Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Best Ever: TV-serier (1)

Dags för oss på Gamereactor att kora det vi anser vara tidernas 30 bästa TV-serier och vi dundrar igång artikelserien "Best Ever" med den första halvan av den topplistan...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Best Ever: TV-serier (1)

(30) Bron
Vi älskar skandinaviska draman men trots många strålande produktioner under senare år har inget riktigt lyckats nå upp till den fulländade perfektion som Bron. Den svensk-dansk-tyska samproduktionen som tog världen med storm och satte Norden på kartan samtidigt som den populariserade "nordic noir" som ett allmänt vedertaget begrepp. Bron är en amalgamering av allt vi älskar med nordisk TV. Den sprider dramat snyggt över de båda sidorna av Öresundsbron med gripande karaktärsdrama och härligt mörk verklighetsförankring som övertygar och förtrollar. Bron är helt enkelt en serie som kastat ankar i våra hjärtan och aldrig helt lämnat oss. En stilstudie i nordisk TV och underbart välskrivet. På filmredaktionen älskar vi Hans Rosenfeldt passionerat och kunde inte se en lista över de trettio bästa TV-serierna utan den. Och så är det med den saken.

Best Ever: TV-serier (1)

(29) Succession
Prisbelönt och unisont hyllad. Succession är inte bara en TV-serie. Sedan debuten för fyra år sedan så har man skapat en vedervärdig värld av korruption, girighet och egoism som saknar motstycke. Man vill egentligen inte titta men det går inte att låta bli och vi har ömsom fasat, ömsom fascinerats över det som har kallats "the most beautiful shitstorm in the biz". Totalt oförutsägbar och med ett sylvasst berättande, som pendlar mellan Shakespeareanskt drama till ren pungspark. Vulgär och vacker på en gång med briljanta dialoger och cliffhangers som lät oss svettas i ovisshet tills nästa avsnitt släpptes. Och Succession är ingen binge-serie, den behöver sin tid och vi behöver vår. Vi behövde tid att smälta det vi har sett och återhämta oss, kontemplera och fundera. Våra hjärnor behövde tid att processa citat som "slicker than cum on a dolphin's back."

Detta är en annons:
Best Ever: TV-serier (1)

(28) Peaky Blinders
Det händer väldigt sällan. Att en serie omgående griper tag i en och sedan vägrar att släppa taget men det gjorde Peaky Blinders. Vi satt som klistrade när det vankades fylla, storstryk och intriger i ett ruffigt Birmingham, där Tommy Shelby och hans familj styrde staden med järnhand. Det var omöjlig kärlek och PTSD omvartannat och inget avsnitt var det andra likt. I alla fall inte i början när den levererade något helt nytt till genren, som tidigare mest bestått av amerikanska produktioner och serien var dessutom vansinnigt snygg. Tweed, hundtandsmönster, gubbkepsar och pröjsare, ett mode som snabbt plockades upp av omvärlden och serien rullar fortfarande på TV-skärmarna hos barberare som en stilstudie i hur man bäst rockar en mustasch.

Best Ever: TV-serier (1)

(27) The Expanse
Det började som en pitch till ett onlinerollspel, blev verklighet som bokserie under samlingsnamnet James S. A. Corey och slutade upp som en av modern tids allra häftigaste TV- upplevelser. Vi älskade detta kalla krig från första stund, men det fina med The Expanse var att det - precis som den utomjordiska protomolekylen - utvecklades och förfinades för varje säsong som gick. The Expanse omfamnade flera olika genrer för att fånga en lika dyster som hoppfull framtidssyn och dessutom hejade vi inte bara på de välbyggda karaktärerna - vi följde också seriens överlevnad efter att ha plockats upp av Amazon Prime efter Syfys nedläggning - bara för att läggas ner igen. Vi hoppas dock att en annan studio förstår potentialen i denna täta rymdthriller och pungar ut en budget för en tre säsongersfinal, för det är The Expanse definitivt värt.

Detta är en annons:
Best Ever: TV-serier (1)

(26) Six Feet Under
Om du någonsin har tagit något för givet i ditt liv var Six Feet Under den ultimata påminnelsen om att göra det bästa av ditt korta liv. Six Feet Under visade oss nämligen hur vi ständigt levde med döden vid vår sida, vilket blev mer än lovligt bokstavligt för familjen Fisher och deras begravningsbyrå. Vad som gjorde denna HBO-succé så speciell var den nattsvarta tragikomedin som alltid inleddes med en bisarr dödsscen för att hamra hem dödens ovisshet och den bitterljuva balansen mellan livsglädje och depression var oerhört mänskligt hanterat. Huruvida man satte i halsen, blev överkörd av sin egen bil eller klövs i mitten av en hiss behövde de plågade karaktärerna fortfarande acceptera livets absurditeter och detta ledde till en final som var så hjärtslitande tung att våra handleder fortfarande inte har återhämtat sig från TV-seriens emotionella käftsmällar.

