Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Acer Predator XB321HK

Det finns fortfarande en marknad för platta skärmar och Acer har något nytt att erbjuda för den publiken...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Att investera i en nöjd skärm till din dator kan vara en god idé om du vill upp på över 27 tum. Inte bara ser de läckra ut och har hög kvalitetskänsla, de bidrar också till inlevelse - eller det är åtminstone vad tillverkarna av skärmarna hoppas att du ska tänka. Här på Gamereactor har vi testat ett helt gäng av dem och kommit fram till att de absolut kan ha sin plats, men även vara totalt överflödiga med mindre kraftiga enheter som MacBook, vilket leder till undermålig optimering.

HQ

Problemet kvarstår om du ansluter en Switch, Xbox One eller Playstation 4 - och det är ju inte så kul när man lagt ut några tusen kronor. Kort sagt finns fortfarande en marknad för stora, platta datorskrämar och det här här Acers Predator XB321HK kommer in i bilden, en skärm som nästan känns lite gammaldags jämfört med så mycket annat idag. Men trots att det handlar om en traditionell monitor så erbjuder XB321HK en 32 tum stor 4K IPS-skärm, som dessutom också har Nvidia G-Sync. Kombinationen av 4K, IPS och G-Sync är inte något vi är direkt bortskämda med och vi misstänker att prislappen kommer från licensavtal.

Acer Predator XB321HK
Iögonfallande design på Acer Predator XB321HK.

Men först och främst, låt oss titta på det visuella. XB321HK är en del av Predator-serien, och hör till en av de mest visuellt distinkta skärmarna på marknaden. Om du inte gillar den nästan barnsliga designen, komplett med röd metall och en flammande logotyp, kan man inte säga annat än att det får skärmen att sticka ut. Höjden kan justeras 12 centimeter i höjd och kan tiltas fram och tillbaka. Du kan dock inte vrida skärmen vertikalt, men det är inte något konstigt med en skärm i denna storlek.

Tyvärr är utbudet av portar på baksidan lite begränsade. Det finns bara en HDMI 1.4-port och en DisplayPort 1.2. Önsker du att köra 60Hz är du alltså tvingad att nyttja DisplayPort, då HDMI 1.4 bara klarar 24Hz i 3840x2160-upplösning. Dessutom krävs detta också om du vill nyttja G-Sync, och har du inte ett kraftfullt Nvidia-grafikkort är det svårt att nyttja detta. Utöver detta finns två USB 3.0-portar i sidan av skärmen.

Detta är en annons:

Det är dock svårt att klaga på skärmens tekniska prestanda. En 4ms svarstid är lite i längsta laget för att vara riktigt konkurrenskraftigt, men det beror på IPS-panelen, och det är inte något du märker av alls i daglig användning. Dessutom gör IPS-panelen att du sitter fast med 60Hz. Färgerna erbjuder en djup och skärpa som är oerhört imponerande. Vissa säger att IPS-paneler "glöder" lite, men det var åtminstone inget vi märkte något av. Pixeldensiteten är mycket bra och PPI (pixlar per tum) är högre i 4K än på en något mindre 1440p-skärm.

Acer Predator XB321HK
Fler uttag baktill hade varit ett plus.

Allt är inte frid och fröjd dock, förutöver distinkt design, flotta specifikationer och fin färgåtergivning, så har XB321HK några stora minus. För att komma åt inställningarna för skärmen måste du komma åt baksidan och det är inte så intuitivt. Det borde även finnas snabbval mellan flera inställningar så man lätt kan växla mellan olika medietyper. Det finns två DTS-högtalare på baksidan, och de spelar också bakåt (naturligtvis) vilket ger en lite förvrängd ljudupplevelse. Solida högtalare i en sådan bildskärm är absolut inte ett krav, men det är alltid svårt att göra dem och resultatet är oftast en besvikelse.

Skärmen kostar i dagsläget över 10 000 kronor, vilket väl är rimligt med tanke på vad man får, med begränsningen i bilduppdateringen gör att något toppbetyg inte kan komma på tal från oss.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fin färgåtergivning, hög kvalitet, stödjer N-Vidia G-Sync, 4K-upplösning, skarp IPS-skärm
-
Saknar nog med uttag, begränsningar i bilduppdatering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content