Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

8bitdo Ultimate Controller

8bitdos senaste Switch-handkontroll fungerar precis lika bra till Android samt PC, också, och Hegevall har klämt och känt på den under en dryg månad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag kan inte spela på min sons Switch med en liggande Joycons i händerna. Eller jag kan, men det är lite som att försöka vinna Snooker-VM med ett snöre, för egen del. Det blir varken hackat eller malet. Mina händer är helt enkelt för stora, dosan för liten och knapparna så minkigt minimala att jag drabbas av kramp efter bara någon ynka minut. Jag kan däremot spela Switch med den alldeles eminenta Pro Controller från Nintendo. Vi har en sån här hemma samt en Hori-dosa (trådlös) samt en sladdburen PDP Afterglow som jag fram till nu tyckt varit den bästa av de tre, särskilt inräknat prisbilden. 8Bitdo har under årens lopp gjort sig kända för sina högkvalitativa retrokontroller till diverse format och när de nu gjort sitt allra yttersta för att bräcka Pro Controller, PDP samt Hori, har de inte sparat in på en endaste komponent.

8BitDo Ultimate Controller
Vit eller svart.

Ultimate Controller är kompatibel med Nintendo Switch, Android samt PC och jag har enbart nyttjat den till Switchen och då främst spelat Quake Remastered samt Fortnite, faktiskt. Visst har det blivit några race i Mario Kart 8 också samt en kort vända i sandvärlden i Super Mario Odyssey men bulken av mitt testande har gjorts med ett (digitalt) skjutvapen i nävarna och det finns verkligen inte särskilt mycket rörande denna strålande handkontroll som jag känner mig manad att kritisera, för Ultimate Controller är superb.

8BitDo Ultimate Controller
Det finns flärpknappar på baksidan som på en Scuf eller en Elite Controller.

Rent designmässigt är det enkelt att se varifrån 8bitdo hämtat sin inspiration. Ultimate Controller är en 50/50-mix av Nintendo Switch Pro Controller och Xbox Series X Controller och med tanke på att båda de dosorna är två av mina favoriter sett till storlek, utformning, knapplacering och ergonomi - är det enkelt att slå fast att Ultimate Controller sitter som gjuten i nävarna. Jag gillar tjockleken, kurvningen, bredden, jag gillar de asymmetriska styrspakarna och känslan i knapparna. Trigger-knapparna är bra, känns högkvalitativa och stryktåliga och den trådlösa varianten här levereras med en laddningsdocka och har helt okej batteritid. Styrspakarna i sig är tillverkade av Gulikit och det finns Hall-sensorer i denna dosa som eliminerar risken för drifting-problematik, något som Switchen annars har rätt grova bekymmer med. Den enda aspekten här som jag inte riktigt gillar vare sig designmässigt eller funktionsmässigt är det digitala styrkorset, för det är alldeles för svampigt. Den mjuka, icke-precisa känslan som det erbjuder gör att jag inte gärna nyttjar denna handkontroll till låt säga Street Fighter, direkt.

Detta är en annons:
8BitDo Ultimate Controller
Designmässigt är 8bitdos nya dosa väldigt lik Xbox Series X-controller...

På baksidan, eller kanske snarare "undersidan" av denna handkontroll sitter det två stycken flärpar, eller vingar, som mig veterligen var en Scuf-uppfinning ursprungligen men nu sitter placerat på varenda pro-controller värd sitt namn, inklusive Xbox Elite Controller samt den kommande PS5 Dualsense Edge. Dessa små flärpar går att binda till vilken funktion man nu vill och jag har bland annat nyttjat de för att kasta granater samt för att hoppa i Fortnite, vilket har fungerat kanon. Flärparna/vingarna känns aldrig lika bra som de gör på Elite Controller men de fungerar väl och känns klickigt direkta med god precision.

8BitDo Ultimate Controller
Om du köper den trådlösa medföljer en smidig laddningsdocka.

Mer då? Den trådlösa varianten har såklart stöd för Bluetooth men även för 2.4GHz som i det här fallet (och de flesta andra) fungerar bättre enligt våra erfarenheter och 8bitdos egen mjukvara är det verkligen inget fel på. Snyggt utformad, smidig och lättbegriplig. 649 kronor för den trådlösa och 499 kronor för den med sladd är ganska dyrt för en handkontroll. Dock inte om du jämför med den fortfarande lika hysteriskt kostsamma Pro Controller till Nintendo Switch som Nintendo fortfarande vill ha 799 spänn för (vilket är lika bisarrt idag som för fem år sen). Om du står i valet och kvalet gällande val av extern handkontroll till framförallt din Switch (men även din PC) bör du absolut kika in denna.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Klockren ergonomi, bra byggkvalitet, sköna knappar, finfin laddningsdocka
-
Svampigt styrkors
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

8bitdo Ultimate Controller

8bitdo Ultimate Controller

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

8bitdos senaste Switch-handkontroll fungerar precis lika bra till Android samt PC, också, och Hegevall har klämt och känt på den under en dryg månad...Loading next content