Best Ever: TV-serier (1)

(25) The Boys
Smutsig och våldsamt hårtslående så letade sig Eric Kripkes serie raka vägen in i våra hjärtan och var en välbehövlig frisk fläkt inom en stagnerad genre som fick oss att omvärdera allt vi trodde vi visste om superhjältar. En välbehövd dos kryptonit packad till bristningsgränsen med drypande mörk humor, övervåld och en direkt strålande ensemble av skådespelare. Vi kunde helt enkelt inte lyfta våra blickar från de högst imperfekta superhjältarna och den sardoniska satiren som genomsyrar varje episod och totalt skåpar ut allt motstånd inom genren. The Boys är här för att stanna och med en tredje säsong runt husknuten så kan vi knappt bärga oss efter att få uppleva mer av seriens fortsatta ultravåldsamma vansinne. Brutalt briljant och fenomenalt underhållande så har Eric Kripkes serie lämnat ett bestående intryck på oss alla på redaktionen och där råder för oss ingen tvekan om att The Boys tillhör det mest engagerande och underhållande i serieväg vi skådat på TV.

Best Ever: TV-serier (1)

(24) The Leftovers
Få shower bearbetar depression på ett så fantasifullt och excentriskt vis som Damon Lindelofs omtänksamma drama, som här tycktes ha lärt sig av alla sina misstag från Lost och finslipat sitt gåtfulla berättande till fulländning. Vi älskade den ångestframkallande existentialismen som präglade galenskapen hos den övergivna mänskligheten och vi älskade hur varje säsong växte, mognade, förändrades, blommade ut. The Leftovers kan nog bäst beskrivas som smärtsamt vacker balsam för själen: serien hade en förmåga att riva upp gamla sår med sin tankeväckande provokation, men samtidigt trösta tittaren med sitt poetiska pusslande. The Leftovers är en gömd skatt som vi hoppas fler lyckas gräva upp bland dagens överväldigande TV-utbud.

Best Ever: TV-serier (1)

(23) Arrested Development
Serien som blev en massiv succé först efter att den lades ned. Där andra sitcoms fokuserade på enkla snabba one-liners eller skämt, följt av burkskratt så tog Arrested Development genren till en helt ny nivå genom riktigt genomtänkta, smarta skämt som kunde påbörjas i ett avsnitt och avlutas först i ett senare. Vi kan plocka mängder med oförglömliga ögonblick och karaktärer men vi kan inte plocka ut en ren favorit, någon som är lite roligare än den andra. Det kan vi däremot i serier som Vänner och Seinfeld och det är väl också det som gör Arrested Development till något utöver det vanliga. Seinfeld lade grunden och Vänner tillförde något nytt de första säsongerna men Arrested Development utvecklade konceptet och var solitt rakt igenom och hur man kunde lägga ner en sådan här fantastisk serie var länge ett av TV-historiens största mysterium. Nu gjorde man visserligen en comeback efter fansens högljudda protester men det hade gått fem år och det blev aldrig riktigt samma sak. Så med facit i hand gjorde man helt rätt och slutade på topp och borde ha låtit det förbli så.

Best Ever: TV-serier (1)

(22) Oz
Före Sopranos och The Wire fanns Oz. En serie som lade grunden till HBO:s kommande framgång och ett koncept som senare skulle användas av de allra flesta och fortfarande utgör någon form av standard, timmeslånga avsnitt som sänds en gång i veckan. Men Oz var speciell på många vis. Den var mer våldsam och visade explicita sexscener på ett sätt TV-publiken inte var van vid men den vann samtidigt många tittares gunst genom att leverera ett förstklassigt drama där djungelns lag ständigt gällde. En komplex och farlig värld som vi på redaktionen precis så många andra sögs in i. Ett samhälle innanför murarna där vi fick vara med som åskådare och följa varje steg hos de intagna. Det här var grova brottslingar men samtidigt med en mänsklig sida och vi fick se den nakna sanningen, i dubbel bemärkelse.

