Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Årets överraskning 2021

Spelåret 2021 lider mot sitt slut och Gamereactor är i full gång med att kora det bästa från de gångna 12 månaderna. Här kommer årets bästa överraskningar...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Missa inte de andra kategorierna:
Årets hårdvara 2021
Årets ljud 2021
Årets karaktär 2021

Årets överraskning 2021

(5) Outriders
Polska People Can flys Outriders var en udda fågel när det släpptes under våren. Ett spel som på alla sätt känns som ett live service-spel, dock utan en enda mikrotransaktion. Istället fick vi ett väldigt matigt äventyr med mycket att göra, ljuvlig co-op och de mest ursinniga striderna vi deltagit sedan Doom Eternal. Det vi på förhand trodde skulle bli en kul actionbagatell blev istället något vi spelade vidare hela sommaren och återupptog dessutom nyligen i samband med den stora uppdateringen, samt Square Enix mest framgångsrika nya spelserie någonsin. Vem kunde väl tro det? Inte vi i alla fall, en solklar överraskning av det bra slaget.

Årets överraskning 2021
Detta är en annons:

(4) Hot Wheels Unleashed
När vi på förhand tänkte oss ett racingspel baserat på ett märke för leksaksbilar så var det få av oss som ens höjde på ögonbrynen. Lego Racers, ett annat spel med plastkärror, var ju förvisso bitvis riktigt underhållande när det begav sig men förväntningarna på Hot Wheels Unleashed var minst sagt svala när vi första gången anlände till den färgsprakande huvudmenyn. Men redan efter första racet var vi övertygade, för att ratta runt på banorna i det till synes oändligt stora vardagsrummet var en ren fröjd för både nybörjare och inbitna racingfantaster. Det lättillgängliga upplägget i kombination med den underbara körkänslan och de färgsprakande texturerna gjorde susen för vår upplevelse och Hot Wheels Unleashed levererade i slutändan en racingfest som sträckte sig långt över våra förväntningar och förtjänar därför en självklar plats på vår lista.

Årets överraskning 2021

(3) Marvel's Guardians of the Galaxy
Vi var många som fnös åt Eidos Montréals Marvel's Guardians of the Galaxy när det först visades upp i somras. Karaktärsdesignen var på flera håll märklig, fienderna och striderna såg makalöst ointressanta ut och kändes även underutvecklade men även beslutet att enbart låta spelaren axla rollen som Star-Lord kändes idiotiskt. Nej, det var inte sannerligen inte mycket som såg lovande ut på förhand men när vi väl fick uppleva det på egen hand visade det sig att detta minsann var ett riktigt bra spel. De många olika dräkterna gjorde det lätt att förbise den märkliga karaktärsdesignen och striderna var inte alls så tråkiga som de på förhand såg ut att vara. Nej, de var till och med riktigt bra och att kunna dräpa utomjordliga varelser till tonerna av underbar åttiotalsmusik gjorde det omöjligt att inte trivas som fisken i vattnet. Berättelsen var riktigt underhållande och karaktärerna var strålande och trogna. Vi kunde vid flera tillfällen inte hindra oss att skratta åt de bisarra konversationerna där framför allt Drax står sig som en av de roligaste spelkaraktärerna vi någonsin haft nöjet att stöta på.

Årets överraskning 2021
Detta är en annons:

(2) Riders Republic
Att Ubisoft lyckades leverera ett extremsportspel av denna kaliber var inget vi hade räknat med. Snarare ramlade vi nästan av stolen av genuin förvåning när det visade sig att våra ytterst lågt ställda förväntningar inte alls stämde överens med verkligheten. Här hade vi gått runt i tron om att det skulle vara en generisk buggfest fylld av mikrotransaktions-gegga och enformigt gameplay, det var nästan så att vi drog oss för att starta recensionskopian och så visade det sig vara både en nyskapande och välbalanserad lekstuga för adrenalin-junkies, en hubvärld till brädden fylld av upptäckarglädje. Visst inhyste nationalparken och dess medborgare pinsam dialog, ett stereotypt soundtrack och hysteriska buggar men framför allt var det en kick vi inte upplevt sedan SSX och Tony Hawk sopade mattan med konkurrensen, på den tiden när vi skolkade från plugget för att sitta hemma och hamra knappcombos långt in på nätterna. Här bjöds vi på en intagande och vidsträckt spelvärld med pudersnö och galna tävlingar där i princip vad som helst var möjligt. Möjligheten att kunna byta från snowboard till jetpack mitt i ett race kändes helt naturligt och avsett vilken utrustning vi valde så var den alltid där, alltid närvarande. Farten. Känslan av att något hela tiden stod på spel. Ett risktagande och en tävlingsinstinkt som plötsligt väcktes till liv. När vi vann jublade vi högt och när vi torskade precis på mållinjen förlorade vi inte bara ett race. Det var värre än så. Ett uppblåst ego, fyllt av tidigare vinster blev plötsligt både tomt och sårat men vi spottade i näven, tog ett nytt grepp om stavarna och kastade oss ner för stupet igen.

Årets överraskning 2021

Årets största överraskning 2021:
(1) Valheim
Att vi är ruskigt duktiga på att utveckla spel i Sverige kommer knappast som någon nyhet och det gångna året har återigen på visat vilken enorm kreativitet och kompetens våra spelstudios och kreatörer besitter. För vem kunde på förhand ana att det kunde vara så här kul att hugga träd, samla sten och plocka bär? Den helsvenska vikingasagan Valheim överraskade som inget annat i år och bjöd på en överlevnads upplevelse stöpt i fornnordisk mytologi. Det var ett äventyr utöver det vanliga som vi helt enkelt inte kunde få nog av. Där fanns alltid ett nytt hav att segla över, en ny grotta att utforska eller ett nytt berg att bestiga. Med sin rysligt stämningsfulla ljussättning, balanserade men utmanande svårighetsgrad och fantastiska byggnadsmekanik så försvann timmarna i ett nästan otäckt tempo. Att det sen dessutom gick att äventyra tillsammans med en grupp vänner var som grädde på moset, där fanns få andra ögonblick i år som kunde mäta sig med känslan att segla över ett stormande hav i ett vikingaskepp tillsammans med sina närmaste vapendragare. Att framtiden är ljus för Richard Svensson och Iron Gate råder det ingen tvekan om, och med de ständiga uppdateringarna och inflödet av nya mekaniker, byggnadselement, områden och utmaningar så kommer fenomenet Valheim bara att växa. Det är spelet som till en början ingen pratade om men som på bara några månader lyckades bli en av årets absolut största snackisar och en helt otroligt försäljningsframgång. Ett svenskt vikinga-under som är här för att stanna och som inneburit den absolut största överraskningen i år.

Missa inte de andra kategorierna:
Årets hårdvara 2021
Årets ljud 2021
Årets karaktär 2021Loading next content