Svenska
Gamereactor
förhandstittar
State of Decay 3

5 Snabba: State of Decay 3

Ett av de spel som visades under Microsofts hyllade Xbox-event i söndags var Undead Labs kommande zombiesimulator...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

State of Decay 2 kändes för mycket som en budgettitel, så varför skulle det bli bättre nu?
State of Deacy 2 släpptes samma år som Microsoft köpte upp utvecklaren Undead Labs. Det var hade ingen särskilt hög budget och var i huvudsak PC-anpassat, även om det uppdaterades rejält när Juggernaut Edition lanserades två år efteråt. Men till State of Decay 3 har utvecklarna fått det alla studios frågar efter mest, nämligen tid och resurser. De har haft tillgång till Microsofts plånbok och i samband med Xbox Games Showcase sade creative director Kevin Patzelt: "Jag tror inte vi hade kunnat uppnå visionen i State of Decay 3 om vi inte varit en del av Microsoft. Jag tror att om vi förblivit oberoende hade vi aldrig kunnat få den tid, det utrymme och det stöd som vi behövde för att vara där vi är idag och för att skapa det som vi vet att vi kan skapa."

State of Decay 3
State of Decay 3 har ännu inget premiärdatum, men lär släppas under 2025 eller senast 2026.

Oj, det var värst, vad har förändrats då?
En helt del faktiskt, det är ett mycket mer komplett spel som nu ska släppas. Men det är lättast att peka på grafiken, för där del två som du påpekar kändes lite lågbudget, är trean utvecklat med Unreal Engine 5 där grafikmästarna The Coalition varit inblandade för att se till att Undead Labs får ut mesta möjliga av tekniken. Även spelmekaniskt har mycket ändrats såsom att du nu kan skjuta sönder zombies och få dem att verkligen reagera på skadorna du åsamkar dem. Eftersom del tre dessutom utspelas efter tvåan så har åren gått och våra överlevande är mer vana vid denna ogästvänliga värld. Därför har de betydligt bättre möjligheter att använda resurser till sitt förfogande. Det betyder i praktiken att du kommer kunna snickra och uppgradera utrustning på ett sätt som helt enkelt inte var möjligt i föregångarna.

State of Decay 3
Din minneslund för alla överlevare som dött kommer tyvärr bara växa och växa.
Detta är en annons:

Det var värst, men roligast är ju att spela med vänner, går det?
Absolut, även om det är kul att ta hand om sin egen trupp överlevande så var det ju att försöka klara livhanken tillsammans med andra som var den stora behållningen i del två. Att hoppa in i en kärra och ta sig långt bort från basen i jakt på förnödenheter, gav oss otaliga härliga äventyr att skratta åt, och detta är något Undead Labs vill satsa ännu hårdare på. Dessutom har studion tagit hjälp av Obsidian Entertainment, som ju gjorde Grounded, vilka vet en hel del om hur man skapar meningsfull co-op-underhållning, Creative Director Patzelt förklarade nyligen: "Vi lägger stor vikt vid engagerande co-op-strider och tittar noga på vår bandesign och hur vi bygger upp världen för att se till att spelarna kan ha roligt när de krossar och skjuter zombies tillsammans ute i den öppna världen. För att uppnå detta måste striderna vara väldigt underhållande."

Men om jag absolut vill spela ensam då?
Precis som i föregångaren finns inga som helst problem för den som vill spela ensam. Grundpremissen är fortfarande densamma, nämligen att bygga upp en hyggligt stabil bas där du och andra överlevare kan klara er i en värld som totalt raserats av zombies. En sak utvecklarna försökt bistå med är att vi ska bygga tydligare band till andra datorkontrollerade karaktärer så de inte bara blir en slags livlösa brickor i ditt äventyr. De har tydligt slagit fast målsättningen att det ska kännas att förlora någon vän i State of Decay 3 - och förlora vänner kommer du tyvärr garanterat göra. Serien bygger som bekant till stor del på permadeath och det är förutsättningen även här. Döden är döden, och apokalypsen är grym dessvärre. Som du kan se i slutet i trailern nedan har den grupp vi får följa där redan en rejäl laddning namn att minnas på folk som gått förlorade, och att det ska få mer mening att förlora en karaktär man investerat mycket tid i, är något som säkert kommer bidra till en lite allvarligare och verklig känsla.

State of Decay 3
Ett betydligt mörkare och mer ondskefullt äventyr väntar oss, men med en bepansrad kärra kan du komma långt.

Fränt, det är alltså ett mörkare äventyr som väntar?
Ja, första trailern visar detta tydligt, men Undead Labs har också uttryckligen sagt det. Detta ska bland annat uppnås genom ovan nämnda dödsfall samt att The Coalition ska hjälpa till med det grafiska. Men äventyret ska även vara mer realistiskt i upplägg och känsla för att vi verkligen ska tro på denna zombieapokalyps och engagera oss i räddningsoperationer när någon hör av sig via sprakande radio och behöver hjälp, eller när du och dina vänner omringas och har usla odds att klara livhanken. Eftersom några år gått sedan sist, är spelets zombies dessutom mer slitna och har börjat förruttnelsen på allvar, något som ger dem ett mer obehagligt utseende och också får äventyret att kännas just mörkare.

Detta är en annons:
HQ

Relaterade texter

5 Snabba: State of Decay 3

5 Snabba: State of Decay 3

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Jonas Mäki

Ett av de spel som visades under Microsofts hyllade Xbox-event i söndags var Undead Labs kommande zombiesimulator...Loading next content