Svenska
Gamereactor
nyheter

Amerikanska kongressledamöter oroade av Sonys japanska affärsmetoder

De hävdar att Sonys metoder när det gäller TV-spel i hemlandet kan bryta mot handelsavtal mellan USA och Japan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När vi talar om Microsoft och Sony i samma mening numera är det oftast i samband med uppköpet av Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar. Den här gången handlar det dock inte direkt om det (även om detta kan vara en taktik för att få affären godkänd i USA) utan snarare om Sonys konsolverksamhet i hemlandet Japan, vilken Microsoft anser bryter mot handelsavtalen mellan USA och Japan.

Frågan har tagits upp av ett flera medlemmar ur den amerikanska kongressen som pressar Biden-administrationen att vidta åtgärder mot den "imbalanced Japanese video game market, which we are concerned may be a result of a discriminatory trade practice that could violate the spirit of the U.S.-Japan Digital Trade Agreement", som det står i ett brev som undertecknats av berörda kongressmedlemmar (tack Axios).

I brevet konstateras att Sony har en andel på 98 procent av marknaden för avancerade konsoler i Japan och att företaget undertecknar avtal som syftar till att hålla japanska spel borta från Microsofts enheter, vilket, om det är stämmer, bryter mot antitrustlagstiftningen och skulle vara "a serious barrier to U.S. exports with real impacts for Microsoft and the many U.S. game developers and publishers that sell globally but see their earnings in Japan depressed by these practices.".

Microsofts användning av begreppet "high-end console" inkluderar inte Switch och de exkluderar därmed Nintendo från detta samtal, sannolikt ett resultat av att Microsoft och Nintendo verkar vara ha god kontakt just nu under den pågående uppköpsprocessen av Activision Blizzard (där det står klart att Nintendos format hädanefter kommer få Call of Duty-serien). Därför vill Microsoft inte dra in en annan japansk titan i dessa antitrust- och handelsavtalsbrottsanklagelser.

Efter detta brev har Katherine Tai, som företräder den amerikanska senaten, lovat att undersöka situationen, något som kan gå stora konsekvenser för Sony.

Amerikanska kongressledamöter oroade av Sonys japanska affärsmetoder


Loading next content