Svenska
Gamereactor
recensioner
Another Crab's Treasure

Another Crab's Treasure

Aggro Crab Games bjuder på ett äventyr i den överfyllda Soulslike-kategorin, men lyckas med konststycket att bjuda på något vi inte sett tidigare...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Another Crab's Treasure är utvecklat av teamet bakom den satiriska titeln Going Under (en dungeon crawler) och känns som ett aprilskämt som fått eget liv. Det utspelas i en livfull undervattensvärld och skiljer sig från den uppsjö av andra Soulslike-spel som översvämmat marknaden de senaste åren genom att ha en mer underfundig ton och är fyllt av ordlekar med mycket humor. Efter att ha uppmärksammats under en Nintendo Indie World Showcase nyligen har det nu släppts till PC, Playstation, Switch och Xbox.

Another Crab's Treasure
Såhär kan ett Soulslike också se ut. Kul med något nytt.

I Another Crab's Treasure spelar du en bedårande liten eremitkräfta vid namn Kril, vars liv vänds upp och ner efter att en "lånehaj" konfiskerat hans skal. Kril kämpar för att betala sin skatt och lämnas ensam utan sin mest värdefulla ägodel och måste leta igenom havet för att hitta den igen. Eftersom det är fyllt av mordiska krabbor, elaka blåsfiskar och andra dödliga kräftdjur befinner sig Kril på milt sagt djupt vatten (japp, jag vet vad jag skriver) och måste kämpa för sin överlevnad.

Till skillnad från typiska Soulslike-spel (åtminstone innan Elden Ring) är Another Crab's Treasure mycket mer öppet i sin banedesign och ger mer frihet att utforska. Under resans gång kommer du färdas genom kelpskogar, korallrev och sandslottsstäder. Dessa öppna områden bidrar till att förebygga frustration om du fastnar, eftersom du alltid kan gå utanför den upptrampade stigen och göra lite välbehövlig grinding. Plattformandet har också en större tyngdpunkt här och det finns en mer uttalad känsla av vertikalitet på banorna. Kril kan skjuta sig genom vattnet under en begränsad tid, hoppa på svampar och ta tag i avlägsna områden med hjälp av fiskelinor.

Detta är en annons:
Another Crab's TreasureAnother Crab's Treasure
Systemet med de olika skalen är helt briljant.

Det är dock i striderna som det känns mest bekant, eftersom du måste studera dina motståndare, undvika deras attacker och straffa dem när tillfället är det rätta. När du dödar fiender samlar du också mikroplaster (spelets Souls-ekvivalent), som kan användas för att förbättra egenskaper som hälsa, motstånd och skada. Du kan också utrusta dig med upp till tre olika föremål för att förbättra din statistik och du kan växla mellan dem när som helst.

Kril kan bära föremål som slängts på havsbotten som skal för att skydda sig mot de många irriterande havsdjur du stöter på. Alla dessa skal, som består av allt från övergivna tennisbollar till fjäderbollar och snapsglas, har individuella försvarsvärden och specialförmågor som man måste ta hänsyn till. Läskburken avfyrar till exempel bubblor så du kan attackera på avstånd, medan tekoppen förbättrar din attackhastighet så du kan slå extra hårt.

Another Crab's Treasure
Another Crab's Treasure ingår med Game Pass så passa på att ge det chansen.
Detta är en annons:

Du kan också gömma dig i ditt skal för att absorbera skador, men om du inte är försiktig behöver du leta ersättning. Dina skal kan gå sönder om du tar för mycket skada, men du kan enkelt hoppa in i ett annat om du hittar ett i närheten på marken. Att byta mellan skal i stridens hetta hjälper till att hålla bataljerna fräscha, och det finns en påtaglig känsla av fara när man vandrar runt naken på jakt efter ett nytt hem.

Ett annat område där Another Crab's Treasure lyckas väl är genom att erbjuda en mer lättillgänglig inställning till vad som annars är en väldigt bestraffande genre. När du misslyckas med en bosskamp kan du välja att teleportera dig direkt utanför arenan, vilket besparar dig en massa tråkig backtracking. Det finns också ett antal olika tillgänglighetsinställningar du kan använda för att till exempel sakta ner spelet och öka chansen att få in dina kontringar. Lustigt nog kan du till och med avfyra en pistol för att skjuta fiender om du fortfarande har problem.

Another Crab's TreasureAnother Crab's Treasure
Visst finns det saker för veteranerna, men många lär nog ändå tycka att det saknas gnista.

Another Crab's Treasure är ett uppfriskande och udda tillskott i den ofta intensiva och svårbegripliga världen av Soulslike-spel. Dess tillgänglighet gör det till en bra startpunkt för nykomlingar, och veteraner inom genren lär uppskatta skillnader som den öppna världen, det större fokuset på plattforms-gameplay och de många skalen som kan användas. Vi rekommenderar definitivt att du kollar in det om du letar efter en unik twist på denna mycket välfyllda genre.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Unik twist på genren, väldigt lättillgängligt, Shell-mekaniken är originell, väldigt underhållande, smarta hjälpmedel, fin design
-
Lite för lätt, kanske inget för Soulslike-veteraner
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Another Crab's TreasureScore

Another Crab's Treasure

RECENSION. Skrivet av Kieran Harris, GR EU

Aggro Crab Games bjuder på ett äventyr i den överfyllda Soulslike-kategorin, men lyckas med konststycket att bjuda på något vi inte sett tidigare...Loading next content