Svenska
Gamereactor
nyheter

Apple, Meta och Google undersöks för brott mot konkurrenslagstiftningen

Bjässarna hotas nu av fullkomligt enorma skadestånd om de inte respekterar reglerna som ska skydda konsumenter inom EU...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Europeiska kommissionen låter meddela att de nu inleder en undersökning av Apple, Meta (Facebook) och Google eftersom de misstänker att de tre jätteföretagen inte följer konkurrenslagstiftningen som spikades i och med Digital Markets Act.

Tillsynsmyndigheten menar att Googles Play Store och Apples App Store var och en gynnar sina egna respektive appar och tjänster, och Google är till och med under utredning för hur dess webbläsare fungerar på liknande sätt. Apple är även i skottlinjen för hur de hanterar webbläsare till sina Ios-system, medan Meta utreds för sitt "pay or consent"-system när det kommer till annonser. Utöver det måste Meta ändra sin chatt-tjänst Messenger och inom 18 månader göra det kompatibelt med andra meddelandetjänster.

Vidare får Apple kritik för sin avgiftsupplägget på App Store, och onlinebutiker som drivs av Amazon studeras också för att avgöra om de också prioriterar egna produkter.

Undersökningarna förväntas ta cirka 12 månader att slutföra, och när detta skett kommer de stora teknikföretagen informeras om vad de behöver göra för att säkerställa att de inte bryter mot antitrustpolicyn. Om de inte vidtar dessa åtgärder och riktlinjer kommer varje företag tvingas betala absolut massiva skadestånd på 10% av den totala årliga globala omsättningen, och eventuellt till och med så mycket som 20% av den årliga globala omsättningen om det bedöms att det rör sig om upprepade överträdelser.

Apple, Meta och Google undersöks för brott mot konkurrenslagstiftningen
Är det bra att EU sätter hårt mot hårt mot Big Tech, tycker du?

Tack The VergeLoading next content