Det kan tyckas lite onödigt att påpeka, men vi omger oss med teknik, och även om vi har lärt oss (förmodligen av medier som oss, förlåt) att fokusera mest på smarttelefonen i handen och grafikkortet i datorn, finns det otaliga produktkategorier där konkurrensen också är stenhård och där det är värt att lägga lite strålkastarljus och redaktionellt fokus.
Vi har redan tagit ett stort kliv in i det smartare köket och tittat på airfryers, mixers och stavmixers, för precis som en Iphone är de fullproppade med teknik, generationsförbättringar och olika konkurrenter med sina egna idéer om vad innovation ska göra för konsumenten.
Nu kommer vi till något så rudimentärt som spisen, som utan tvekan är hörnstenen i matlagningen. Även om det råder delade meningar om hur värme ska tillföras är det svårt att bortse från bekvämligheten med en induktionshäll, och den håller snabbt på att bli defacto-hällen i det moderna hemmet.
Vi har nyligen haft möjlighet att testa AEG:s absoluta toppmodell, 8000 SenseBoil & Fry-hällen, som inte bara kännetecknas av ett antal unika funktioner, utan även av en beläggning som AEG är särskilt stolta över: SaphirMatt. Så, en matt beläggning på själva hällglaset, vad är det som är så speciellt med det? Jo, för det första vann AEG för SaphirMatt på Red Dot 2024 (https://www.red-dot.org/project/saphirmatt-69056?ref=bttr.reviews), och för det andra är det inte bara en visuell översyn av hela konceptet, utan en förbättring som har helt pragmatiska fördelar för den som i slutändan använder SaphirMatt. Namnet är ganska passande, eftersom det finns en nubbad yta, vilket först och främst gör ytan mycket mer motståndskraftig mot allt som annars skulle repa en traditionell spishäll. Det innebär också att den inte absorberar flottiga fingrar på samma sätt, och man kan tänka sig att den förmodligen ändå skulle bli lite klibbig under användning, vilket är helt sant. Men det är också sant att det inte blir några repor när man till slut drar en trasa över den, och den är också lättare att rengöra.
Förutom den uppenbara förbättringen av de material som används för att skapa produkten är den här hällen också modernare när det gäller mängden sensorer som kombineras för att skapa mer intelligent matlagning. Ta SenseBoil, till exempel, som ger hällen dess namn. Tanken är att sensorer aktivt övervakar vatten, eller något annat, som kokar, och när det är på väg att koka över justeras temperaturen automatiskt för att säkerställa att det inte... ja, kokar över. Det låter så oändligt enkelt, och fungerar så oändligt effektivt.
Den är fortfarande zonbaserad, men via Bridge-funktionen kan du kombinera två zoner så att du kan placera en stekpanna eller något liknande och ändå få en jämn värmefördelning över pannan. Återigen, det låter enkelt, och det är verkligen något som erbjuds i viss utsträckning av konkurrerande hällar, men när du kommer från något lite mer arkaiskt som jag, är det enormt uppfriskande att se något så uppenbart implementeras så sömlöst.
Det är fortfarande en slider touch-funktion som är det primära sättet att styra, och även om tillverkare som AEG har kommit långt när det gäller att göra dessa responsiva, finns det fortfarande en bit kvar här. Att dra fingret över för att höja värmen måste ibland göras flera gånger, och om det finns lite fett eller bara ånga från något som kokar är pekfunktionen inte alls lika lyhörd. Det är inget stort problem i sig, och AEG:s modell här är nivåer bättre än vår egen häll, men ett paradigmskifte här skulle också vara att föredra. Kanske kan vi så småningom få mer involverade skärmar här som kan hålla oss uppdaterade om recept när vi lagar mat och justerar värmen?
Men när det gäller byggkvalitet, materialval och faktisk funktionalitet via PowerBoost och den tidigare nämnda Bridge-funktionen är detta en märkbar uppgradering för vad jag tror är de flesta induktionshällar du stöter på i danska hem, och även om den inte är helt billig (runt 14 300 kronor för den mindre 60-centimetersmodellen) är det omöjligt att klara sig utan dessa funktioner dagligen när du väl har blivit bekant med dem.