Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
The Pale Blue Eye (Netflix)

The Pale Blue Eye (Netflix)

André påbörjar det nya året med en frostig deckare med Christian Bale i huvudrollen och har delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vad som först verkar vara ett självklart självmord visar sig snart vara en grisig avlivning av en kadett och när ledningen hos United States Military Academy misslyckas med att hitta förövaren anlitas den geniale detektiven Augustus Landor (Christian Bale) för att lösa mysteriet. Väl hos militärskolan skapar han också ett oväntat vänskapsband med självaste Edgar Allan Poe, som är betydligt flitigare med språket än bajonetten och tillsammans nystar det omaka paret upp en en mörk sanning som kommer att förändra deras liv för all framtid...

HQ

Det är lätt att hänföras av Scott Coopers metodiska berättande och Masanobu Takayanagis frostiga foto, som ständigt drar in tittaren till en kylig och melankolisk deckargåta med sin starka visuella stil och den väderbitna produktionsdesignen. Träd knakar i bakgrunden och snön kramas åt hårt under kadetternas stövlar, där gamla konflikter uppstår när isen väl har tinat mellan de distanserade karaktärerna. Som deckargåta är det dock rätt standardiserad i sitt upplägg och är inte särskilt svår att lista ut. Ibland haltar tempot också när deckargåtan leder till kalla spår och om man är van vid deckare uteblir nog överraskningarna något. Det är dock inte själva mysteriet som är filmen sanna tjusning; det är dynamiken mellan Bales avdankade problemlösare och den märklige Poe som är filmens starkaste dragningskraft.

The Pale Blue Eye (Netflix)
Den skiftande dynamiken mellan Bale och Melling är helt klart filmens höjdpunkt.

Medan Christian Bale återigen gör en fängslande rolltolkning är han betydligt mer dämpad i jämförelse med Harry Potter-skådisen Harry Melling, som fullständigt förtrollar i rollen som den amerikanske poeten. Sett till utseendet, dialogen och manér är Melling alldeles lysande som den excentriske Poe, som blir direkt avgörande i filmens stämningsbyggande och det är roligt att hitta referenser till Poes verk i filmens handling. Historien är såklart fiktiv, men den lyckas ändå fånga essensen bakom författarens odödliga litterära arv och när de sanna korten väl läggs ner på bordet kan det förvisso kännas något långsökt, men bjuder också på en oväntat tyst och uppslukande sista kvart som uppvisar huvudrollernas verkliga pondus.

The Pale Blue Eye är med andra ord en välspelad och tät liten mordgåta som tacksamt nog aldrig riktigt handlar om morden i sig. Berättelsen handlar snarare om partnerskapet mellan två män och det osäkra band de delar, som både samarbetar och motarbetar varandras sanningssökande. Trots att tempot kan vara något söligt och trots att den huvudsakliga (och klyschigt disponerade) gåtan inte har mycket att säga i slutändan lyckas Cooper ändå finna mening i huvudrollernas sökande efter svar på frågor som inte går att besvara. Det döljer sig alltså mycket mer bakom fasaden än några grisiga mord på militärkadetter. The Pale Blue Eye får Netflix-premiär den sjätte januari.

Detta är en annons:
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Christian Bale och Harry Melling är strålande i denna atmosfäriska och isiga thriller - även om tempot haltar.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content