Svenska
Gamereactor
recensioner
Ark: Survival Evolved

Ark: Survival Evolved

Nu har äntligen Studio Wildcards ambitiösa överlevnadsäventyr lämnat Early Access-stadiet och det är en enorm värld som väntar. Men hur roligt är det egentligen att hänga med dinosaurier?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Nog för att jag ibland kan verka bakåtsträvig... propagera för att det var bättre förr men så långt tillbaka som Krita-perioden vet jag inte om jag kan sträcka mig. Att bli uppäten av skräcködlor, inte hitta receptbelagd lotion för sina stjärtutslag eller tvingas äta bark till middag i 891 dagar i sträck - är inget jag önskar mig direkt. Tydligen tyckte Petter det, dock. Att jag skulle få känna på den typen av leverne då han hörde av sig och undrade om jag kunde recensera Ark: Survival Evolved. "Visst.", tänkte jag och sa "ja." Inte för att jag visste mer om Ark än att det innehöll dinosaurier och utspelade sig på en, vid första anblick trevlig, ö som såg ut att vara tagen direkt ur Söderhavet. Nej, utan för det var något jag inte haft alla spröt möt innan och lite omväxling är ju aldrig fel. Lite snabba efterforskningar (och en nedladdning) senare vaknade jag upp på strandkanten, utan kläder, tillhyggen, eller ett tips på vad jag skulle göra.

Ark: Survival Evolved
Det är rätt snyggt om du har kraften att bära upp det.

Jag spelade alltså aldrig det här under beta-perioden vilket gör att min infallsvinkel i den hör recensionen blir en smula annorlunda. I väntan på sagda informationsruta började jag strosa runt i sanden och se mig omkring. Palmer, stenar, nedfalla träd och annat naturbråte låg utspritt på marken. Jag gick fram till ett träd och tryckte prövande på RT, varpå min karaktär slungade iväg näven rakt in i barken. Jag fick tre träflisor i inventariet för det lilla utspelet. Sen tittade jag rakt ner i marken och tryckte, lika prövande som förra gången, på Y. Vips hade jag begåvats med ett par bär. Sen hörde jag ett irriterat läte strax bakom mig.

Det visar sig vara en enorm dinosaurie som stirrar förvånat på mig (kanske hade jag vandrat in på dennes revir?). Den är minst två meter hög och jag känner mig plötsligt väldigt utlämnad till vad denne best kan ha i åtanke. Men den vänder bara lojt på huvudet och marscherar iväg igen, till min stora lättnad. Efter detta möte bestämmer jag mig för att det nog är en bra idé att tillverka ett tillhygge att försvara mig med, för snart känns det som om ön kryllar av förhistoriska djur som alla ser mig som potentiell lunch. Det är även klokt att bygga en hydda, göra upp en eld och inte minst... Tillverka kläder att bära.

Detta är en annons:
Ark: Survival Evolved
Du kommer under ditt äventyr stöta på olika typer av dinosaurier, som alla är olika vänligt inställda.

Där har du i princip grunderna i Ark: Survival Evolved; samtidigt som du håller dig vid liv är det upp till dig (eller dig och dina vänner) att samla på er resurser för vilka ni sedan bygger upp er civilisation med. Jag säger civilisation men menar såklart boplats (fast man kan väl kalla en boplats i en värld bestående av antika ödlor civilisation, eller?) Några tips på vad som kan vara vettigt att satsa på i tidigt stadie är försvar (hacka, stenyxa eller spjut), kläder (brallor, tröja och ett par dojor) och tak över huvudet. För att snickra ihop dessa krävs som sagt resurser och dessa måste du införskaffa själv. I olika områden finns olika mycket resurser och därför kan det vara värt att utforska olika områden eller olika servrar. Men ett varningens ord - olika områden betyder olika typer av motstånd.

Ark: Survival Evolved
Nej, jag dödade inte mig själv! Jag blev biten av en ormliknande slang. Förbered dig på att se mycket av det här.

Olika servrar kan vara bra då ekonomin varierar beroende. Med det menar jag att olika resurser är värda mer eller mindre beroende på var du kommer. Skulle det vara så att du inte lyckats byta till dig önskat antal eller du hellre vill köra solo, går det utmärkt. Värt att notera är dock att Ark: Survival Evolved är tänkt att spela tillsammans med andra, då det är väldigt utmanade på tumanhand. Som du säkert redan förstått är resurser en stor del av spelet (i dubbel bemärkelse, mer om det senare) och insamlingen av dessa kan ta evigheter. Som tur är kan du tämja olika urdjur och sedan använda dessa som transportbilar.

Detta är en annons:

Men att tämja är lättare sagt än gjort. För att ragga upp en ödla krävs det att du först söver denne (vilket görs via sömnpiller eller ren och skär armkraft) för att sedan mata djuret tills vederbörande ser dig som kompis framför potentiellt mellanmål. Beroende på djur kan det handla om minuter eller timmar innan den vandrande väskan ter sig till dig. Och det är förutsatt att den inte har ihjäl dig innan.

När du väl samlat på dig material gäller att börja bygga, och byggläget påminner väldigt mycket om det i Fallout 4. Du placerar grund, golv, väggar, tak från din egen synvinkel och stundvis känns själva placeringen som en direkt kopia. När du väl fått upp din hydda gäller det att försvara den mot fiender som hellre vill se den i sin eget ägo. För att inte tala om att bygga ut den med mer tåligt material för ökat försvar. Eller tillverka olika verktyg som underlättar för att få tag på mera åtråvärd råvara.

