Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Microsoft Flight Simulator

5 Snabba: Microsoft Flight Simulator

Microsoft och Asobo Studio återvänder till den mest klassiska av simulatorer och Micke har dissekerat spelet i en 5 snabba-förtitt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Varför i hela friden ska jag jaga upp mig över en flygsimulator?
För att världen är fantastisk och värd att se, och att det är aningen billigare än att köpa en direktbiljett till Sydney? För att inte tala om att du knappast lär få sitta framme i cockpit när du åker dit. Men det främsta försäljningsargumentet med Microsoft Flight Simulator är att det är så ohyggligt, kompromisslöst bortom allt annat liknande i spelväg, och det är förmodligen få spelgivare som har samma unika möjlighet som Microsoft här. Det är som när Google kunde använda sina världsomspännande kartor för att låta sina underhuggare Niantic skapa en virtuell värld i Ingress och sedermera Pokemon Go. Men förutom en ohygglig massa stordata som de samlat in via Bing, har Microsoft ju också tillgång till Azure och dess beräkningskapacitet. Och så råkar de sitta på rättigheterna till en spelserie som är så klassisk att den har en titel värdig Konsums blåvita: Flight Simulator. Om man lägger ihop allt detta får man en flygsimulator som bokstavligen täcker hela världen. Du kan flyga nästan vad som helst nästan var som helst, även om vi skulle tro att det blir svårt att ta sig till Nordkorea. Vill du lågsniffa över de svenska fjällen eller kika närmare på vilken ö i Stockholms skärgård du borde köpa härnäst? Det ska gå.

Varför har ni bara flygfoton i texten? Finns det inga riktiga skärmbilder?
Jo, alltså, spelet ser ut så. Inte nog med att det använder extremt detaljerade modeller och simuleringar av både riktiga byggnader och naturliga objekt, det har också en sanslöst detaljerad väderleksmodell som låter dig kryssa mellan molnen, se solen skina över landskapen och se regnet smattra på vindrutan. Dessutom ska det här vädret vara uppdaterat i realtid så om du flyger över din hemstad är det tänkt att vara precis som det är i verkligheten just då. Det är inte heller bara en grafisk detalj, utan vindar och lufttryck simuleras för att påverka varje yta på flygplanskroppen. Sen är också själva planen ohyggligt detaljerade från stygnen på de läderklädda instrumentpanelerna till de små reporna i lacken på utsidan. De kommer till och med att simulera att det byggs upp is på vingarna. Det återstår att se om du fortfarande måste sitta och vänta på den där trucken som ska spruta avisningsmedel på planet.

Microsoft Flight Simulator

Vad får jag flyga för något då?
Microsoft samarbetar med ett antal stora flygplanstillverkare och både Boeing och Airbus är förstås med, men också mindre företag. Det innebär att du kan flyga allt från det pyttelilla hobbyplanet Icon A5 eller ett medelstort Cessna-privatplan upp till riktiga bjässar som Airbus A320 och Boeing 747-8. Det verkar inte bli några andra flygfordon som helikoptrar, men å andra sidan slipper de låta dig landa precis överallt. Men oroa dig inte, det finns 40 000 flygplatser att besöka så du kommer inte att hinna tröttna. Faktum är att Flight Simulator även den här gången kommer att vara öppet för tredjepartstillverkade expansioner så att entusiaster förmodligen i slutändan kommer att få tillgång till alla tänkbara plan.

Detta är en annons:

Det här låter ju overkligt häftigt! Finns det några begränsningar på vansinnet?
Hittills har Microsoft mestadels visat upp den supertrimmade PC-versionen, och det är ännu oklart exakt vad systemkraven kommer att vara. Men tanken är att spelet även ska släppas till Xbox One, så det kommer åtminstone att vara väldigt skalbart, för de stackars 8 gigabyten i den kommer knappast att räcka till. Det är också oklart hur exakt de kommer att simulera platser utanför de större städerna, där det kommer att användas algoritmer för att simulera hur allt ser ut. Du kanske kommer att kunna se ditt hus där uppifrån, men räkna inte med att det är rätt färg. Vi kan nog också redan nu utesluta "möjligheten" att krascha sina flygplan spektakulärt in i berömda turistmål. De här spelen har historiskt inte haft några kraschmodeller överhuvudtaget och alla licensgivarna är nog extremt måna om att inte se sina flygplan i det sammanhanget. Det går förstås att störta om du flyger dåligt, men då blir det nog snarare i stil med en snabb uttoning till svart.

Microsoft Flight Simulator

Flight Simulator låter som klippt och skuret för VR och jag vill ha något mer att spela än Half-Life: Alyx? Får jag det?
Franska Asobo Studio har inte lovat något, men efter att efterfrågan börjat öka på sistone har de åtminstone berättat att de siktar på det. Men räkna i så fall med att det kommer efter releasen. Och när kommer den? Spelet kallas informellt för Microsoft Flight Simulator 2020 så det är väl något att sikta på, men än så länge finns inget bekräftat datum. Det ger dig i och för sig gott om tid att börja bygga upp cockpiten där hemma.

Relaterade texter

Microsoft Flight SimulatorScore

Microsoft Flight Simulator

RECENSION. Skrivet av Adam Holmberg

Adam svävar bland molnen i Microsoft Flight Simulator och är efter en dryg månad (totalt) bakom flygspakarna redo att dela ut sitt betyg...Loading next content