Svenska
Gamereactor
förhandstittar
The Outer Worlds

5 snabba: The Outer Worlds

Gänget bakom Fallout New Vegas har ett nytt rymdrollspel på gång, men exakt vad är det och när kommer det? Det ska Adrian reda ut åt er med fem snabba.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Red ut en sak åt mig. Microsoft har ju köpt upp Obsidian Entertainment, betyder det då att The Outer Worlds blir Xbox-exklusivt?
Nej, tack och lov. Obsidian började jobba på The Outer Worlds innan Microsoft köpte upp dem, och de har gått ut med att spelet kommer gå att avnjuta på PC, Xbox och Playstation 4. Faktum är att Microsoft inte varit inblandade i The Outer Worlds över huvud taget. Obsidians framtida projekt kommer med största sannolikhet vara exklusivt till Microsoft, dock.

Värt att nämna är att Obsidian helt äger rättigheterna till The Outer Worlds, så eftersom de släpper det första (och har pratat om att göra uppföljare) till alla plattformar är det inte helt osannolikt att eventuella uppföljare också kommer till samtliga format.

The Outer Worlds
Att The Outer Worlds kommer bli ett spel med riktigt häftiga och vackra vyer är något vi tar för givet.

Det råder ju en ganska stor förändring i spelklimatet idag, framförallt med tanke på att utvecklare börjar sälja sina spel hos Epic istället för Steam. Har Obsidian sagt något om vart The Outer Worlds kommer släppas?
Bra fråga! The Outer Worlds kommer nämligen bli tidsexklusivt till Epic Store i 12 månader. Och det har det såklart blivit en hel del oväsen om. Varför är lite oklart, det är bara ett extra klick på datorn - eller? Detta verkar dock vara ett beslut som tagits långt ovanför Obsidians huvud, eftersom de blev lika överraskade som oss med exklusiviteten. Det här eftersom Obsidian själva lade in Steam-Achievement data bara fyra timmar innan exklusiviteten utannonserades.

Detta är en annons:
The Outer Worlds
Miljöerna och Atmosfären ser ut att ha en väldigt stor potential med tanke på bilder och gameplay vi sett.

Ett rollspel 2019, behöver jag ens fråga om spelvärlden är öppen?
Men vilken tur att du frågade! För faktum är att The Outer Worlds inte har en traditionell öppen spelvärld. I stället har de dragit paralleller till Star Wars: Knights of the Old Republic II. Alltså flera olika områden med mark att utforska snarare än ett enda stort öppet område om än något mer expansivt än nyss nämnda spel.

Personligen tycker jag att det låter riktigt bra och spännande då jag förväntar mig att alla områden varierar stort i miljöer och fiender och så vidare. Men jag kan ju såklart ha jättefel, det återstår att se. Vad tycker du?

The Outer Worlds
Dialogval är givetvis något som finns i The Outer Worlds.
Detta är en annons:

Men vad handlar spelet om, finns det några detaljer kring storyn?
Spelet utspelar sig i våran galax fast långt, långt (långt) borta. Du, spelaren, får axla rollen som en kolonist som vaknar från en lång sömn. Uppdraget? Att hindra en konspiration från att förinta kolonin och allt som samhället har byggt upp. Valen du gör kommer få konsekvenser och äventyret har flera olika slut. Man ska inte gå in i The Outer Worlds och förvänta sig ett massivt rollspel a la Skyrim med hundratals timmar underhållning. Utvecklarna har gått ut med att spelet bör ta mellan 15-40 timmar att klara ut för gemene spelare. Rollspelsmekanik? Ja, det ska det finnas gott om i The Outer Worlds enligt Obsidian själva och vi tror dem, med tanke på de gameplay-snuttar vi sett. Klaner likt i Fallout 4 och Skyrim? Japp. Möjligheten att göra din egen gubbe? Det också. Och behöver ni ens fråga om det finns färdighetsträd med möjlighet att uppgradera sin alter ego-kolonist? Kompanjoner kommer också finnas, såklart. Intressant fakta om kompanjoner: de kommer kunna lämna dig om dina val inte passar dem. Coolt, va? Det finns dock en sak The Outer Worlds saknar. Nämligen möjligheten att ragga upp andra kolonister. Obsidian har sagt att de vill fokusera mer på omspelningsvärdet och mindre på att haffa ligg.

Lite mer om spelmekaniken; precis som i till exempel Fallout och Skyrim kommer du kunna spela precis hur du vill. Vill du smyga likt en ninja och dräpa fiender en och en med skuggan som din enda vän? Det går. Vill du springa in på rena Rambo-manér och skjuta ihjäl varenda jäkel du ser och struntar i hur många fiender du får emot dig? Varsågod. Valen är dina och du kan spela på ditt alldeles egna sätt. Utöver mer traditionella vapen kommer det att finnas en kategori som kallas Science Weapons som är väldigt främmande och inte följer mänsklighetens lagar. Obsidian har inte gått ut med mycket information gällande dessa speciella vapen, men det finns ett som heter Shrink Ray. Och som man hör är det ett vapen som låter dig krympa dina fiender till hysteriskt små varelser. Ni hör ju redan nu vilket kanonlir detta kan bli.

När kan vi förvänta oss att få se The Outer Worlds i spelhyllorna?
Nu börjar jag bli trött på dina frågor, det här blir därmed den sista. Det finns inget bestämt lanseringsdatum enligt Obsidian själva, även om en skara människor har grävt lite i Steam-datan för spelet om att releasen sker 7:e augusti 2019. Det faktum att det togs bort direkt det uppmärksammades gör bara att det känns mer sannolikt att det stämmer.

Relaterade texter

The Outer WorldsScore

The Outer Worlds

RECENSION. Skrivet av Adam Holmberg

Adam tar sig an Halcyon-systemets alla galenskaper i Obsidians senaste rollspel...Loading next content