Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Arendal 1961 Tower

Norska Arendal (nej, inte där Elsa bor) har släppt lös en lillebror till den rosande 1723-högtalaren och vi på Gamereactor har hårdtestat tower-modellen under de gångna tre månaderna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi blev alla en smula förvånade över hur smidigt små norska Arendals 1961 Tower-högtalare är när vi först packade upp vårt recensionsexemplar. Inte minst eftersom de officiella produktbilderna på Arendalsound.com ger sken av att de är mycket större än vad de faktiskt är. 83 centimeter höga, 16,3 cm breda med ett djup på 28,5 centimeter är 1961 en klart mindre version av referenshögtalaren 1723 som tagit hifi och hemmabiovärlden med storm det senaste året.

Arendal 1961 TowerArendal 1961 Tower
Designen är verkligen urläcker och byggkvaliteten superb.

Här på Gamereactor har vi under de senaste månaderna byggt ihop en liten vinylrigg där vi avser att recensera ännu fler officiella spelsoundtrack på LP under de kommande två åren och förutom Thoréns TD400-spelare, SU-G700-förstärkaren från japanska Technics och Supra Sword-kablarna (tillverkade här hemma i Sverige) har vi alltså kopplat in ett par Arendal 1961 Tower-högtalare som efter dryga 50 timmars lyssnande nu verkar vara inspelade och redo att kritiseras. Eller berömmas. För det råder absolut ingen som helst tvekan om att norskarna lyckats, här.

1961 är en 2,5-vägshögtalare, huserar fem stycken element varav fyra av dem är 5,5 tum stora woofers och en av dem en diskant som mäter 28 mm. Elementen är byggda av Arendal själva, kabinettet är konstruerat av HDF vilket likt MDF är ett dött högdensitetsmaterial gjort av hoppressade träfibrer. Högtalarna väger 18 kilo styck och är superstiligt designade i den där typiskt skandinaviska skolan där "less is more" hör till nyckelorden för de grundläggande formerna. Medföljer gör ordentliga golvspikar samt stålpuckar som man kan ställa högtalarna (med spikarna) på så till vida man är rädd om sitt parkettgolv.

Arendal 1961 Tower
Spike-designen och hur dessa högtalare lutar lite bakåt för att diskanten ska kunna spela direkt in i örat på dig som sitter ned, är lysande.
Detta är en annons:

Arendal, likt andra nordiska hifimärken såsom Audio Pro, Marten, Genelec, Dali och Dynaudio står för min del för en ljudkaraktär som likt vår skandinaviska stilism upplevs som stram, kontrollerad, avskalad och "ren" på ett sätt som gör att de mäter väldigt bra, när de sätts i de mest analytiska av testbänkar. 1961 passar in på den beskrivningen utan att för den skull framstå som sterila eller tråkiga, tvärtom. Omfånget är imponerande och kontrollen superb utan att färga ljudet på ett sätt som flera tyska och kanske framförallt amerikanska högtalarmärken ständigt gör. Detta gör för egen del att 1961 från norska Arendal känns mer lämpade för film än musik då film blir som allra bäst med en mer "korrekt" högtalare än med något som färgar ljudet starkt för att nå en viss typ av karaktär, som exempelvis Klipsch eller JBL.

Arendal 1961 TowerArendal 1961 Tower
1961-modellen är balanserad med härligt omfång och strålande kontroll.

När jag lyssnar på Gang of Youths senaste skiva "Angel in Realtime" i Arendal 1961 Towers upplever jag ljudet som en liten aning för kallt och avskalat medan de briljerar när jag spelar den mixmässigt otroliga Sting-skivan "The Bridge" och då framförallt spåret Captain Bateman. Dessa högtalare briljerar dessutom när jag ställer dem i vårt testrum och bränner igång Avengers: Infinity War på Blu-ray eller när jag kickar igång Halo Infinite på Xbox Series X då elementen är rappa, rytmiskt strålande med riktigt fin tonkontroll och tonalitet. 1961 hanterar distortion på ett lysande vis och det märks att det sitter premiumkomponenter i dessa, rakt igenom. Det dynamiska omfånget och möjligheten att verkligen plåga dessa med ordentliga mängder volym, gör dem till ett klockrent alternativ för den som vill bygga ljudrigg och kunna växla mellan musik, spel, TV och film.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbar design, fantastisk byggkvalitet, tunga och ursnygga, superb tonalitet, rapp och exakt basåtergivning, älskar hög volym
-
Saknar lite värme i mellanregistret och basen
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Arendal 1961 Tower

Arendal 1961 Tower

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Petter Hegevall

Norska Arendal (nej, inte där Elsa bor) har släppt lös en lillebror till den rosande 1723-högtalaren och vi på Gamereactor har hårdtestat tower-modellen under de gångna tre månaderna...Loading next content