Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
artiklar

Pac-Man: Birth of an Icon

Mackan har läst igenom den 355-sidor långa, definitiva boken om Pac-Man och är makalöst imponerad av vad författarna Arjan Terpstra och Tim Lapetino har åstadkommit...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Spelrelaterade samlarprylar i alla dess former är något jag under normala omständigheter strängeligen tar avstånd från. Jag finner helt enkelt ingen uppskattning i överdimensionerade lådor, undermåligt målade statyer eller det allsköns digitala krafs som mer ofta än sällan ingår i dessa oresonligt dyra utgåvorna. I stark kontrast är jag däremot otroligt svag för rejält tilltagna och välproducerad coffee table-böcker som väljer att djupdyka i nördkulturen.

Det är helt enkelt svårt att överträffa känslan man får från att bläddra i en flera kilo tung bok där varje sida kärleksfullt celebrerar och ohämmat gottar ner sig i de största likväl som minsta av beståndsdelar tillhörande ett visst ämne. Jag talar med andra ord självfallet om retrolitteratur. En subgenre av böcker som kommit att bli allt vanligare på mångas hyllor och fungerar som ett fönster in i minnet av ens förflutna men även har förmågan att berika en med nya insikter.

Pac-Man: Birth of an IconPac-Man: Birth of an Icon
Det finurligt utformade slipcase-fodralet och dess innehåll.

Här på hemmaplan är det kanske först och främst Fandrake dom flesta kommer att tänka på när vi talar om retrolitteratur. Jimmy Wilhelmsson och Orvar Säfströms förlag som producerat och publicerat en rad nördiga böcker såsom boken om Drakborgen och nu sist Super Nintendo i Sverige. Cook & Becker i holland är ett annat förlag som likt Fandrake drivs av passionerade eldsjälar och de bär också ansvar för dagens bokrecension, den överfläskiga Pac-Man: Birth of an Icon.

Detta är en annons:

Det finns ingen poäng att gå som katten runt het gröt. För om det inte redan är uppenbart utifrån dess absolut massiva storlek och respektabla vikt så är Pac-Man: Birth of an Icon den slutgiltiga, mest definitiva studien som genomförts av den plupp-ätande gula spelkaraktären. Arjan Terpstra och Tim Lapetino som tidigare på var sitt håll skrivit både The Art of Atari likväl som den minst lika kvalitativa Sonic the Hedgehog 25th anniversary-boken har verkligen inte sparat på krutet och lämnar med denna boken ingen sten orörd vad gällande Pac-Man.

Pac-Man: Birth of an IconPac-Man: Birth of an Icon
Pac-Man Fever är underbart odrägligt usel!

Från den ikoniska karaktärens första framträdande under det tidiga 80-talet hela vägen fram till hans senaste eskapader på Nintendos bärbara konsol. Resan är minst sagt imponerande och under nio välskrivna kapitel får vi stifta bekantskap med allt som hör karaktären till. Det japanska spellandskapet när det befanns sig i sin linda, kreatören Toru Iwatani och ja, till och med det gräsliga försöket att göra Pac-Man till popstjärna med den fruktansvärda singeln Pac-Man Fever tas upp bland bokens många sidor.

Det är kort och gott en väldigt definitiv bok som är vad jag skulle kalla för totalt uttömmande i sin behandling av Pac-Man. Författarna Arjan Terpstra och Tim Lapetinos har gjort ett otroligt jobb och de 355 sidorna är proppfulla av information och berättelser. Visste du till exempel att Pac-Mans förlaga egentligen är den spenat-mumsande sjömannen Karl-Alfred och hans ärkenemesis Brutus? Eller att karaktärens ikoniska waka-waka ljud är en fonetisk tolkning av det japanska uttrycket paku paku taberu? Vilket löst översatt betyder "att äta snabbt".

Detta är en annons:
Pac-Man: Birth of an IconPac-Man: Birth of an Icon
Strålande innehåll som går perfekt tillsammans med lite pxl-dricka

Men vad som kanske gör Pac-Man: Birth of an Icon ännu mer speciell är att boken faktiskt innehåller den första engelska översättningen som någonsin gjorts av Toru Iwatanis memoarer. Om du dessutom investerar i den lite dyrare lyx-utgåvan av boken så medföljer en Pac-Man formad slipcase, ett arkadmynt format efter karaktären och en reproduktion av vinylsingeln Pac-Man Fever. En riktigt fruktansvärd låt som släpptes under höjden av spelets hysteri 1982 och ett stycke musikhistoria som alla TV-spelsintresserade bör lyssna på minst en gång.

Det spelar egentligen ingen roll om du är intresserad av Pac-Man som karaktär eller inte, boken är ett fantastiskt stycke ytterst gripande spelhistoria som trollbinder och underhåller från första till sista sida. Huruvida du faktiskt själv var på plats under 80-talet och personligen fick uppleva den så kallade Pac-Man hysterin spelar faktiskt väldigt lite roll. Det är en kärleksfull resa tillbaka i karaktärens 40-åriga historia fylld av de mest underbara av bilder och fascinerande av texter. En vördnadsfull skrift som gett mig en helt nyfunnen uppskattning för Pac-Man och hans inverkan på industrin.

Pac-Man: Birth of an IconPac-Man: Birth of an Icon
Mängden Pac-Man-merc som finns är direkt otäck.

För om du har det minsta lilla intresset av TV-spel i någon form. Ja då skulle jag vilja påstå att du är dig själv skyldig att läsa igenom Pac-Man: Birth of an Icon. En bok nästan bibliska proportioner som lyckats fånga varje liten aspekt och nyans av Namcos ständigt hungrig, alltid ätandes, gula, runda filur och hans makalösa resa. Arjan Terpstra och Tim Lapetinos otroliga bok är lika mycket konst som välskriven litteratur, en nästan outtömlig skattkista av information som varje TV-spelare värd sitt namn borde stoltsera med i sitt hem.

Boken finns att köpa i välsorterade butiker eller direkt från Cook & Becker.Loading next content