Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Indiana Jones and the Great Circle

5 snabba: Indiana Jones and the Great Circle

Det är tveklöst ett av årets hetaste lir och det här är vad vi vet om Indiana Jones and the Great Circle...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Få har förstås missat Machinegames och Bethesdas planer på att släcka vår aldrig sinande törst för bombastiska äventyr genom att släppa ett hett efterlängtat spel baserat på allas vår barndomsidol och favoritpiskare Indiana Jones eskapader. Där internet är lika delar välsignelse och kloak så kan det dock vara svårt att hålla koll på vad som är fakta och vad som är spekulationer och renodlat trams. Vi har därför samlat det vi faktiskt vet i ännu en del av vår artikelserie, 5 snabba.

Låt mig börja med elefanten i rummet. Den heta potatisen. Den brännande frågan som just nu splittrar både mig och en hel spelvärld. Blir Indiana Jones and the Great Circle en förstapersonsskjutare eller blir det klassiskt äventyrslir i tredjeperson, likt Uncharted eller Tomb Raider?
Svaret är att det blir både ock, vilket förstås kan låta något diffust men Machinegames har själva gått ut och sagt att de kommer att göra det de är bäst på, vilket är förstaperson. Sedan kommer spelet att ha delar där vi får se diverse hjältemod spelas upp i filmsekvenser i tredjeperson, något som också tydligt visades upp i gameplaytrailern som släpptes förra veckan. Här fick vi bland annat se en cinematisk scen där Indy svingar sig via en zeppelinare för att sedan landa på marken varpå grafiken sömlöst går över till förstaperson. Så, för aktiv utdelning av nazistryk och intrikat pussellösning är det förstaperson som gäller och för den passiva matinédelen så blir det tredjeperson.

Indiana Jones and the Great Circle
Som du kan se här Conny så har jag ringat in målet och det är alltså en baguette vi skall gräva fram.

Kanon, då är jag med. Men storyn då? Håller den filmmått eller är det mest en alibiberättelse jag har glömt bort redan när sluttexterna rullar in?
När det gäller just filmer så vill man ju inte veta för mycket och här är det kanske ännu mer känsligt. Nu vet vi förvisso inte hur långt spelet blir men säkert ett väl tilltaget antal timmar och det är inte så kul att sitta och lira när storyn redan läckt ut men än så länge håller man tätt. Det finns ju några exempel i närtid som har fått smaka på det dilemmat när läckor svingats vilt i forum. Med det sagt så finns det trots allt en del bekräftad information.

Detta är en annons:

Spelet kommer att utspela sig mellan Jakten på den Försvunna Skatten och Det Sista Korståget, det vill säga i runda slängar 1937. Precis som i filmerna handlar det om att hitta något till synes oförargligt föremål innan tyskarna gör det och den här gången en det någon form av gyllene artefakt som i fel händer blir ödesdiger. Indiana Jones vore heller inte Indiana Jones om han inte kuskade land och rike runt och så är fallet även här. Snötäckta berg i Himalaya, regntung djungel i Thailand och stekheta ökenlandskap i Egypten. Samtliga är resmål på agendan men berättelsen börjar i Vatikanstaten som under denna tidsperiod är ett fascistnäste där Mussolinis styrkor inte bara har mobiliserat mankraft utan också tidigare nämnda luftfarkost.

Det låter ju som ambrosia för själen det! Man gillar blandningen av miljöer ju. Så är det. Men det är alltså en helt fristående berättelse? Eller kommer man att känna igen sig? Kort och gott, blir det några referenser till filmerna?
Då majoriteten av storyn som sagt är höljd i dunkel så är det svårt att säga helt säkert men eftersom Todd Howard, stort fan sedan barnsben har velat göra ett Indyspel i decennier nu så skulle det förvåna om det inte kryllar av påskägg. Det vi däremot faktiskt vet är att trotjänaren Marcus Brody är med, han dyker upp redan i trailern och eftersom den också utspelar sig mellan två filmer så är det högst sannolikt att både välbekanta ansikten och platser dyker upp men också att vi får stifta bekantskap med helt nya protagonister och antagonister att älska och frukta. Men det är klart att man går och drömmer om både Mola Ram och Ernst Vogel.

Indiana Jones and the Great Circle
Far, vad finns där borta? Det är Borås, dit får du aldrig gå Conny.

Man får hålla tummarna helt enkelt. Jag hajar ju att det är en upplevelse man njuter av på egen hand men finns det några alternativ? Så om jag vill lira med polare? Kommer det att vara möjligt med samkväm eller är det solokvist som gäller?
Det är singleplayer som gäller här. Enbart. Ingen co-op, ingen PvP. Ingen multiplayer alls. Det här blir en erfarenhet man konsumerar i ensamhet helt enkelt.

Detta är en annons:

Gott så. Då återstår bara frågan om hur, var och när?
Indiana Jones and the Great Circle landar på PC och Xbox Series X|S någon gång under året. Vagt värre kan tyckas men det är allt som är kommunicerat. En kvalificerad gissning är att det blir betydligt närmare jul än påsk. Var? Där du vill. Game Pass dag ett men förstås också möjlighet till köp via Microsoft Store och Steam.

Relaterade texterLoading next content