Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Control

5 snabba: Control

Hänger Control ihop med Alan Wake egentligen, kan man använda fler än ett vapen, vad handlar ens spelet om? Vi har svaren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Okej! Vad handlar Control om egentligen?
Berättandet har alltid varit en stor del i titlar gjorda av Remedy och Control lär naturligtvis inte bli något undantag. I Control får vi spela som Jesse Faden som försöker utreda vad tusan det är som pågår inuti den gigantiska skyskrapan kallad Oldest House. Byrån som arbetar här har blivit angripen av ett hot från något främmande. Något som inte någon sett förut. Lyckligtvis besitter Jesse övernaturliga krafter som hon kommer använda i sin kamp för att lösa mysteriet bakom angreppet. Hon har själv tagit över rollen som organisationens direktör och det är därför hennes uppdrag att ställa allt till rätta. Det är här ditt jobb som spelare kommer in i bilden...

Utspelar sig Control inom samma universum som Quantum Break då?
Tja, egentligen har vi inget definitivt svar på den här frågan för stunden. När Quantum Break lanserades dröjde det inte länge förrän spelare började hitta referenser till Alan Wake och snabbt började tro att spelen utspelade sig i samma universum. Sam Lake, som stått för utvecklingen av båda spelen, har dock aldrig bekräftat att detta stämmer. Men med tanke på att Control påminner så starkt om Quantum Break är det kanske inte så underligt att fans nu undrar om spelen delar samma universum. Som det verkar för stunden utspelar spelen sig i två helt olika universum och Sam Lake har inte sagt något annat. Det är helt enkelt upp till oss spelare att upptäcka detta själva när Remedy väl lanserar titeln.

Control
Atmosfären i Control känns så här på förhand oerhört kuslig och vi ser fram emot att ta del av den...
Detta är en annons:

Finns det verkligen inte fler än ett vapen?
Det korta svaret på den här frågan är nej. I Control är du enbart utrustad med ditt tjänstevapen, men det finns ett längre svar på frågan. Pickadollen som Jesse är beväpnad med kan nämligen omvandlas till andra former och därigenom fungera på olika sätt. Vissa fungerar exempelvis bättre på långt avstånd medan andra bidrar med explosiv skada till målet. Under äventyrets gång kommer många nya former att låsas upp och du kan skifta mellan två av dem i en strid. Räkna därför med en hel del variation i striderna. Formen Grip fungerar som vapnets standardform och påminner mycket om en revolver och erbjuder således bra sikte och stor skada. Formen Shatter påminner mer om en hagelbössa och är på så vis användbar i närstrider. Spin, en tredje form, är skjuter flera snabba skott på en gång och är därför mycket effektiv om man snabbt vill åstadkomma stor skada. Den stora nackdelen med Spin är att det blir betydligt svårare att sikta när man avfyrar många skott på en gång. Den fjärde och sista formen som vi känner till i dagsläget kallas för Pierce och är den kanske mest kraftfullaste av dem alla, men kan bara avfyra ett skott i taget. Med tanke på dess styrka kan Pierce även penetrera objekt som fiender tar skydd bakom.

Utöver detta besitter Jesse som tidigare nämnt övernaturliga krafter vilket öppnar upp för ännu mer intressantare strider. Bland annat kan hon med blotta viljan flytta och kasta tunga objekt, sväva i luften samt ta kontroll över vissa fiender. Att flitigt variera mellan dessa krafter och vapnet är avgörande om man vill överleva. Detta eftersom ammunitionen till Jesses vapen är en sorts energi som behöver laddas upp efter ett tag. Att använda krafterna är ett smidigt sätt att hindra vapnet från att bli helt oanvändbart för en stund. Detsamma skall dock sägas om krafterna då även dem behöver laddas upp på nytt om man använder dem för mycket. Det är med andra ord viktigt att hitta en bra balans om du vill slippa gömma dig bakom väggar var och varannan sekund.

Kommer jag som Playstation 4-spelare kunna lira den här gången?
Remedy har som bekant haft ett långt, långt samarbete med Microsoft. Både Alan Wake och Quantum Break släpptes exklusivt till Windows och Xbox One och därmed har många inbitna Sony-fans gått miste om dessa äventyr. Control bryter hur som helst den här trenden och det kommer alltså vara möjligt att lira spelet till PC, Xbox One samt Playstation 4. Några tecken på en lansering till Nintendo Switch har inte synts till så för stunden bör vi inte räkna med det. Vi är hur som helst glada över att Remedy (som inte släppt spel till Sonys konsoler sedan Max Payne 2: The Fall of Max Payne) åter igen hittat tillbaka till flera konsolformat än endast Microsofts.

Control
Grafiken i Control är minsann urläcker och spelet kommer troligtvis se alldeles fantastiskt ut när det släpps i slutet av sommaren.
Detta är en annons:

När är det dags för oss spelare att axla rollen som stenhårda Jesse Faden?
Lanseringen är fortfarande ett par månader bort från oss men förhoppningsvis ska andra sommaraktiviteter kunna uppehålla oss tills dess. Control släpps nämligen framåt slutet av sommaren när semestern är slut och det är dags att återgå till våra rutiner igen. Datumet du bör ringa in i kalendern om du är lockad av spelet är den 27:e augusti.

Missa inte de andra delarna i denna följetong av förhandstittar:
5 snabba: Team Sonic Racing
5 snabba: The Last of Us - Part II
5 snabba: Assetto Corsa Competizione

Relaterade texter

1
Nu får du Control gratis till PC

Nu får du Control gratis till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Eftersom Remedys Control hade ett par tekniska problem under den första tiden, lyckades det inte riktigt hävda sig mot Resident Evil 2, Sekiro: Shadows Die Twice och...Loading next content