Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Wolfenstein: Youngblood

5 snabba: Wolfenstein: Youngblood

Gamereactor reder ut vad vi kan förvänta oss av det nya 80-talsinfluerade Wolfenstein-kapitlet Youngblood...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Youngblood? Jag vet knappt vad Wolfenstein är! Kan du hjälpa denna Grünspecht att reda ut denna krångliga kronologi?
Lyssna upp, schweinhund! Wolfenstein är en überbrutal spelserie ur förstapersonsperspektiv där du, den frihetstörstande polskamerikanen William "B.J." Blazkowicz, pangar nazister på löpande band under och efter andra världskriget. Wolfenstein-serien tog sin början redan 1981 med sneak' em up-spelen Castle Wolfstein till Apple II och Beyond Castle Wolfenstein (1984), medan id Softwares dödsklassiker Wolfenstein 3D blev ett stort genomslag för FPS-genren. Sedan fortsatte nazi-dräpandet med Spear of Destiny (1992), Return to Castle Wolfenstein (2001), Wolfenstein: Enemy Territory (2003) och mobilspelet Wolfenstein RPG (2008).

Med Wolfenstein (2009) ville Raven Software väcka nytt liv i serien och följde upp Return to Castle Wolfenstein med ännu fler ockulta inslag, men levde inte riktigt upp till spelseriens kärna och Bethesda tog sedan över licensen. Med hjälp av Uppsala-baserade MachineGames (bestående av f.d. Starbreeze-utvecklare) kickade man igång ännu en reboot av serien kallad Wolfenstein: The New Order (2014), som ju gav nytt liv till spelserien och som förvirrande nog också var en fortsättning till Return to Castle Wolfenstein. 2015 släpptes New Order-expansionen Wolfenstein: The Old Blood och den officiella New Order-uppföljaren Wolfenstein II: The New Colossus släpptes 2017. Snart får vi också ta del av Youngblood som är utvecklat av både MachineGames och Dishonored-skaparna Arkane Studios.

Wolfenstein: Youngblood
Eftersom Tyskland inte tillät avbildningar av nazistiska symboler i spel så fick hakkorsen ersättas och Hitlers murscha fick rakas bort i tidigare Wolfenstein-delar. Nu har man dock "lättat upp" förbudet genom att godkänna fall genom viss prövning, så vi får se hur Youngblood kommer att se ut för tyskarna...

Ok, men vad är Youngblood för något då? Är det en uppföljare till New Colossus?
Youngblood är en expansion/sidohistoria som utspelar sig hela 19 år efter händelserna i The New Colossus, men kommer att vara mer av en fristående uppföljare till det spelet. Så ja, det är tekniskt sett en uppföljare, men också lite av ett mellankapitel i den nya Wolfenstein-serien - lite som Rogue One och Solo var för Star Wars-filmerna. Expansion, sidohistoria, mellankapitel, fristående uppföljare... kärt barn har många namn! Youngblood är alltså en del av den "reboot"-serie som presenterades först med Wolfenstein: The New Order, som ju blev starten på en alternativ tidslinje där axelmakterna vann andra världskriget och Hitlers dröm om tredje riket blev verklighet. Den legendariska Wolfenstein-ikonen B.J. - som mest troligt är världens bästa nazislaktare - fortsätter sitt eviga schnitzel-bankande även i denna tidslinje.

Detta är en annons:

B.J... älskar namnet! Kommer jag att kunna styra honom i Youngblood?
Nein, nein, nein, nein! I Youngblood kommer en betydligt äldre B.J. att vara spårlöst försvunnen och du kommer istället att få spela som B.J:s högljudda tvillingdöttrar Jess och Soph på jakt efter farsan i 80-talsflirtiga, naziockuperade Paris. Men oroa dig inte! Här råder det inga gnälliga tonårsfasoner, då döttrarna - iförda nya stridsdräkter - verkar vara minst lika blodtörstiga och patriotiska som sin farsgubbe och som vi ser i den senaste trailern är de inte direkt rädda att klyva tyska kranier i mitten. Sådan far, sådana terrordöttrar! Att spela som tvillingarna innebär dessutom att du tar del av ett spännande co-op läge där du och en skjutglad onlinekompis (eller en A.I. om du skulle föredra det) kan sätta stopp för tredje rikets utspridning. I Youngblood kommer man även att få tillgång till nya förmågor, nya prylar, nya vapen som Maschinepistole och Elektrokraftwerk och förbättrade vapen från New Colossus.

Wolfenstein: Youngblood
"Wo ist die Toilette, bitte?"

Nu blir jag faktiskt riktigt spelsugen! När och hur kan jag spela Youngblood? Behöver jag spela föregångarna?
Wunderbar! Som vanligt med många spel idag är det såklart inte obligatoriskt att ha spelat tidigare delar - i detta fall The New Order, expansionen The Old Blood och The New Colossus - och vi stiftar inte någon bekantskap med tvillingarna förrän Youngblood. Dessutom är Youngblood tänkt att vara lite mer av en "paus" från den mer storslagna historien från New Order och New Colossus. Vi på Gamereactor kan dock starkt rekommendera att du sätter dig in i denna humoristiska, skruvade, dynamiska och larvigt våldsamma spelserie om du får sköna rysningar av spränga nassar i alla dess former. Eller att du åtminstone spelar The New Colossus. Hur som helst kan du spela Youngblood redan i sommar, då spelet släpps den 26 juli till formaten Playstation 4, PC, Xbox One och Switch.

Kommer det fler spel efter Youngblood? Kommer det en trea?! När kan man spela det?!!
Har du hummeln im hinternhaben? Ha tålamod, min lille wunderwurst! Trean är definitivt på gång. Vi har dock inte så mycket information om det avslutande kapitlet i trilogin annat än att Bethesdas PR-boss Pete Hines bekräftade förra året att man jobbar på en uppföljare utöver Youngblood, även om New Colossus inte direkt sålde särskilt bra. Då kan vi också förvänta oss att se återse B.J. (beroende på vad som händer i Youngblood), återkomsten av Mecha-Hitler enligt den kreative chefen Jens Matthies och det ryktas även om att Sun Gun - ett förödande massförstörelsevapen som först nämndes i The New Order - ska bli viktig en del av handlingen. Vi lär dock få vänta ett tag till.

Detta är en annons:

Fram tills vi vet lite mer kan vi också se fram emot en VR-upplevelse kallad Wolfenstein: Cyberpilot senare i år, där man i rollen som en hacker för franska motståndsrörelsen - som utspelar sig 20 efter New Colossus - vänder nazi-maskiner mot sina egna skapare. Är man ett Wolfenstein-fan finns det alltså mycket gott att vänta på. Das ist alles!

HQ

Relaterade texter

Wolfenstein: YoungbloodScore

Wolfenstein: Youngblood

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Tillbaka till Wolfenstein fast med fullt samarbetsläge, det kan väl aldrig bli roligare än att skjuta nazister i sällskap med en kompis?Loading next content