i världen som lyckas nå kubens inre, och för det krävs det såklart gigantiska mängder tur och en gnutta timing. Hur mycket du än hackar och hackar, kan du inte bli garanterad att komma ända in i kuben. För det kan ju finnas, och kommer nog finnas, någon illvillig, tursam rackare som hinner före dig.

Curiosity: What's Inside the Cube
I spelets interna shop kan du handla olika uppgraderingar för de mynt du hackar fram. DIamanthackan är enormt kraftfull men vansinnigt dyr, och ingen har köpt den än.

Själva spelandet av Curiosity: What's Inside the Cube är således väldigt enkelt och i sina bästa stunder ganska rogivande. Du behöver inte, om du inte väldigt gärna vill, lägga ner någon större uppmärksamhet utan det räcker med att sitta där och låta fingrarna hamra iväg medan du lyssnar på den plinkeplonkiga musiken eller kanske skalar en apelsin med en hand.

Detta är en annons:
Curiosity: What's Inside the Cube
Själva hackandet är både enkelt och lättillgängligt.

Problemet ligger istället i spelets abnormt instabila, eller snarare överbelastade, servrar. Jag har fått serverfel ungefär tjugo gånger så många gånger som jag faktiskt lyckats spela Curiosity: What's Inside the Cube och oavsett ambitionsnivå, budget och löften om stabilare framtid är det såklart inte okej någonstans. När man inte kan spela ditt spel, Peter Molyneux, så spelar det ingen roll vilka enorma hemligheter som finns i dess inre. Just nu är Curiosity: What's Inside the Cube bara ett på avstånd intressant experiment, som faller samman så fort man tar sig en närmare titt.

03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Skön musik
-
Extremt instabila servrar gör det i princip ospelbart, extremt enformigt upplägg, ful grafik, pretentiöst presenterat
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Elfving: Curiosity är oerhört svårt att bedöma som spel. Det är mer av ett tankeexperiment, kanske spelmediets svar på konceptkonst, och när servrarna väl fungerar är det experimentet lyckat. Att vara den som tar sig till mitten är förstås inget jag förväntar mig att göra - men det spelar heller inte någon roll. Hackandet är målet. Hackandet, nyfikenheten och det globala samarbetet. Bara att se hur andra hackat, och tanken på att vi långsamt, långsamt eroderar den gigantiska kuben kittlar fantasin. Detta är ett av de mest intressanta mobila gratisspel jag testat i år, och en lovande start på 22 Cans svit av experimentella titlar. 8/10

Relaterade texter

Innehållet i Curiosity-kuben avslöjas

Innehållet i Curiosity-kuben avslöjas

NYHET. Skrivet av Oliver Thulin

Ni känner säkert till experimentet, lett av Peter Molyneux och hans team på 22 Cans, som kallas Curiosity: What's Inside the Cube. Det är en enorm kub som i sin tur...



Loading next content