Best Ever: TV-serier (1)

(21) Star Trek: The Next Generation
Det många av dagens Star Trek-skapare missförstår med franchisen är att det aldrig riktigt handlade om påkostade actionscener: det handlade främst om hur långt mänskligheten kunde ta sig om vi bara vågade lösa problem tillsammans. The Next Generation var det bästa exemplet på denna optimistiska premiss, som hjälp av varma karaktärer, tankeväckande dilemman, smarta manus och en rörande framtidstro gjorde U.S.S Enterprise till ett andra hem för oss som blickade mot stjärnorna. Mycket av detta var huvudpersonen Picards förtjänst, en förträfflig mentorsfigur vi alla beundrade och kunde relatera till. Bara avsnittet The Inner Light är en tillräckligt stor anledning att placera Next Generation på denna lista, som vi anser vara ett djupt berörande konststycke som måste bevaras i en tidskapsel för kommande generationer.

Best Ever: TV-serier (1)

(20) Ren & Stimpy
Den alldeles underbara knäppgöken John Kricfalusis supersnurriga TV-serie om kompisarna Ren och Stimpy var inte bara fasansfullt hysterisk sett till obegriplig humor, den var trendsättande märkvärdig i sitt upplägg och så originell att den trots endast ett fåtal säsonger alltid kommer att vara något av det bästa vi sett.

Best Ever: TV-serier (1)

(19) The Shield
Serien som ofta lyser med sin frånvaro i topplistor men definitivt hör hemma där. Den actionfyllda dramaserien om korrupta poliser med den nästan parodiskt stenhårda Michael Chiklis i huvudrollen som Vic Mackey tillhör nämligen de bästa inom sitt gebit. Vi älskade den dokumentära känslan när handkameror fångade Vic och hans "Strike Team" i sitt dagliga arbete på ett sätt som gjorde att hela serien kändes mer intim än något annat vi har sett i genren och det gav också en puls och nerv som var svårslagen. Det har nästan känts som om vi var där, på plats i teamet och tog del av alla deras smutsiga hemligheter. Att Vic också var vår boss och det som var det svåra i The Shield var att han faktiskt var protagonisten här. Vic Mackey är så långt ifrån renhårig man kan komma men ändå var det honom vi sympatiserade med i slutändan och det var ett bevis om något, på hur bra Chiklis var i rollen och vilken strålande produktion The Shield var då, och fortfarande är än i dag.

Best Ever: TV-serier (1)

(18) Better Call Saul
Breaking Bad-spinoffen som går emot alla oskrivna regler genom att vara nästan lika bra som originalserien den bygger på. Att verka i skuggan av en serie så ikonisk som Breaking Bad borde inte gå, vilket gör det ännu mer imponerande att Better Call Saul har lyckats hitta en helt egen identitet. Att helt fimpa Walt och Jesse var ett lika vågat som briljant beslut och vi är ju lika förvånade som alla andra över att det här fortfarande håller, säsong efter säsong. Det är makalöst hur Bob Odenkirk och Rhea Seehorn har tagit den här, på pappret rätt platta storyn till höjder som i sina bästa stunder faktiskt utan problem kan mäta sig med Breaking Bad. Inte Ozymandias förstås men väl andra avsnitt och vem hade trott det? Men det är väl som Saul själv säger, "I travel in worlds you can't even imagine!"

Best Ever: TV-serier (1)

(17) Battlestar Galactica [2004]
Man måste inte gilla science fiction för att uppskatta den mänskliga desperationen som Battlestar Galactica stod för. Star Trek-veteranen Ronald D. Moore tog ifrån tårna för att leverera en av de mest intensiva rymdfärderna någonsin, som här laddade en kraftfull känslokanon med mänsklighets utplåning som avsats. Anledningen till att maskin-människo-konflikten mellan Galactica-besättningen och Cylons var så rafflande till att börja med var hur naturligt dramat bubblade upp från karaktärerna: konflikterna rymde allt från politik till religion och nagelbitandet var ett faktum när den ständigt minskande människokolonin fortsatte att splittras av den osäkra framtiden. Finns det för övrigt bättre TV-musik än den som Bear McReary komponerade till denna fenomenala sci fi-pärla? Battlestar Galactica var en rysligt spännande överlevnadskamp som alltid lekte med tittarens förväntningar ända in i det sista.

Best Ever: TV-serier (1)

(16) Beavis and Butt-Head
Året var 1993 och Mike Judge producerade startskottet på en tecknad TV-serie som inte var ämnad för barn men snarare för vuxna och hårdrockstokiga ungdomar som snabbt förälskade sig i hans slarvigt tecknade byfånar vars liv gick ut på att sitta i en nedgången soffa och förolämpa diverse musikvideos. Här på Gamereactor har vi älskat Beavis och Butt-Head innerligt sedan det allra första avsnittet och ser det som tidernas 16:e bästa TV-serie.

(Den andra delen med 1-15 publiceras under onsdagen den 1:a juni)Loading next content