En annan aspekt av överlevnad är att inte bara bygga husen, utan bo i dem också. Bo som i att äta, dricka, hålla värmen och gå på muggen. Spelet kräver att du håller koll på din kroppstemperatur, vätskenivå och hunger. I mitt tycke minskar hungern lite för snabbt och många gånger har jag behövt söka mig till mystiska bär vid mina fötter eller till och med rått kött för att inte dö av svält (det har jag också gjort, vill jag bara påpeka - många gånger).

Ark: Survival Evolved
Spelet går i kort ut på att springa runt och slå på saker och ting... För resurser.

Något som jag stör mig ganska mycket på, och som ligger till hyfsad stor del av betyget, är avsaknaden av assistans. Assistans som den där hjälpande handen som dyker upp på skärmen antingen direkt, eller efter det att man strövat omkring en stund utan att göra spelet till lags. Nu kräver jag inte att man ska bombarderas med inforutor men här saknas det möjlighet till tips eller hjälp. Det saknas helt. Det finns rutor, ja, men dessa dyker upp först när ens kritiska nivåer (exempelvis hunger, köld eller skada) nås och då är det bråttom att åtgärda. Lite mer framförhållning på det hade varit önskvärt.

Det ges heller inga quests i form av regelrätta "uppdrag", utan det blir upp till dig att samla redan från start. En liten serie uppgifter hade inte varit fel och jag tror den hade fungerat som invaggning i hur spelet fungerade. Det hade nog hjälpt en del att ta sig in i det ordentligt (mig själv inkluderad). För som det ser ut i nuläget finner jag den enorma friheten man får i början övermäktig, om jag ska vara ärlig. En liten hjälpande stig till grunderna skulle uppskattas.

Ark: Survival Evolved
När du strider mot en ödla och det går bra för dig, då är Ark: Survival Evolved som bäst.

Sen är spelet väldigt utmanande i min mening. Ja vet, det är ett överlevnadsspel och tanken är därför att du ska överleva. Men när man som jag spelar på normal, känns det bitvis lite för svårt. När du dör (vilket du kommer göra ett par gånger, framför allt i början) förlorar du allt du snickrat ihop. Detta gäller det som finns i inventariet och det försvinner bara. Poff... Gone. Dessa ting hade gärna fått trilla ur och bli liggandes på marken, fria att åter plockas upp eller snos av andra. Det är ju bara min åsikt, förstås.

Grafiken då? Trevlig, helt klart. Mycket trevlig. Om du har tillräckligt med kraft vill säga... För PC-versionen av Ark: Survival Evolved (den jag spelat) är väldigt prestandaintensiv och även om jag har en dator som är ljusår bortom systemkraven, går det inte att köra det utan knastrig hårdvaru-irritation. När jag skruvar upp inställningarna till "ultra" kippar spelet efter andan och skärmuppdateringen sjunker som en sten. Jag har även märkt av "screentearing" till den milda grad att jag irriterat mig på det. Det krävs inte mycket för att räkna ut att systemkraven listade på Steam är minimum-specs, men för att köra det på högsta skulle kräva en dator som till och med NASA skulle få svårt att få fram.

Ark: Survival Evolved
Dålig optimering till trots finns det mycket att dra och slita i, i menyerna.

Men grafiken på "high" då? Den är väldigt snygg och med intensiva och sprakande färger bjuder den på den där härliga söderhavskänslan som jag är så svag för. Även solskenet som kastar sina stekande strålar bländar vackert på sina ställen. Sägas ska också att det på ultra, är hiskeligt vackert men för egen del vill jag ha aningen smidigare flyt där man måste kompromissa.

Men tekniken innefattar mer än bara bild efter bild. I första hand spelkontrollen som här fungerar större delen av tiden. Jag har under min tid med spelet inte märkt av några större farthinder vad gäller denne, vilket är trevligt. Det hände att den glappade då, då (inte reagerade när jag tryckte på knapp X eller Y) eller att kameran stack iväg lite för långt när jag justerade vinkeln. Detta är såklart goda nyheter för spekulanter och det känns bra att inte dras med för stora problem i det området.

Om jag skulle försöka mig på att sammanfatta Ark: Survival Evolved så skulle jag säga såhär: Jag märker att ambitionen att skapa en omfattande och utmanande överlevnadssimulator finns där, och viljan att måla upp en detaljerad och inbjudande presentation av den. Men som det ser ut i nuläget finner jag svårighetsgraden aningen övermäktig och det tillsammans med en handfull buggar och en rätt så kass optimering ger spelet en svag sjua. Jag hade ärligt talat förväntat mig mer av Ark, speciellt då det befunnit sig i beta-fas (early access) i över två år.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snyggt, utmanande, varierat, omfattande, många timmars underhållning för den intresserade
-
Buggigt så in i Norden, dåligt optimerat, hög inlärningskurva
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Ark: Survival EvolvedScore

Ark: Survival Evolved

RECENSION. Skrivet av Andreas Blom

Nu har äntligen Studio Wildcards ambitiösa överlevnadsäventyr lämnat Early Access-stadiet och det är en enorm värld som väntar. Men hur roligt är det egentligen att hänga med dinosaurier?Loading next content