Svenska
Gamereactor
artiklar
Världens 12 bästa actionspel

Världens 12 bästa actionspel

Så var det dags att ranka spel igen. Denna gång inriktar vi oss på tredjepersons actionspel, en genre med så många tokhöjdare att vi sedan länge tappat räkningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
Världens 12 bästa actionspel

12: Turrican II
Format: Amiga / Utvecklare: Factor 5 / Utgivare: Rainbow Arts / År: 1991

HQ

Svinläcker teknoorganisk design, fantasifull speldesign och ett av de bästa actionspelssoundtracken någonsin gjorde Turrican II till ett klockrent spel som fortfarande är underhållande, mer än sexton år senare, i en genre som mer än någon annan är grafikintensiv. Att utvecklarna sedan ger bort sin gamla klassiker helt gratis till alla nyfikna är inte heller en nackdel. Fast en remake för att kunna spela det i widescreen och utan att fippla med besvärliga emulatorer vore inte heller illa, hör ni det, Factor 5?

Världens 12 bästa actionspel
Detta är en annons:

11: Splinter Cell
Format: PC, Xbox / Utvecklare: Ubisoft / Utgivare: Ubisoft / År: 2002

Året var 2002 när actionspelsgenren fick bekanta sig med nytt och otroligt lyckat koncept. Ubisoft hade släppt Splinter Cell, och spelet kan än idag ses som danande och revolutionerande. På bästa hemlig agent-manér skulle spelaren styra den grånade Sam Fisher genom kolsvarta passager med en mycket begränsad utrustning - något vi sannerligen inte är vana vid när det kommer till actionspel. Att spelet verkligen premierade smygandet framför råstyrka och redan då hade sjukt läcker ljussättning, gjorde att vi föll pladask för Sams allra första äventyr.

Världens 12 bästa actionspel

10: Super Metroid
Format: Super NES / Utvecklare: Nintendo / Utgivare: Nintendo / År: 1994

Detta är en annons:

Super Metroid gick ut starkt och ökade sedan hela vägen till det pampiga slutet. Smart utforskande och svårhittade hemligheter som krävde grymma skills blandades med intensiva actionsekvenser och några av de bästa bossarna som någonsin skådats. Det gällde att vara taktisk med skjutandet och spara de tyngsta vapnen till det perfekta ögonblicket, samtidigt som precision belönades med framgång och betydligt bättre sluttider. För Super Metroid är ett spel man spelar om och om igen, timme efter timme.

Världens 12 bästa actionspel

9: Ghost Recon: Advanced Warfighter
Format: PC, Xbox 360 / Utvecklare: Grin (PC), Red Storm (Xbox 360) / Utgivare: Ubisoft / År: 2006

Tom Clancys spöken har alltid varit en favorit. Ghost Recon: Advanced Warfighter var ett av de första spel som verkligen kändes "nästa generation" ut i fingerspetsarna. Spelet levde verkligen upp till känslan i de sköna skärmbilder som visades innan spelet släpptes och det är fortfarande ett riktigt snyggt Xbox 360-spel. Med sitt ljuvligt guldbruna gryningsljus, sina detaljerade karaktärer och utmanande fiendeintelligens är Advanced Warfighter en helgjuten spelupplevelse. Att spelet har ett utomordentligt samarbetsläge och att onlinematcherna alltid är riktigt intensiva smakar inte heller gammal ost.

Världens 12 bästa actionspel

8: Streets of Rage
Format: Mega Drive / Utvecklare: Sega / Utgivare: Sega / År: 1991

För sisådär 15-20 år sedan var genren som i arkadhallar kallades beat'em up, där man gick från vänster till höger och delade ut sjuka mängder kokstryk, omänskligt populär. Super Nintendo hade just lanserats och Sega behövde något som konkurrera med Capoms imponerande Final Fight. Resultatet blev Streets of Rage, ett spel som inte bara var lika bra som just Final Fight utan även passerade det på praktiskt taget vartenda område. Spelet har grym action, fantastisk animation, härlig musik och är det enda Mega Drive-spel till Virtual Console-spel som samtliga på redaktionen laddat ned. Och det är fullt förståeligt, Streets of Rage är precis så häftigt som ett 16-bitars bråkarspel kan bli.

Världens 12 bästa actionspel

7: Max Payne
Format: PC, PS2, Xbox / Utvecklare: Remedy / Utgivare: Rockstar / År: 2001

The Matrix mötte en sjuhelsikes mängd personlig smärta när Max Payne gjorde sin debut år 2001. Efter att ha fått sin familj mördade ger sig den hårdförde polisen ut på ett uppdrag att hämnas. Knark, korruption, mord, konspirationer och sinnessjuka mängder action som till stor del utspelades i ett revolutionerande slow-motion-läge vid namn Bullet Time gjorde att det inte bara var intensivt, stenhårt och svinsnyggt, det var även otroligt coolt. Mellansekvenserna gav dessutom djup åt Max, och förde handlingen framåt på ett mycket lyckat sätt.

