Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Stalker 2: Heart of Chornobyl

5 Snabba: Stalker 2: Heart of Chornobyl

Efter en lång och svår tid verkar det faktiskt som om att Stalker 2: Heart of Chornobyl släpps i år. Det här vet vi om den efterlängtade uppföljaren...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Av skäl som inte behöver upprepas vid det här laget då alla vet vilket dårskap som utspelar sig i öst så har den ukrainska studion GSC Game World tvingats flytta fram releasedatumet för Stalker 2: Heart of Chornobyl i omgångar och det finns fortfarande inget officiellt datum spikat men uppgifter talar ändå om december i år. Så vad kan vi då förvänta oss av ett spel där branschuttrycket "development hell" är applicerbart på riktigt? Där utvecklingsfasen har präglats av en unik situation där utvecklare har fått överge projektet för att i stället strida för sitt land. Där både de själva och deras familjer har utpressats och hotats till livet. Där deras hem ligger i ruiner och nära och kära inte längre finns i livet. Man kan förstås tycka att under rådande situation, med sämsta tänkbara förutsättningar så kanske fokus helt naturligt ligger någon helt annanstans men det som har visats upp har minst sagt varit imponerande. Och förmodligen är det också det som har gjort att man har velat göra sitt bästa. För att visa att ondskan aldrig får vinna. Även om det "bara" är ett spel. Informationen är knapphändig av olika skäl men vissa frågor finns det ändå svar på så låt oss titta lite närmare på den efterlängtade uppföljaren och låt oss börja med storyn.

Vad handlar egentligen Stalker 2: Heart of Chornobyl om?
Vi anländer till hjärtat av Chornobyl, djupt inne i den farliga zonen som vi känner igen från tidigare. Det rör sig förvisso om en uppföljare till trilogin, bestående av Call of Pripyat, Clear Sky och Shadow of Chornobyl men enligt utvecklaren så behöver man inte ha plöjt igenom dessa för att kunna uppskatta och förstå Heart of Chornobyl, även om det förstås är att föredra. När det kommer till själva berättelsen så är väldigt lite känt men det som har kommunicerats är att vi kommer att få ikläda oss rollen som protagonisten Skif i en postapokalyptisk modern värld. Exakt vem denna Skif är och vilken lott i livet som har tillfallits honom är än så länge höljt i dunkel, på den officiella hemsidan står det bara "You'll hear more about him later." Hur som helst vet vi att hans handlingar kommer att få konsekvenser i spelet, kortsiktiga men också med en global påverkan.

Stalker 2: Heart of Chornobyl
Mer radioaktivitet utlovas.

Okej, det låter ju oerhört intressant och det där med global påverkan vill man ju uppleva men vad är det för typ av spel? Snackar vi open world eller hur ser det ut där?
Det stämmer bra det. Heart of Chornobyl tar oss som sagt tillbaka till det som kallas "Exclusion Zone", där vi kommer att återupptäcka platser från tidigare spel i serien men också helt nya. Här har studion redan teasat att det kommer att finnas hundratals olika områden helt öppna för utforskning. För första gången i Stalker-serien så har man alltså gett sig på en helt sömlös öppen värld och man har till och med spekulerat i om det inte rör sig om en av de största spelvärldarna någonsin. Det kommer alltså att finnas gott om yta där man får försöka överleva mot alla odds. Mer än 60 kvadratkilometer för att vara exakt och över 100 timmars speltid om man vill upptäcka allt. Det har också sagts att ingen väg genom zonen kommer att vara den andra lik då världen ständigt förändras och där en fiende-AI kommer att vara något utöver det vanliga som inte bara kämpar för sin egen överlevnad utan också för sitt eget habitat. De kommer med andra ord att flytta runt, bygga sina egna skyddade områden och bedöma risker.

Detta är en annons:
Stalker 2: Heart of Chornobyl
Den öppna spelvärlden inbjuder till utforskning, en synnerligen dyster sådan.

Imponerande på min ära men det är väl fortfarande en förstapersonsskjutare? Det elementet har man väl inte fimpat?
Nej såklart inte. Det kommer att finnas näst intill oändligt med möjligheter att tömma sina magasin i Heart of Chornobyl. Spelet beskrivs som hälften överlevnadssimulator och hälften storskalig förstapersonsskjutare och det har hintats om att det inte kommer att vara någon enkel uppgift, att klara sig med livet i behåll. Vi snackar ständig hunger, svår sömnbrist, blödande sår som måste tas om hand, ett dynamiskt vädersystem som kommer att ställa till det ordentligt och så förstås en rejäl omgång radioaktivitet och som om inte det räckte så har vi ju alla mutanter då, som lök på laxen och de kommer naturligtvis inte att lägga fingrarna emellan när det vankas mänskliga mjukdelar. Det sägs att det kommer att finnas ett trettiotal olika vapen, alla med sina egna modifikationer. Vissa av dessa kommer att kunna installeras i strid medan andra måste monteras i den öppna spelvärlden. Striderna var ju själva grundstenen i tidigare titlar så här har studion jobbat intensivt för att ytterligare förbättra både vapen och AI.

Stalker 2: Heart of Chornobyl
Det gäller att ha koll på både medicinska värden och ammunition om man skall överleva i zonen.

Jag måste säga att allt det här låter fantastiskt fint. Men om jag vill lira med polare då? Kommer det att vara möjligt eller är det solokvist som gäller?
Det är en bra fråga. Den kan dock inte besvaras fullt ut i dagsläget då GSC enbart har bekräftat att det kommer att finnas en multiplayer som adderas kostnadsfritt efter release. Huruvida det rör sig om co-op eller annan form, eller kanske både ock återstår att se men det kommer alltså att vara möjligt att spela Heart of Chornobyl med vänner.

Detta är en annons:
Stalker 2: Heart of Chornobyl
Ingen postapokalyptisk värld utan ett creepy ass laboratorium någonstans.

Trevligt. Det låter som ljuv musik och ren ambrosia för själen det. Då undrar jag egentligen bara när och var jag kan börja lira?
Något datum har som sagt inte offentliggjorts men enligt Steams officiella hemsida så har december 2023 angetts som preliminärt releasedatum. Det kommer också att finnas tillgängligt via Epic Games Store, Microsoft Store och GOG. När det gäller konsol så är det Xbox Series X som gäller och det kommer också att bli en Game Pass-titel. Frågan har ställts gällande PS5 men där finns det ingenting bekräftat alls. Det som dock kan peka på att det blir aktuellt i framtiden är att konfidentiella dokument från Microsoft har läckt i samband med Apple vs. Epic-rättegången och i dessa dokument framgår det att exklusiviteten endast är tre månader lång så det kan öppna upp för släpp på fler plattformar men det betyder förstås inte heller att det nödvändigtvis behöver vara så. Den som lever får se helt enkelt.

Relaterade texterLoading next content