Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg och Gryningens beskyddare

Fria Ligan driver på den svenska rollspelsrenässansen med en aldrig sinande entusiasm och vi har besökt postapokalypsen i Mutant Hindeburg och den episka kampanjmodulen Gryningens beskyddare. Välkommen till den nya gryningen bortom den stora katastrofen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det blir lätt en smula rörigt när man börjar botanisera i Mutants brokiga historia genom åren, ett kulturellt fotavtryck som är minst sagt avsevärt och egentligen bara överskuggas av Äventyrsspel ikoniska Drakar och Demoner. Förstautgåvan landade på svenska butikshyllor under tidigare delen av åttiotalet och genom åren fann snabbt sin publik bland de törstande rollspelarna som inte verkade kunna få nog av fantasieggande distanta världar och äventyr. Över åren genomgick Mutant flera stora tematiska förändringar och de kreativa krafterna bakom spelet blickade tydligt på de då rådande trenderna i Hollywood något som också resulterat i att de olika utgåvorna av spelet fick en väldigt distinkt karaktär. Vad som från en början var en utpräglat postapokalyptisk upplevelse baserad på framförallt George Millers och Enzo G. Castellaris verk hade mot slutet av åttiotalet transformerats till nästan ren Cyberpunk.

Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg och Gryningens beskyddare
Köp en dagstidning av tant Agda!

Under större delen av nittiotalet levde de svenska rollspelen en långsamt utdöende existens och bakgrunden till detta bjuder inte på några enkla svar och samma trender kunde ses på andra håll inom rollspelsindustrin så fenomenet var absolut inte isolerat till att enbart påverka Sverige. Mot mitten av nittiotalet var loppet i princip kört och de sista åren innan Target Games (som var moderbolaget till Äventyrsspel) upplöstes gjordes noll nysatsningar på rollspelen och framtiden såg onekligen blek ut för mutant. Idag ägs alla av Targets rättigheter av Paradox Entertainment som hyrt ut licenserna till Fria Ligan vilka nu efter mer än trettio år återvänder till postapokalypsen i sällsamt skådad stil. För Mutant Hindeburg och Gryningens beskyddare är två hejdlöst välproducerade böcker som ger prov på vilken otrolig passion de som jobbar på Fria Ligan förlag verkligen har för källmaterialet. Detta är den nya gryningen. En framtid befolkad av muterade människor, djur och robotar som alla lever sida vid sida och en direkt uppföljning på den klassiska utgåvan av Mutant från 1984.

Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg och Gryningens beskyddare
Böckerna är strålande vackra!
Detta är en annons:

Mutant Hindenburg och kampanjboken Gryningens beskyddare bjuder på nästan femhundra sidor otroligt välskriven läsning ackompanjerad av underbart vackra och fantasieggande målningar som målar upp hur livet är efter den stora katastrofen. Som spelare väljer du själv huruvida du vill spela en knappt fungerande plåtburk som rullar runt på två hjul, en muterad människa med fler ben än armar eller en lönnmördande katt med hög hatt och krypskyttegevär. Varje släkte har sina unika egenskaper och precis som i vilket annat bra rollspel som helst går det att anpassa sin karaktär på en mängd olika vis. Vill du så finns här till och med regler för att spela med din gamla karaktär från originalspelet, om du nu skulle råka ha ditt gamla karaktärspapper från trettio år. En klart kul och charmig detalj. Precis som med sina många andra rollspelsprodukter har Fria Ligan jobbat hårt med att göra upplägget i böckerna så pedagogiskt det bara går. Här finner du ingen komplicerad rappakalja som förutsätter år av förkunskap inom ämnet. Nej alla bjuds in i stugvärmen och det är i sanningen en sann fröjd att läsa igenom de vackra sidorna.

Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg och Gryningens beskyddare
Syskonen mus idkar bus med två påtända grisar.

Böckerna utspelar sig och beskriver huvudsakligen Pyrissamfundets huvudstad Hindenburg som fungerar som utgångspunkten i denna postapokalyptiska värld och vart från alla karaktärer utgår. Bortom dess trygga väggar lurar ödemarken, zonerna. Ett oigenkännligt norden splittrat under flera styrande ledare som alla har sina egna intressen. Bakgrunden är rik och beskrivs i detalj i ett av bokens tolv kapitel där man som läsare bland annat får stifta bekantskap med Ulvriket och deras otäcka huvudstad Nekropolis, Theresias robotarmé och Gotländska öriket med sin mäktiga flotta. Vill du så går det dessutom utmärkt att knyta samman spelmaterialet i Hindenburg med det som finns i expansionerna Genlab Alfa, Maskinarium och Elysium tillhörande Mutant: År Noll för en ännu mer köttig spelupplevelse. Rent mekaniskt är Mutant Hindenburg väldigt strömlinjeformat och använder sig av ett T6-system för att bestämma utfallet på strider och händelser. Kort och gott, allt du behöver är en samling helt vanliga sex-sidiga tärningar för att sätta igång med spelandet.

Rollspelsspecial: Mutant Hindenburg och Gryningens beskyddare
Vill du spela en skjutglad älg? I Mutant kan du.
Detta är en annons:

Till skillnad från många andra rollspel på marknaden så utmärker sig Mutant Hindenburg genom sin mer avrundade utmaning och det är väldigt tydligt att tillgängligheten varit ett ledord genom hela utvecklingen av spelet. Det är uppfriskande och snyggt balanserat mellan att vara inbjudande men inte fördummande. Alla val och anpassningsmöjligheter finns fortfarande kvar här och likväl så bjuder Mutant på en hel del djup för den som så söker det. Med det sagt så kanske inte det är det mest tilltalande av rollspel för de som verkligen älskar att konstruera dödsutdelande glaskanoner med flera sidor Excelberäkningar som underlag. Nej detta är inte Pathfinder eller Dungeons and Dragons men för de av oss som uppskattar lite mer klassiskt rollspelande och en välskriven värld rik på historia och färgglada karaktärer så är Mutant Hindenburg och kampanjboken Gryningens beskyddare ett solklart köp som kommer bjuda på otaliga timmar spänning och skratt runt bordet. Att det dessutom är bland de mest nybörjarvänliga rollspelen jag haft nöjet att läsa är ett stort plus och tillsammans med det mysiga temat som blandar fabler med postapokalyps så är detta en regelrätt fullträff för Fria Ligan.

Betyg: 9/10
Rekommenderad ålder: 15
Antal spelare: 3+
Pris: 449kr (Mutant Hindenburg), 349kr (Mutant: Hindenburg - Gryningens beskyddare)

Tidigare artiklar i denna serie:
Rollspelsspecial: Neotech Edge
Rollspelsspecial: Mörk Borg
Rollspelsspecial: Skjut dom i huvudet
Rollspelsspecial: Twilight 2000 - 4th EditionLoading next content