Världens 12 bästa actionspel

6. God of War
Format: PS2 / Utvecklare: Santa Monica Studios / Utgivare: Sony / År: 2005

Kratos är argast, så är det bara. Visst, hela den här listan är full av våldsdrypande actionpärlor, men när det kommer till ren och skär ilska finns det ingen och inget som slår Santa Monica Studios bedragna spartan. Samtidigt lyckas han, genom ett välskrivet och välberättat manus växa bortom den typiska klyschan av "vitsminkat muskelberg med yxor fastkedjade i armarna" till en karaktär att faktiskt bry sig om. Att sedan God of War satte ny standard, både för vad som är tekniskt möjligt på Playstation 2, som för actiongenren i stort förminskar inte vår kärlek till spelet på något sätt.

Världens 12 bästa actionspel

5: Ninja Gaiden
Format: Xbox / Utvecklare: Tecmo / Utgivare: Tecmo / År: 2004

Ryu Hayabusa var cool redan i Ninja Gaiden till NES och i det första Dead or Alive gjorde han storstilad comeback som spelhjälte igen. Men det var i Ninja Gaiden till Xbox som tidernas coolaste ninja gjorde sitt definitiva genombrott. Spelet bjöd på mästerlig luftakrobatik, en spännande historia, ett löjligt djupt spelsystem, grymma mängder innehåll och höll på att få gamla trotjänaren Xbox att smälta av dess sanslösa grafik. Än idag står sig spelet som det snyggaste som någonsin kom till konsolen, men det är bara en bonus. Det är för innehållet vi förbehållslöst älskar Ninja Gaiden och för alltid ser Ryu Hayabusa som en av de största spelhjältarna genom tiderna.

Världens 12 bästa actionspel

4: Gears of War
Format: Xbox 360 / Utvecklare: Epic / Utgivare: Microsoft / År: 2006

Våldsamt muskulösa, svårt ärrade och sammanbitna karlar som liksom gruffar fram sina repliker istället för att tala normalt. Det blir lätt världens töntigaste grej i fel händer, men Epic vet precis hur man håller sig på rätt sida av gränsen. Det gör Gears of War till en omåttligt cool upplevelse där Marcus Fenix och hans tappra män tar sig an den otäckaste fiende på länge, Locust. De spottar och svär och gruffar fram hur sjukt mycket hett bly fienden ska få smaka medan de med manliga tillhyggen såsom motorsågsbajonetter och hagelbrakare fullständigt massakrerar motståndet. Detta i kombination med fräsch bandesign, ett varierat koncept och den absolut bästa grafiken hittills i ett spel samt några av de mest sanslösa bossfighter vi varit med om gör Gears of War till en alldeles oförglömlig actionkaramell ingen spelare bör missa.

Världens 12 bästa actionspel

3: Grand Theft Auto 3
Format: PC, PS2, Xbox / Utvecklare: Rockstar Games / Utgivare: Rockstar Games / År: 2003

Alltid något att göra och att göra ingenting är skitkul - bättre betyg än så kan ett spel knappast få. Efter två spel så hade Grand Theft Auto redan ett klart koncept. Men när Liberty City plötsligt fick en extra dimension föddes en ny genre och det var plötsligt inte barnsligt att tala om sandlådor. Spelet gav en enorm frihetskänsla, hade en välberättad historia, varierade uppdrag och som grädden på moset massvis av radiostationer att välja bland.

Världens 12 bästa actionspel

2: Metal Gear Solid 3
Format: PS2 / Utvecklare: Konami / Utgivare: Konami / År: 2005

Även om de två första Metal Gear Solid var ett makalöst spel på sin tid är det utan tvekan Metal Gear Solid 3: Snake Eater som är det absolut bästa spelet i serien. Det var som att all den kunskap om speldesign som Hideo Kojima samlat på sig sedan 80-talet hade kristalliserats i ett spel och det förtjänar utan tvekan en placering högt upp på vår lista. Med sin underbara smygar-action, snygga grafik, väldesignade banor och djupa handling var det svårt att hitta några fel med det - speciellt efter den uppdaterade versionen, Subsistence, släpptes och de fasta kameravinklarna blev ett minne blott. Det innehöll dessutom ett av spelvärldens absolut mest dramatiska slut, vilket fortfarande ger oss gåshud när vi tänker på det.

Världens 12 bästa actionspel

1: Resident Evil 4
Format: Gamecube / Utvecklare: Capcom / Utgivare: Capcom / År: 2005

Precis när spelserien började gå på tomgång släpptes Resident Evil 4 och allting kändes intressant igen. Capcom tog ett steg bort från den skräckgenre som de varit med och definierat och alla applåderade. Till och med de klassiska zombierna var borta. Den inledande delen av spelet är det som stannar i minnet. Den lilla gråbruna byn där alla invånare agerar som om de vore besatta. Innan monster som förväntat börjar mutera loss och historien blir för absurd är upplevelsen som starkast. Den perfekta blandningen mellan action och skräck, helt enkelt, samt ett av de bästa spel vi någonsin haft nöjet att få spela igenom.

Relaterade texter



Loading next content