Svenska
Gamereactor
recensioner
Chronovolt

Chronovolt

Galna vetenskapsmän, domedagsprofetior och tidsresande. Det låter åtminstone intressant på pappret, eller hur? Mathias har rullat bollar genom tiden i Chronovolt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

21 december 2012, dagen då vår planet ska gå under. Åtminstone om man ska tro de gamla mayaindianernas kalender, och det ska man ju, enligt den galna vetenskapsmannen Dr. Scabious Claw (allvarligt talat, han heter så). När han använder en tidsmaskin för att uppfylla den uråldriga profetian står hela världens framtid på spel, och det blir upp till den söta lilla tösen Jessica Chase att ställa allting till rätta igen genom att följa efter den ondskefulla forskaren.
Okej, så storyn i det nedladdningsbara spelet Chronovolt kanske inte är den mest invecklade någonsin, men det är väl alltid roligt att slåss mot bovar och tidsresa i TV-spel oavsett. Eller? Tydligen inte.

HQ

Handlingen kanske inte ger ifrån sig det intrycket, men Chronovolt är vad man skulle kunna kalla för ett bollrullningspel. Det vill säga ett spel som går ut på att rulla en boll genom labyrinter och balanserar den på trånga plattformar, samtidigt som man samlar på sig diverse föremål och försöker krossa tidsmässiga rekord. Både Dr. Claw och Jessica befinner sig i såkallade chronospheres, enorma klot med tidsresande krafter, och varje bana går ut på att hitta portalen som leder en till nästa värld och nästa textdialog mellan de två karaktärerna.

Chronovolt
Fiender i ett bollrullningsspel? Ja, det stämmer faktiskt, det finns fiender i Chronovolt. Eller ja, de är rullande klot, precis som du, och för att döda dem dubbelklickar du på skärmen. Inte särskilt spännande.

Det är just tidskrafterna som är Chronovolts mest intressanta idé. Man samlar konstant på sig chronovolts, som gör det möjligt att spola tillbaka klockan om man faller av banan, eller pausa tiden för specifika föremål i spelvärlden, så att broar inte kollapsar och plattformar slutar röra på sig. Samlar man alla chronovolts på en bana låser man upp stjärnor som i sin tur låser upp ännu fler banor. I små doser är det faktiskt rätt så underhållande, men det känns som att man sett allting spelet har att erbjuda efter 15 minuter.

Man kan även samla stjärnor genom att klara dessa utmaningar på rekordtid, men då de ofta handlar om medelmåttligt designade banor med hissar och andra slumpmässiga föremål som lätt kan förstöra för en, är det inte alltid så roligt som det kanske låter. Med det sagt så kan det vara minst lika problematiskt att samla chronovolts också. På en av de senare banorna finns det två stycken som befinner sig lite för högt upp för att man ska kunna nå dem. Det som behövs är ett speciellt klot med magnetiska egenskaper, och dessa specialklot kostar faktiskt riktiga pengar över Playstation Store.

Detta är en annons:

Det går alltså inte att klara spelet fullt ut om man inte är villig att betala lite extra, och jag vet uppriktigt sagt inte om det här är en bugg eller ett medvetet val från utvecklarna. Jag vet heller inte vilket av de två scenariona som skulle vara värst. Men om vi nu säger att det inte är en bugg så finns dem ändå i överflöd, och tillsammans gör dem det oerhört svårt att finna något underhållningsvärde i spelet.

Och det är inte bara buggarna som stör. Chronovolt råkar vara dåligt optimerat på nästan alla andra fronter också. Musiken är identitetslös och grafiken likaså. Bildskärmsuppdateringen snudd på katastrofal med tanke på hur lite som faktiskt försiggås på skärmen, och fysikmotorn är känns stundtals som ett skämt. Helt plötsligt kan spelarens boll flyga ett tiotal meter upp i luften utan förvarning, och man kan inte ens åka i en hiss utan att bli upptryck av golvplattan och studsa upp och ner okontrollerat.

Chronovolt
Chronovolt går att spela helt med Vitans gyrofunktioner, men bara för att det är möjligt betyder det inte att det är någonting man ska göra. Spela med analogspakarna. Lova mig det?

Det verkar även som att utvecklarnas definition av fientlig artificiell intelligens är ett föremål i spelvärlden som rör sig i spelarens riktning, vare sig en stor vägg eller ett bottenlöst hål är i vägen. Till och med spelkontrollen är underutvecklad. Man kan snurra runt kameran med den högra analogspaken, men endast till höger och vänster. Vill man titta upp och ner måste man trycka på cirkel och triangel. Varför? Jag har ingen aning.

Detta är en annons:

Chronovolt är ett dåligt spel helt enkelt. Det finns inte så mycket mer att säga om den saken, och trots att prislappen är relativt låg jämfört med många andra digitala titlar till Playstation Vita så finns det hundratals spel på Appstore som kostar tio gånger mindre och samtidigt är tio gånger bättre än Chronovolt. Är man dock medlem i Playstation Plus kan man ladda ner spelet helt gratis, men tänk då på att det fortfarande kostar värdefull tid av ditt liv att ge det en chans. Och när du väl inser ditt misstag finns det ingen mängd chronovolts i världen som kommer kunna vrida tillbaka den klockan.

03 Gamereactor Sverige
3 / 10
+
Småroligt i små doser, relativt billigt
-
Skrattretande usel artificiell intelligens, dålig bildskärmsuppdatering, fullt med buggar, dålig kamera, fullständigt underutvecklat
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

3
ChronovoltScore

Chronovolt

RECENSION. Skrivet av Mathias Holmberg

Galna vetenskapsmän, domedagsprofetior och tidsresande. Det låter åtminstone intressant på pappret, eller hur? Mathias vet...



Loading next content