Svenska
Gamereactor
nyheter
Halo: Combat Evolved

10 år med Halo och Xbox

Microsofts förstfödda firar jubileum

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är exakt tio år sedan på dagen allting startade för Microsoft i spelvärlden. Xbox släpptes den 15 november 2001 för 5 000 kronor. Målsättningen var blygsamt nog att sälja 100 miljoner konsoler och bli marknadsledande.

Riktigt så väl gick det inte utan Microsoft fick nöja sig med en fjärdedel efter att kraftigt ha sänkt priset. Men trots att Xbox inte blev en kommersiell succé förde den med sig en hel del annat. Bland annat satte Xbox Live standarden för hur en onlinetjänst skulle se ut, röstchatt blev något självklart vid multiplayer och hårddisk infördes som standard.

Men framför allt handlade det om spelen. Det kom många riktigt bra spel till Xbox som tack vare förra generationens överlägset bästa prestanda dessutom såg fantastiska ut.

Halo: Combat Evolved
15 november 2001 släpptes Xbox i USA, vi i Europa fick dock vänta till 14 mars 2002 innan vi fick börja utforska ringvärldar, tjäna kudos i Project Gotham Racing och slåss i Dead or Alive 3.

Det gäller inte minst stilbildande Halo: Combat Evolved som vi nyligen utsåg till världens femte bästa spel genom tiderna. Det släpptes också på premiären och firar med andra ord också 10 år idag (ni har väl läst vår Halo: Anniversary-recension?). När Halo släpptes hade den första Sagan om ringen-filmen från Peter Jackson inte ens gått upp på bio, bredband var en lyx, Gamereactor i vår regi hade inte startat och Ipod var bara tre veckor gammal.

Men nog svamlat. Vi säger grattis till Xbox har här korat våra fem favoriter till konsolen här nedan.

PS. Dela gärna med er av era bästa Xbox-minnen!

Halo: Combat Evolved
5. Ninja Gaiden Black
Halo: Combat Evolved
4. Star Wars: Knights of the Old Republic
Halo: Combat Evolved
3. Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
Halo: Combat Evolved
2. Grand Theft Auto: Double Pack
Halo: Combat Evolved
1. Halo: Combat Evolved

Relaterade texter

HaloScore

Halo

RECENSION. Skrivet av Mikael Sundberg

När Halo först dök upp 1999 var det tänkt att släppas till Mac och PC. Sedan kom Microsoft emellan med sina Xbox-planer, och till datorfansens förtret blev Halo konsolexklusivt.

Halo: Combat EvolvedScore

Halo: Combat Evolved

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

De senaste årens mest omtalade spel borde rimligtvis vara Bungies Halo. Men är Halo verkligen så bra som alla säger?

1
Spela Halo som Covenant med denna mod

Spela Halo som Covenant med denna mod

NYHET. Skrivet av Johan Jolin

Det må snackas en väldans mycket om Halo Infinite just nu. Men det dröjer längre än vi hoppats innan vi ger oss sig ut på nya eskapader med Master Chief och tillsvidare...

4
Halo-fan snickrar ihop vägduglig Warthog

Halo-fan snickrar ihop vägduglig Warthog

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Halo-världens Warthogs torde rimligen höra till spelvärldens mest ikoniska fordon och det har såklart lett till massvis med folk som gjort egna sådana. De absolut flesta...

Mot alla odds: Halo

Mot alla odds: Halo

ARTIKEL. Skrivet av Petter Hegevall

Ett litet team utan pengar, ett strategispel till Mac som blev en actionmilstolpe till Xbox. Halo är spelet som lyckades mot alla tänkbara odds...Loading next content