Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Forza Motorsport

5 Snabba: Forza Motorsport

Under hösten ryktas Turn 10 och Microsoft rulla ut det åttonde spelet i Forza Motorsport-serien och Hegevall har samlat ihop den information som just nu finnes att tillgå...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Varför heter det inte Forza Motorsport 8?
Du vet hur det är... Allting ska helt plötsligt heta samma sak som tidigare spel i samma serie redan döpts till. Obegripligt men en del av den "reboot"-trend som råder. Battlefield 1, Call of Duty Modern Warfare (2019), Mortal Kombat 1 (2023) är bara ett axplock av dessa och dit sorterar vi nu även nya Forza. Men absolut, det är det åttonde spelet det här och ska naturligtvis konkurrera främst med Gran Turismo 7 som sålts i närmare 15 miljoner exemplar.

Forza MotorsportForza MotorsportForza Motorsport
Grafiken kommer att bli fenomenalt läcker, det vet vi redan nu.

Är det samma gamla Forza?
På det stora hela är det absolut samma gamla sak, ja. Den här delen av racinggenren står verkligen helt stilla sett till förnyelse och utveckling av upplägget och det verkar helt klart som att det har att göra med spelarnas oförmåga att ta till sig något nytt. Forza Motorsport 7 försökte förvisso "innovera" med spelarkort och loot-lådor men det var ju i grunden bara girigt trams som hatades högt och brett, i övrigt handlade det precis som alla andra spel ur denna serie om att starta sist och försöka buffla sig fram till förstaplats i 800 olika tävlingar, för att på väg dit låsa upp nya bilar, köpa andra bilar samt trimma de man redan ägde. I samma andetag har Turn 10 byggt om spelmotorn rätt ordentligt vilket åtminstone kommer att innebära rejält förfinad grafik.

Men bilfysiken då, den måste väl bli bättre än i Forza 7?
Garanterat. Turn 10 har på flera sätt tydliggjort att de inte var särskilt nöjda med hur klent de simulerade bilracing i det senaste spelet vilket också är grundorsaken till varför de beslutade sig för att ta en rejäl paus mellan del sju och åtta. Det kommer att ha passerat mer än sex år (!) mellan dessa två spel och av vad vi fått se är däckfysiken klart bättre än i Forza Motorsport 7 som kändes mer som ett arkadspel än något annat. Studion har byggt om däckfysiken från grunden säger de och med tanke på att de i framförallt Forza 4 med stor tydlighet visade att de verkligen kan, om de bara vill, har vi rätt höga förväntningar på hur bilarna kommer att kännas i det här spelet.

Detta är en annons:
Forza MotorsportForza MotorsportForza Motorsport
Har Turn 10 hittat tillbaka till den mer simulatoraktiga bilfysiken från Forza 4? Med lite tur så...

Så... Vad kan vi förvänta oss då?
Vi här på Gamereactor har ju såklart sett under de senaste tre åren (primärt) hur simracinggenren gått från en renodlad nischgrej för de mest initierade till den mest populära formen av virtuell racing. Bara en sån sak som att Assetto Corsa sålt närmare 13 miljoner exemplar de senaste fyra åren säger ju massor och jag tror absolut att Forza Motorsport kommer att vara mer realistiskt och mer av en regelrätt simulator än femman, sexan samt framförallt den bleka sjuan. 500 bilar vid lansering och 200 DLC-bilar kommer att komma inom loppet av 12 månader efter release. 20 stycken banor med tio gånger fler detaljer, dynamiskt väder, 4K/60 FPS på Series X (60 FPS i 1080P till bromsklossen Series S), Dolby Atmos-ljud och det görs den här gången däckfysikuträkningar via åtta stycken kontaktpunkter på däckets greppyta i 360hz jämfört med två punkter och 60Hz i det förra spelet. Det utlovas också mer än tio gånger mer avancerade och realistiska skador på bilarna vis kollision och ett nytt regelverk för onlineracing.

När släpps det, sade du?
Det sade jag aldrig för det vet vi ännu inte. Microsoft och utvecklarna Turn 10 har såhär långt enbart visat upp minisnuttar samt ett par bilder vilket fått oss att tro att det inte kommer i år men nya rykten skvallrar om att Forza Motorsport (8) kan komma att släppas i oktober. Den som lever får se.

Forza Motorsport
Detta är en annons:

Relaterade texterLoading next content