Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Indiana Jones and the Great Circle

5 Snabba: Indiana Jones and the Great Circle

Vi tar en titt på den äventyrande universitetsprofessorns efterlängtade eskapader i det kommande Indiana Jones and the Great Circle. Fem snabba frågor ger fem snabba svar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Oj vad härligt att Indiana Jones är tillbaka i rampljuset! Jag älskar verkligen Harrison Ford och hans många matiné-äventyr i rollen som Indy! Är The Great Circle en fortsättning på den senaste filmen eller när utspelas det egentligen?
Roligt att höra att du är så förväntansfull! Jag kan erkänna att även jag har börjat räkna dagarna till premiären och vi är nog inte ensamma om att se fram emot vad de svenska utvecklarna på MachineGames har kokat ihop. Angående din fråga så är The Great Circle faktiskt inte någon uppföljare till Indiana Jones and the Dial of Destiny som gick på bio förra året, utan det kommande spelet ska istället äga rum någonstans mellan den första och den tredje filmen. Det är alltså en yngre Indiana Jones i sina prime-år som vi ska få äran att spela som och utvecklarna har, enligt uppgift, kollat om de gamla filmerna otaliga gånger för att försöka fånga den där klassiska känslan av en riktigt spännande Indy-rulle.

Indiana Jones and the Great Circle
"En cirkel, förstår du? Den är liksom rund och cirkelformad."

Säger du det? Men hur ska de få Harrison Ford att låta som sitt 30-åriga jag igen? Någon sorts AI-teknik, eller hur har de tänkt här?
Nej, någon AI behövs inte. Det är faktiskt inte Harrison Ford som gör rösten till Indiana Jones i The Great Circle, utan den piskviftande professorn spelas istället av ingen mindre än en av spelvärldens allra vassaste röstskådespelare, Troy Baker. Du känner förstås igen honom från hans tidigare roller, där bland annat Joel i The Last of Us och Booker i Bioshock Infinite står ut som några av hans mest älskade karaktärstolkningar. Du behöver alltså inte oroa dig för att Indy inte ska kännas som Indy, för Troy Baker vet verkligen vad han gör och är inte heller främmande för att ta över roller efter andra skådespelare. Han gjorde till exempel ett ypperligt jobb med att spela Jokern i Batman: Arkham Origins när Mark Hamill tackade nej. Baker är dessutom ett enormt Indiana Jones-fan, som enligt studion har varit en stor tillgång när det kommer till att hitta den perfekta versionen av karaktären och han har heller inte varit främmande för att släppa manus och improvisera fram vissa repliker för att verkligen få det att låta som Harrison Fords odödliga tolkning.

Indiana Jones and the Great Circle
Det visuella ser det inte vara något fel på heller. Vi kan nästan känna den bitande kylan genom datorskärmen.
Detta är en annons:

Då låter det verkligen som att de har hittat rätt man för jobbet! Men vad handlar spelet om då? Ge mig en hisspitch!
Vad vi vet nu är att berättelsen kommer att inledas år 1937 med en stöld av en gammal relik på universitetet där Indiana Jones till vardags arbetar som professor. Händelsen får vår älskade protagonist att inse att artefakten visst hade en större betydelse än vad han först trott och han ger sig naturligt vis ut på ett hejdundrande äventyr för att avtäcka ett stort mysterium som är kopplat till det mystiska fenomenet kallat "the Great Circle". Jakten på svar kommer att föra oss till många välkända platser världen över och vi ska bland annat få besöka Pyramiderna i Egypten, Vatikanstaten i Rom, samt Himalayas iskalla bergsklimat. Vad vi lär oss på vägen har vi naturligtvis ingen kännedom om ännu men vi vet åtminstone att gamle Indiana slipper vara ensam på färden. Vi kommer nämligen att få slå följe med ett flertal vänner under resans gång, både välkända namn från filmerna men också helt nya karaktärer. Jag vågar hoppas på en underbar klassisk mix av både nytt och gammalt!

Indiana Jones and the Great Circle
Piskan är vår bäste vän i stridens hetta!

Jag hoppas också på det! Ambitionen verkar det åtminstone inte vara något fel på! Men hur ska det vara att spela Indiana Jones and the Great Circle då? Jag vet ju att perspektivet i huvudsak är i första person men vet vi något mer?
Det gör vi faktiskt! Som du nämner så är ju den primära synvinkeln förstås genom Indianas egna ögon men det kommer även att pendla till tredje person under en del moment. Ofta handlar det om när vi klättrar på fasader eller utför vissa pussel där ett bredare perspektiv är nödvändigt. För pussel kommer det att bli! I underbar Indiana Jones-anda kommer vi att utmanas i en hel del logiska utmaningar när uråldriga hemligheter ska avslöjas och att döma av det lilla vi har sett från trailers så är de designade på ett sätt som verkligen träffar mitt i prick, både spelmässigt och rent atmosfäriskt. Men äventyret går givetvis inte bara ut på att lösa tankenötter utan det vankas förstås även en hel del action. Den ikoniska piskan är förstås tillbaka och utgör en viktig del i både navigering av banor och i strid. Rörligt bildmaterial som vi har tagit del av vittnar om ett spel, fyllt av riktigt underhållande handgemäng där exemplariskt piskande varvas med både knytnävar och pistolskott som garanterat får ruskprickarna att önska att de stannat i skolbänken. Öppet våld är dock inte den enda lösningen, utan professor Jones kommer utöver det att ägna sig åt en del smygande för att ta sig runt och göra processen kort för fiender på ett mer taktiskt vis. Föremål kan till exempel kastas för att locka patrullerande vakter åt olika håll, i syfte att oskadliggöra de stackars underhuggarna en och en, och på det stora hela ser Indiana Jones and the Great Circle ut att ge oss spelare ganska stora möjligheter att själva välja hur vi vill tackla varje enskild situation.

Indiana Jones and the Great Circle
Kugghjulet är ju naturens egen cirkel!
Detta är en annons:

Underbart, toppen, strålande! När får jag spela det? Till vilka format? Jag är så galet sugen att jag bara måste boka spelet till både Playstation, Xbox, Switch och PC, bara för sakens skull! Indiana Jones, HÄR KOMMER JAG!!!
Lugn. Du måste andas. Ta ett djupt andetag... Såja, du kommer att få spela The Great Circle snart nog. Redan i år är det faktiskt dags, trots att det fortfarande dröjer ett par månader. Något exakt premiärdatum har vi förvisso inte men obekräftade uppgifter vittnar om att vi ska få ta på oss hatten någon gång under december månad. Vad gäller formatet kan jag direkt lugna din plånbok med att du inte behöver lägga ut pengar för att köpa spelet till fyra olika plattformar. Utgivarna Bethesda är ju nämligen en del av Microsoft numera, vilket innebär att det är Xbox Series S/X och PC som gäller. Phil Spencer och gänget har förvisso börjat släppa tidigare exklusiviteter till nya format men när han har fått frågan om huruvida det kan komma att bli verklighet för Indiana Jones and the Great Circle har svaret blivit ett bestämt nej. Microsoft och Xbox har sannerligen många spännande storspel på gång och detta är utan tvekan ett av dem!

Relaterade texterLoading next content